Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - κρίνεται το μέλλον των σχέσεων ηπα - τουρκίας :: 20-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Κρίνεται το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα κριθούν τις επόμενες 48 ώρες, που είναι η προθεσμία την οποία έδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Άγκυρα για να επιτρέψει τη χρήση τουρκικού εδάφους από τις αμερικανικές δυνάμεις που θα επιτεθούν κατά του Ιράκ.

Εάν η τουρκική κυβέρνηση επιμείνει στην άρνησή της, απαιτώντας μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από αυτή που της προσφέρει η Ουάσιγκτον, τότε το Πεντάγωνο έχει ήδη σχέδια για τη μεταφορά των τριάντα περίπου χιλιάδων ανδρών και του συνοδευτικού στρατιωτικού οπλισμού προς το Κουβέιτ για να χρησιμοποιηθούν στην αμερικανική επίθεση που θα εκδηλωθεί από το νότιο τμήμα του Ιράκ.

Η απώλεια του "δεύτερου μετώπου" από τον Βορρά δυσχεραίνει ως ένα βαθμό την πολεμική επιχείρηση, αλλά οι Αμερικανοί επιμένουν ότι και χωρίς την Τουρκία μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχουν τον στόχο τους.

Όμως, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την Άγκυρα, πλήττοντας, ίσως ανεπανόρθωτα, τη θέση της Τουρκίας ως "στρατηγικού εταίρου" των ΗΠΑ, αφού θα έχει αρνηθεί τη συνεργασία της στην πλέον κρίσιμη φάση της σημαντικότερης αμερικανικής επιχείρησης της τελευταίας δεκαετίας, που αποτελεί και το πρώτο βήμα στην απόπειρα της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μια "νέα τάξη πραγμάτων" στη Μέση Ανατολή.

Εάν η Άγκυρα εμμείνει σε αυτή τη θέση, είναι βέβαιο ότι θα έχει κόστος σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ σε άλλα κορυφαία θέματα που την απασχολούν, από το Κυπριακό και το Κουρδικό έως την αντιμετώπιση πιθανού κύματος προσφύγων από το Ιράκ, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομίας της από το ΔΝΤ.