Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - διπλωματία και δολάρια :: 28-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Διπλωματία και δολάρια

Η κλασική συνταγή dollar diplomacy έχει αρχίσει να ενεργοποιείται από τις ΗΠΑ για την υπερψήφιση του νέου σχεδίου εναντίον του Ιράκ, που κατέθεσαν ήδη στον ΟΗΕ. Μέχρι σήμερα, όπως διαγράφονται τα γεγονότα, τέσσερα μέλη θα ψηφίσουν σίγουρα υπέρ του σχεδίου (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Βουλγαρία), ενώ άλλα τέσσερα θα ψηφίσουν εναντίον (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα). Τα υπόλοιπα επτά μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Πακιστάν, Καμερούν, Αγκόλα, Συρία, Χιλή, Μεξικό και Γουινέα) δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τις διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ για την υπερψήφιση του σχεδίου. Οι πιέσεις, πρωταρχικά, έχουν οικονομικό περιεχόμενο.

Το Μεξικό κατ' αρχήν δηλώνει ενάντια στο νέο ψήφισμα. Όμως η χώρα έχει 191 δισ. δολάρια χρέος και το 88% των εξαγωγών του κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της NAFTA, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε αλλαγή στάσης του προέδρου Φοξ. Μάλιστα, αν οι ΗΠΑ υποσχεθούν ότι θα ελαφρύνουν τους ελέγχους των μεταναστών κατά μήκος του Ρίο Γκράντε, αυτό μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο.

Η Χιλή, η μοναδική χώρα που καταφέρνει να επιζεί από την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τη Λατινική Αμερική, εξάγει το σύνολο τής παραγωγής φρούτων και λαχανικών στις αγορές των ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη στις συγκεκριμένες πιέσεις. Μάλλον θα ψηφίσει υπέρ του νέου σχεδίου.

Η Συρία είναι αποφασιστικά εναντίον του πολέμου. Οι πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας όμως είναι πολύ ισχυρές, γεγονός που θα την οδηγήσει στο να απόσχει από την ψηφοφορία. Χωρίς τα δολάρια της Σαουδικής Αραβίας, ελάχιστες αραβικές χώρες θα άντεχαν μακροπρόθεσμα.

Το Πακιστάν του στρατηγού Μουσάραφ έχει ήδη τοποθετηθεί στην «πλευρά των καλών» και έχει εισπράξει 600 εκατομμύρια δολάρια το 2001 για τη στάση του στον πόλεμο εναντίον του Αφγανιστάν. Του έχουν υποσχεθεί περισσότερα δολάρια στη συνέχεια. Μάλλον θα υποστηρίξει τη νέα πρόταση των ΗΠΑ.

Η Αγκόλα, χώρα απίστευτα ταλαιπωρημένη από τον εμφύλιο πόλεμο, λαμβάνει ένα ελάχιστο ποσό ύψους 383 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο από τις ΗΠΑ ως βοήθεια, ενώ εξάγει το 44,5% του συνόλου των εξαγωγών της στις ΗΠΑ.

Το Καμερούν, ακόμα μια φτωχή αφρικανική χώρα, παρουσιάζει εξωτερικό χρέος ύψους 10,5 δισ. δολαρίων, ενώ το 25% των εξαγωγών του απορροφάται από τις ΗΠΑ.

Η Γουινέα, επίσης φτωχή χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα και πλήρως εξαρτημένη από την αμερικανική βοήθεια. Φαντάζεται οποιοσδήποτε ότι οι τρεις αυτές χώρες μπορούν να αντισταθούν στη μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη;