Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η αλλη οψη - διδάγματα της ιστορίας :: 20-02-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Διδάγματα της Ιστορίας

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πάρει τον κατήφορο. Η πτώση των χρηματιστηρίων διεθνώς από το 2000, η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, αλλά και ο πόλεμος που είναι στο κατώφλι, οδηγούν σταδιακά σε όλο και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν έχει αποκλεισθεί ακόμη και ο κίνδυνος της ύφεσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται τώρα να αναθεωρήσει εκ νέου, προς τα κάτω, τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ η ανεργία έχει διογκωθεί επικίνδυνα σε ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αλλά και στην Ελλάδα, που για ιδιαίτερους λόγους διακρίνεται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ποσοστό ανεργίας είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να στοχεύει στην προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας από κλυδωνισμούς, όπως η αύξηση του πληθωρισμού αλλά και τα υπερβολικά ελλείμματα. Όμως η σταθερότητα δεν είναι σήμερα το κυρίαρχο ζητούμενο στην ευρωπαϊκή οικονομία την ώρα που η ύφεση φαντάζει στον ορίζοντα και η ανεργία εξαπλώνεται επικίνδυνα. Γι' αυτό και η πιστή προσήλωση σε αυτό δεν φαίνεται να είναι η λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Η Ιστορία έχει διδάξει ότι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής που βρίσκονταν σε αναντιστοιχία από τα πραγματικά προβλήματα οδήγησαν τελικά σε επιδείνωσή τους. Ένας από τους λόγους για τις διαστάσεις που πήρε η μεγάλη οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου ήταν ότι οι αρμόδιοι έσφιξαν τις κάνουλες της ρευστότητας της οικονομίας αντί να τις ανοίξουν, όπως θα έπρεπε.