Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( προβολεις - πριν από τις δίκες :: 02-01-2003) 

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Πριν από τις δίκες

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πλάι στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. - σημαντικό ατού για την Ελλάδα - δύο δίκες στην Αθήνα, της 17Ν και της υπόθεσης Οτζαλάν, καθώς και το περιβόητο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο έρχονται να σκιάσουν τον τόπο. Σε μία εποχή κατά την οποία ο επικείμενος νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ενισχύσει τα φαινόμενα που γέννησε η 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Μία χώρα μικρή, λοιπόν, σαν τη δική μας, κυρίως λόγω της γεωστρατηγικής και γεωγραφικής θέσης της στην περιοχή, θα βρεθεί - έστω και αν δεν το επιδιώκει - στη δίνη του κυκλώνα. Για παράδειγμα, θα υποστεί - ίσως σκληρές - οικονομικές συνέπειες από τη διαμάχη ΗΠΑ - Ευρώπη, λόγω του πολέμου από τον οποίο η Ουάσιγκτον επιδιώκει να επιβεβαιώσει και να αναβαθμίσει την παγκόσμια κυριαρχία της.

Σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα οφείλει να αντιτάξει στοιχειώδη άμυνα επιβίωσης, που δεν μπορεί παρά να στηριχθεί - τουλάχιστον - σε ορισμένους κανόνες που αφορούν στην πατρίδα, στη δημοκρατία και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Κι αν για τον πρώτο παράγοντα (σωτηρία της Κύπρου, του Αιγαίου και της Θράκης) ή τον τρίτο παράγοντα (στοιχειωδώς δίκαιη κατανομή της "πίτας") υπάρχουν επιχειρήματα ότι "δεν είναι εύκολο να τα καταφέρουμε, αφού ζούμε σ' έναν κόσμο που έχει κρίση και μας επηρεάζει", για τον δεύτερο (τη δημοκρατία) δεν υπάρχουν δικαιολογίες!

Στις δύο δίκες, που αναμένεται να αρχίσουν η μία στις 8 Ιανουαρίου και η άλλη τον Μάρτιο, δεν μπορεί να μείνει η τηλεόραση απ' έξω και, έτσι, κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά παράθυρα ο κάθε "αναλυτής" να αραδιάζει το μακρύ του και το κοντό του, συσκοτίζοντας την αλήθεια.

Αν, έστω την υστάτη αυτή ώρα, ορισμένοι αντιληφθούν - για μία χώρα σαν την Ελλάδα - τους κινδύνους για τη δημοκρατία από την απαγόρευση της τηλεόρασης, ας μην βρουν ως εύκολη δικαιολογία ότι ο νόμος που πρόσφατα ψηφίσθηκε το απαγορεύει. Οι νόμοι είναι για να υπηρετούν τον λαό, τον πολίτη, τη δημοκρατία και όχι τους λίγους και τον αυταρχισμό!