Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( τα 4 όχι στην απαγόρευση :: 01-03-2003) 

Ναι ή όχι στην τηλεοπτική κάλυψη της δίκης

Τα 4 όχι στην απαγόρευση

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την απαγόρευση τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης της 17Ν.

Πρώτον, επειδή πιστεύω ότι αυτή η απαγόρευση δεν επιδιώκει την προστασία των κατηγουμένων, αλλά, ακριβώς το αντίθετο, επιχειρεί την περαιτέρω φίμωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού επί μήνες οι διωκτικές αρχές και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους μεθόδευσαν συστηματικά την «τηλεοπτική κακοποίηση» των φερομένων ως μελών της 17Ν, τώρα, που έφθασε η στιγμή να ακουστεί και η δική τους φωνή, εξορίζεται η τηλεόραση, το μέσο το οποίο έχει τη δυνατότητα να καταγράψει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια τα όσα θα λάβουν χώρα στη δίκη.

Δεύτερον, γιατί θεωρώ ότι μετά την κατάργηση των ενόρκων από αυτήν τη δίκη (σε αντίθεση με όσα ορίζει το Σύνταγμα για τα πολιτικά εγκλήματα, αλλά φευ, και με ό,τι επιβάλλουν οι νόμοι για την εκδίκαση ανθρωποκτονιών…) με βέβαιη, λόγω των μέτρων ασφαλείας και της έλλειψης χώρου, την αδυναμία πρόσβασης απλών πολιτών στην αίθουσα του δικαστηρίου, η αποβολή της τηλεόρασης ολοκληρώνει τη διαδικασία αποκλεισμού κάθε μορφής κοινωνικού ελέγχου σ' αυτήν τη δίκη.

Τρίτον, επειδή γνωρίζω ότι η απαγόρευση τηλεοπτικής μετάδοσης της δίκης δεν θα μειώσει τα φαινόμενα τηλεοπτικού κιτρινισμού και το αίσχος των «εισαγγελέων των παραθύρων», αλλά, αντίθετα, θα τα ενισχύσει αφήνοντας πλήρως ανενόχλητες την «πληροφορία», την «απόδοση», τη διαστροφή, εν τέλει, κάθε πραγματικού γεγονότος. Ασφαλώς δεν τρέφω ουδεμία εκτίμηση στην τηλοψία, όμως εδώ δεν πρόκειται περί ελέγχου των αυθαιρεσιών της (τον οποίο σπανίως διαπιστώνουμε), αλλά περί αποκλεισμού της για να μείνουν ανέλεγκτες οι αυθαιρεσίες της εξουσίας.

Τέταρτον, γιατί η απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης (θα έπρεπε να) είναι έργο του δικαστηρίου - και με τη σύμφωνη γνώμη των κατηγορουμένων -, οπότε η προαναφερθείσα απαγόρευση μόνο σκοτεινές σκέψεις και για άλλα… προαποφασισθέντα προκαλεί.

Επιλογικώς, θα έλεγα ότι τις «ειδικές» συνθήκες κράτησης διαδέχονται οι «ειδικές» συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, προς δόξαν της θωράκισης της δημοκρατίας, κατά την οποία το κράτος κατισχύει επί του δήμου…