Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γκάλοπ 2003 - λιγότερο πλούσιοι :: 22-02-2003) 

γκάλοπ 2003 Λιγότερο πλούσιοι

ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφαίνεται η διστακτικότητα των καταναλωτών να επιδοθούν σε αγορές κατοικιών και αυτοκινήτων με σημαντική δέσμευση της ρευστότητάς τους. Η στάση αυτή έχει τη διεθνή αλλά και εντόπια εξήγησή της.

Είναι απόλυτα συμβατή με τις ανάλογες στάσεις καταναλωτών σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας οικονομίας που εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να βγει από την υποτονικότητα ή στασιμότητα και έρχεται τώρα να επιδεινωθεί περαιτέρω από την αβεβαιότητα που φέρνει ένας διαφαινόμενος πόλεμος στο Ιράκ.

Αυτή η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας αντικατοπτρίζεται στις μεγάλες απώλειες των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες έχουν εξαλείψει μεγάλα ποσοστά του επιχειρησιακού και ιδιωτικού πλούτου. Ο κόσμος δηλαδή αισθάνεται, αλλά και είναι λιγότερο πλούσιος σε κάθε επίπεδο.

Σε αντίθεση με τις οικονομίες της Ευρώπης και Αμερικής, στην Ελλάδα η οικονομία αυξάνεται με σημαντικά μεγαλύτερο ρυθμό λόγω των επενδύσεων που λαμβάνουν χώρα οδεύοντας προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και των συνεχιζόμενων εισροών από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Όμως ο Έλληνας καταναλωτής έχει πληγεί από τη μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου που έχει συρρικνώσει τον πλούτο και την αγοραστική του δύναμη. Επίσης η εισαγωγή του ευρώ έχει εκπλήξει τους Έλληνες ως προς τον πληθωρισμό που έφερε η στρογγυλοποίηση των μικρών αριθμών στις τιμές των αγαθών. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.