Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( "σύντροφοι, πού φταίξατε;" :: 26-02-2003) 

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

"Σύντροφοι, πού φταίξατε;"

Το ΠΑΣΟΚ ολισθαίνει συνεχώς προς τη συντηρητική ιδεολογία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ

Μετά τις εκλογές του 1993 πολλές φορές είχα επισημάνει στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στις συνεδριάσεις της Κεντρικής του Επιτροπής, αλλά και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του στο Περιστέρι (καλοκαίρι του 1995), ότι το ΠΑΣΟΚ ολισθαίνει συνεχώς προς τη συντηρητική ιδεολογία και ότι η διαπλοκή κάποιων κορυφαίων στελεχών του με την οικονομική και εκδοτική εξουσία, δημιουργεί ζοφερό κλίμα για το μέλλον του.

Αυτά όμως ήταν "ψιλά γράμματα" για ορισμένα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να παροπλίσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, για να τον διαδεχθούν και να μεταλλάξουν το ΠΑΣΟΚ από προοδευτικό και πατριωτικό λαϊκό κίνημα, σε συντηρητικό κόμμα της διαπλοκής και της εξάρτησης από ξένα κέντρα και από εξωθεσμικούς οικονομικούς παράγοντες.

Είναι γνωστό όμως ότι μια πολιτική οργάνωση και κυρίως ένα προοδευτικό πολιτικό κόμμα, δεν μπορεί να έχει άλλο σκοπό από την υπηρέτηση μιας ιδεολογίας, ενός οράματος, ενός συστήματος αρχών και αξιών. Αυτή την ιδεολογία, αυτό το όραμα, οφείλει να έχει την ευγενική φιλοδοξία, με δημοκρατικές αρχές και μεθόδους, να τα κάνει αποδεκτά, κυρίαρχα θα λέγαμε.

Αν δεν υπάρχει ιδεολογία. Αν η ηγεσία του πιστεύει ότι οι ιδεολογίες είναι περιττές. Αν πιστεύει και διακηρύσσει ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ προόδου και συντήρησης στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογών. Αν διακηρύσσει ότι η νεοφιλελεύθερη και βάρβαρη παγκοσμιοποίηση αποτελεί μονόδρομο. Αν διακηρύσσει ότι οι άνθρωποι είναι αριθμοί, χωρίς προσωπικότητα, ιστορία και προοπτική. Τότε, με ευθύνη της συλλογικής ηγεσίας της, η πολιτική οργάνωση γίνεται μηχανισμός νομής εξουσίας και την ιδεολογική αναζήτηση υποκαθιστά η αναζήτηση της καρέκλας. Η παρακμή, η διαφθορά και η σήψη είναι, τότε, η αναγκαία και μοιραία συνέπεια αυτής της κατάστασης και δεν πρέπει να απορούμε. Αυτή που ακριβώς ζούμε σήμερα, με όλα τα νοσηρά φαινόμενα που μας περιβάλλουν. Είχα πει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1994 ότι "χωρίς ιδεολογία το ΠΑΣΟΚ θα μεταβληθεί σε σώμα πραιτωριανών, που σε λίγο καιρό θα ανακηρύσσει τον αυτοκράτορα στην αρένα". Έχω την αίσθηση, ότι κάπως έτσι είναι σήμερα τα πράγματα.

Δεν υπάρχει όραμα για την ελληνική κοινωνία και κυρίως για τη νεολαία. Δεν υπάρχει πρόταση ιδεολογική. Δεν υπάρχουν κανόνες ζωής. Συνεπώς, δεν υπάρχουν και προτεινόμενα πρότυπα. Κατά απόλυτη λογική συνέπεια, υπάρχει οπισθοδρόμηση, παρακμή και σήψη, που δεν αντιμετωπίζονται ούτε με αποκλεισμούς κομμάτων από τα ΜΜΕ, ούτε με την εκδίωξη από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού των στενών του συνεργατών που αυτός ο ίδιος επέλεξε και διατηρούσε επί τόσα χρόνια στο περιβάλλον του.

Και αυτά σύντροφοι της συλλογικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, γιατί με τρόπο αυθαίρετο, αντιεπιστημονικό, ανιστόρητο και με προσβολή της λογικής, προτείνατε επί σειρά ετών στην κοινωνία τούς πέντε δείκτες του Μάαστριχτ και το παιχνίδι στη Σοφοκλέους σαν πρόταση ζωής, θεωρώντας ως περιττή την άλλη σκέψη και άποψη. Οι συνέπειες είναι αυτές που βλέπουμε σήμερα και οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες, εφιαλτικές και ασυγχώρητες στην ηγεσία. Πρέπει εδώ να τονίσω ότι σε αυτό το ζοφερό πολιτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, οι πολιτικές διαφωνίες δεν είναι για τα παράθυρα των καναλιών ή για περίτεχνες διαπιστώσεις και διατυπώσεις στα διάφορα έντυπα ή στον κοινωνικό περίγυρο. Είναι για εδώ, γι' αυτήν την ώρα, που κρίνονται όλα, να εκφραστούν αποτελεσματικά με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες και πράξεις που οδηγούν σε ανατροπές αυτού του νοσηρού και επικίνδυνου, για τη χώρα και τον λαό, πολιτικού σκηνικού, πριν προλάβουν να στήσουν το νέο, ελεγχόμενο και πάλι από τους ντόπιους και ξένους εξωθεσμικούς παράγοντες και τις ξένες Μεγάλες Δυνάμεις, πολιτικό σκηνικό, με ανούσια αλλαγή μόνο προσώπων ή με εναλλαγή στην εξουσία κομμάτων της ίδιας ιδεολογίας και πολιτικής πρακτικής. Εδώ και τώρα φαίνονται οι συνεπείς, οι προοδευτικοί, οι ιδεολόγοι και οι αποτελεσματικοί.

