Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - θα μεγαλώσει το μίσος :: 20-02-2003) 

ΓΝΩΜΗ Θα μεγαλώσει το μίσος

Είμαι αντίθετος σε μια εισβολή στο Ιράκ - επειδή αισθάνομαι πως το εξτρεμιστικό Ισλάμ μπορεί να το σταματήσει μόνο το μετριοπαθές Ισλάμ και τον εξτρεμιστικό αραβικό εθνικισμό μπορεί να περιορίσει μόνον ο μετριοπαθής αραβικός εθνικισμός. Η Αμερική, η Ευρώπη και τα μετριοπαθή αραβικά κράτη πρέπει να βοηθήσουν ώστε να ανατραπεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν εκ των ένδον.

Ένας αμερικανικός πόλεμος κατά του Ιράκ, ακόμη και αν τελειώσει με νίκη, θα αυξήσει το αίσθημα της προσβολής, της ταπείνωσης, του μίσους και την επιθυμία για εκδίκηση, που μεγάλο μέρος του κόσμου αισθάνεται έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Απειλεί να αφυπνίσει ένα κύμα φανατισμού που μπορεί να υπονομεύσει την ίδια την ύπαρξη μετριοπαθών κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτή.

Οι διαδηλωτές σφάλλουν: αυτή η πολεμική εκστρατεία δεν αρχίζει από τη δίψα για πετρέλαιο ή από αποικιοκρατικές ορέξεις. Αρχίζει από μια απλοϊκή εντιμότητα που φιλοδοξεί να ξεριζώσει το κακό με τη βία. Αλλά το κακό τού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως και το κακό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχει βαθιές και εκτεταμένες ρίζες στις μεγάλες εκτάσεις της φτώχειας, της απελπισίας και της ταπείνωσης. Ίσως είναι ριζωμένο ακόμη πιο βαθιά, στον τρομερό, λυσσαλέο φθόνο που εδώ και πολλά χρόνια προκαλεί η Αμερική.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Σχέδιο Μάρσαλ ωφέλησε τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ειρήνη περισσότερο από ό,τι όλα μαζί τα παλιά και νέα αμερικανικά όπλα. Το ραβδί είναι απαραίτητο, αλλά χρησιμεύει καλύτερα για να αποτρέψεις ή να απωθήσεις μια επίθεση, όχι για να «επιβάλεις το καλό». Ακόμη και όταν το ραβδί χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστεί μια επίθεση, έχει κρίσιμη σημασία να το κρατάει η διεθνής κοινότητα - ή τουλάχιστον μια ευρεία συμμαχία εθνών. Αλλιώς, μπορεί να διπλασιάσει το μίσος, την απελπισία και την επιθυμία για εκδίκηση, τα οποία επεδίωκε να αντιμετωπίσει.