Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - στρατηγικός εταίρος; :: 21-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Στρατηγικός εταίρος;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Τη δυσφορία της κυβέρνησης Μπους έχει προκαλέσει το παρατεταμένο "οθωμανικό παζάρι" που έχει εγκαινιάσει η Τουρκία για να επιτρέψει την ανάπτυξη στο έδαφός της αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία "δεύτερου μετώπου" στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει απόλυτη στήριξη στην Τουρκία σε σωρεία θεμάτων. Τελευταία παραδείγματα η υπερβολική άσκηση πιέσεων στην Ε.Ε. για την παροχή ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως και η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ για την εξασφάλιση της αμυντικής προστασίας της Τουρκίας από το Ιράκ. Ταυτόχρονα, της προσέφεραν ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής στήριξης, το οποίο περιλαμβάνει 6 δισ. δολάρια σε δωρεάν βοήθεια και 20 δισ. σε δάνεια.

Επίσης, σε μια σπάνια κίνηση, ο Κόλιν Πάουελ προσκάλεσε την περασμένη Πέμπτη τον Τούρκο ομόλογό του Γιασίρ Γιακίς στην κατοικία του στην Ουάσιγκτον και δείπνησαν μαζί έως αργά το βράδυ, ενώ νωρίτερα τον είχε συναντήσει και επίσημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την επομένη, ο κ. Γιακίς έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο.

Παρά την πρωτοφανή αυτή πολιτική και οικονομική στήριξη, η Άγκυρα δεν είναι ικανοποιημένη και απαιτεί περισσότερα χρήματα. "Αυτή είναι η τελευταία μας προσφορά", απάντησε με αυστηρό ύφος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. "Αναμένω την απάντησή τους σήμερα", δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ. Και το Πεντάγωνο πιέζει. Περαιτέρω καθυστέρηση θα ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Μέχρι το Σαββατοκύριακο πρέπει να ξέρουμε για να κινηθούμε ανάλογα, λένε οι υπεύθυνοι που δηλώνουν ότι θα πετύχουν τον στόχο τους και χωρίς την Τουρκία. Απλά, σε μια τέτοια περίπτωση η Άγκυρα δεν θα είναι πλέον "ο καλύτερος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος".