Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η αλλη οψη - «... τι θα συμβεί να στοχαστείς» :: 03-03-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ «… τι θα συμβεί να στοχαστείς»

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗΣ

Ακατάπαυστα και για πολύ καιρό γράφω για την επείγουσα ανάγκη να καταπιαστούμε επιτέλους με ό,τι χρειάζεται για να βελτιώσουμε την παραγωγική μας δομή. Είχαμε με αφέλεια δεχθεί ότι, μεταξύ άλλων, τα «μεγάλα έργα» θα ήταν ο αυτόματος μηχανισμός που θα οδηγούσε στην ανατροπή και εμβάθυνση αυτής της δομής, και μάλιστα χωρίς ένα συνολικότερο σχέδιο συνάρθρωσης σχέσεων και παρενεργειών. Παρά την πρόοδο και τις αλλαγές η οικονομία παραμένει, στο βάθος των πραγμάτων, ασθενική και ευάλωτη, εύθραυστη στα απροσδόκητα και τα δύσκολα· χωρίς μεγάλη ευλυγισία, σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα, διάστικτη από διαρθρωτικά εξογκώματα που συντηρούνται από άτολμες πολιτικές ενώ συγχρόνως αντανακλώνται σε μια αντι-προοδευτική Διοίκηση.

Τώρα όλοι συλλογιζόμεθα, καθώς όλοι βλέπουμε ότι οι συνθήκες και τα πράγματα πάλι μας απειλούν. Όλα είναι και γίνονται δυσκολότερα. Ακούω, όπως και σεις, ότι οι υπεύθυνοι συνεδριάζουν καθημερινά με τα επιτελεία τους για το πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και οι κακές συνέπειες από τα επερχόμενα.

Μήπως όμως τώρα, στιγμές που δεν επιτρέπουν μεγαλοστομίες και μεγαλουργία, είναι και η «ευκαιρία» μερικοί και στην κυβέρνηση και στα κόμματα, και στα επιτελεία τους, να σκύψουν σοβαρά και μακριά από επικοινωνιακές τεχνικές, να δουν με φαντασία πώς η οικονομία θα μπορέσει να λειτουργήσει σε άλλα επίπεδα από όπου θα αξιοποιήσει νέες πηγές δραστηριότητας, νέες τεχνικές, νέους συνδυασμούς, άλλες ιδέες· πώς θα προκληθούν, πώς θα αναπηδήσουν νέες προοπτικές. Υποστηρίζω, ότι η χώρα μας και η οικονομία της έχουν περιθώρια ανάπτυξης και προόδου, αρκεί κάποιοι από μας να ξεφύγουν από παραπλανητικά και απλοϊκά πρότυπα μόνο μεγάλων σχημάτων δραστηριότητας. Αυτό ισχύει και για τον τριτογενή και τον πρωτογενή τομέα· στον χώρο των υπηρεσιών και της δημιουργίας διαθέτουμε ένα λιμνάζον αλλά πρωτοπόρο υλικό από ερευνητές, επιστήμονες, τεχνολόγους κ.ά. μέσα και έξω από τα σύνορά μας· στη νέα διασπορά. Θα συνεχίσω.