Τα σαλόνια γεμάτα από επαναστάτες

Αλλιώς, τα σαλόνια, τα τηλεοπτικά παράθυρα, οι σύλλογοι και οι λέσχες είναι γεμάτες από επαναστάτες. Και να ξέρετε σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ, όσοι δεν ανήκετε στην ηγετική του ομάδα, ότι ύστερα από αυτή την εφιαλτική περίοδο, ή θα βγουμε με νέα αρχή ή κάποιοι από εσάς θα έχουν τελειώσει και θα έχουν προσγειωθεί στα αχρείαστα της Ιστορίας και της πολιτικής. Και θα είναι πραγματικά κρίμα. Εμείς κάναμε εγκαίρως το μεγάλο βήμα. Το τολμήσαμε και το τολμάμε. Κρατήσαμε την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πολιτική, αλλά και άσβεστη τη φλόγα της προοδευτικής ιδεολογίας, παρά τους αποκλεισμούς και τα εμπόδια που μας δημιούργησε η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Κάντε το και σεις εδώ και τώρα, γιατί μετά θα είναι πολύ αργά για όλους μας και κυρίως για τη δημοκρατία, την πρόοδο και για τα θύματα της βάρβαρης και άδικης νεοφιλελεύθερης πολιτικής των πέντε δεικτών του Μάαστριχτ και του εύκολου ατομικού κέρδους. Γιατί η Ν.Δ., που είναι ο παραδοσιακός εκφραστής αυτής της αδιέξοδης συντηρητικής πολιτικής, ετοιμάζεται να συνεχίσει ακάθεκτη το "θεάριστο έργο" που άρχισε αυτή πρώτη το 1990 και συνέχισε ή στήριξε, με συνέπεια, η ηγεσία σας με το παραπλανητικό σύνθημα του εκσυγχρονισμού. Περιμένουμε να δούμε έργα και όχι λόγια, που τα βαρέθηκαν οι απογοητευμένοι πλέον αγνοί αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι απλοί πολίτες, ανεξαρτήτως κόμματος, γιατί τα άκουσαν πολλές φορές στο παρελθόν και δεν τους ενδιαφέρει να τα ακούσουν για μια ακόμη φορά, χωρίς κανένα ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα.

Ο καθένας ας αναλάβει και προσωπικά τις δικές του πολιτικές ευθύνες, αν θέλει να μη συνεχιστεί, με άλλο προσωπείο, αυτή η αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να συμβάλλει στην αλλαγή της πορείας του λαού σε προοδευτική κατεύθυνση. Εμείς είμαστε εδώ, διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση, από μηδενική βάση, του μεγάλου δημοκρατικού, προοδευτικού και αριστερού κινήματος, για να εκφράσουμε τους ανθρώπους του μόχθου, της δημιουργίας και του πολιτισμού, μακριά από εξαρτήσεις και διαπλοκές κάθε μορφής, με δημοκρατική ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, που σάπισε. Μόνον έτσι θα φέρουμε και πάλι την πολιτική στο προσκήνιο, αντί για τη διαχείριση. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι μια νέα αφετηρία για ένα νέο δημοκρατικό και προοδευτικό ξεκίνημα για τον τόπο και το λαϊκό κίνημα, που θα κόψει τον δρόμο στη συνέχιση με τη Ν.Δ. της μέχρι σήμερα διαβρωμένης και παρηκμασμένης νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής.

Πανεθνικό προσκλητήριο

Την ίδια πρόσκληση κάνουμε στη διανόηση, στους κοινωνικούς φορείς, στους πολίτες αλλά και σε στελέχη και μέλη κομμάτων που οι ηγεσίες τους βλέπουν το δένδρο και δεν βλέπουν το δάσος, που αγωνιούν για το μέλλον της κοινωνίας, για να αντισταθούν στην πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα και την κοινωνία. Απευθύνουμε πανεθνικό κάλεσμα για έναν ανοιχτό ουσιαστικό διάλογο διεξόδου από την κρίση, με στόχο την έναρξη μιας νέας δημοκρατικής και προοδευτικής πορείας της χώρας, με κυρίαρχο τον λαό και όχι τους διαπλεκόμενους, αλλά και με άξονες της πανανθρώπινες αξίες. Το μπορούμε, αρκεί να το τολμήσουμε και να το θελήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.