Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - σαφές μήνυμα :: 03-03-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Σαφές μήνυμα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Η άρνηση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει τη διέλευση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην πολιτική τής κυβέρνησης Μπους στο θέμα του Ιράκ. Η κίνηση των Τούρκων βουλευτών, εάν δεν ανατραπεί τις επόμενες ημέρες, θα δυσχεράνει και την καθαρά στρατιωτική πτυχή τής αμερικανικής επιχείρησης.

Σημαντικότερες, όμως, θα είναι οι συνέπειες για την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ στην περιοχή, και τώρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή για την υπερδύναμη, αρνείται να τη βοηθήσει. Η ενέργεια αυτή θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον και θα έχει σοβαρό οικονομικό και πολιτικό κόστος για την Άγκυρα. Θα απολέσει 15 δισ. δολάρια σε δωρεάν βοήθεια και πιστώσεις για δάνεια, όπως και την απόλυτη μέχρι σήμερα αμερικανική στήριξη στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συνεχή και γενναιόδωρη στήριξη της τουρκικής οικονομίας. Επίσης θα υποχωρήσει η έντονη πίεση της Ουάσιγκτον προς τους Ευρωπαίους για την προώθηση τής ένταξης της χώρας αυτής στην Ε.Ε., ενώ θα υπάρξουν συνέπειες και στο Κυπριακό.

Με τη στάση της η Τουρκία θα απολέσει επίσης το δικαίωμα να εισακουστεί η άποψή της στην ανοικοδόμηση του «νέου Ιράκ» την επόμενη ημέρα και, το σημαντικότερο, δεν θα έχει πλέον την «κατανόηση» των ΗΠΑ στον χειρισμό του Κουρδικού, από τη στιγμή που σε αυτόν τον πόλεμο η Ουάσιγκτον θα διαθέτει την έμπρακτη στήριξη μόνο των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ και όχι των Τούρκων.

Για όλους αυτούς τους λόγους η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αποτελεί ένδειξη σταδιακής εμπέδωσης της δημοκρατίας, ενώ καταδεικνύει και έναν βαθμό γενναιότητας. Ταυτόχρονα, στέλνει στις ΗΠΑ ένα σαφές μήνυμα για τις δύσκολες σχέσεις που θα έχουν με τα δημοκρατικά καθεστώτα που επιθυμούν να αναδείξουν στη Μέση Ανατολή. Εάν η Ουάσιγκτον ειλικρινά θέλει τον μελλοντικό εκδημοκρατισμό της περιοχής, πρέπει να σεβαστεί σήμερα το τουρκικό «όχι».