Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - το δίλημμα του σαντάμ :: 26-02-2003) 

ΓΝΩΜΗ Το δίλημμα του Σαντάμ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Η υιοθέτηση δεύτερου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη στάση του Σαντάμ Χουσεΐν έναντι της απαίτησης των επιθεωρητών να καταστραφούν οι πύραυλοι Αλ Σαμούντ 2, των οποίων το βεληνεκές υπερβαίνει τα όρια που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ιρακινός ηγέτης βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα και πρέπει να αποφασίσει μέχρι το Σάββατο. Εάν αρχίσει να καταστρέφει τους 120 πυραύλους που διαθέτει, θα επιδείξει συνεργάσιμη στάση, αλλά θα απολέσει ένα από τα ισχυρότερα όπλα που θα χρησιμοποιούσε κατά των Αμερικανών και άλλων σε έναν πιθανό πόλεμο.

Εάν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ και δεν τους καταστρέψει, δυσχεραίνει τη θέση του έναντι της διεθνούς κοινότητας, αφού έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη και πιθανώς να εξαναγκάσει τη Γαλλία και τη Ρωσία, που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Το δίλημμα του Σαντάμ Χουσεΐν περιπλέκεται από τη βεβαιότητα ότι ακόμη και αν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ και καταστρέψει τους Αλ Σαμούντ 2, ο πρόεδρος Μπους εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε πόλεμο.

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τον απώτερο στόχο του Ιρακινού ηγέτη. Εάν έχει πειστεί ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος και έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τους υποστηρικτές τους πολεμώντας μέχρις εσχάτων, δεν πρόκειται να καταστρέψει τους πυραύλους.

Εάν, από την άλλη, πιστεύει ότι η διεθνής αντίδραση και η σύγκρουση του γαλλογερμανικού άξονα με τις ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν τον πόλεμο, θα "παίξει" το τελευταίο του χαρτί και θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ καταστρέφοντας τους πυραύλους.