Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( προβολεις - ... τρέχουμε να προλάβουμε :: 09-01-2003) 

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ … Τρέχουμε να προλάβουμε

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ

"Ευτυχώς ο Ζακ Ρογκ και ο Ντένις Όσβαλντ έρχονται στην Ελλάδα τη Δευτέρα. Φανταστείτε να έκαναν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και φυσικά των οδικών αρτηριών προς τις εγκαταστάσεις και να αντιμετώπιζαν την εικόνα που παρουσιάστηκε προχθές στις τηλεοπτικές κάμερες. Με τον δρόμο να χάνεται κάτω από τόνους χωμάτων και τα νερά να περνούν ως ποταμός σε άγνωστη κατεύθυνση…".

Ακούστηκε κι αυτό, καθώς τα έργα υποδομής συνεχίζονται στην πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι ρυθμοί επιταχύνονται και ο χρόνος πλέον έρχεται να υπερκαλύψει τις όποιες άρτιες κατασκευές.

Ήταν αναπόφευκτο. Ξεκινώντας τα έργα με τρομερές καθυστερήσεις, με διαγωνισμούς και εργολάβους να αναλαμβάνουν τα έργα με πέντε χρόνια "σιωπηρής" αναμονής, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι τα καλύτερα δυνατά.

Οι κλιματικές συνθήκες που βοήθησαν τα περασμένα χρόνια, εφέτος γύρισαν ελαφρώς την πλάτη σε όλους. Έτσι, χωρίς σύμμαχο, οι εργασίες δεν ήταν δυνατόν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Ήρθαν τα έργα στον Κηφισό και οι καταστροφές ανυπολόγιστης αξίας για φτωχές οικογένειες και σπιτικά που δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν την "εκδίκηση της φύσης", καθώς οι περιβαλλοντικές προστασίες ουσιαστικά είναι ανύπαρκτες. Στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον οι εκσκαφές των έργων υποδομής, αλλά και των ολυμπιακών κατασκευών δεν άντεξαν στους ξέφρενους ρυθμούς που είναι επιβεβλημένο πια να ακολουθήσουμε, αν επιθυμούμε να προλάβουμε και να είμαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς του 2004.

Παρεκκλίνοντας αρκετά από την πορεία των προδιαγραφών του φακέλου υποψηφιότητας στη διεκδίκηση των Αγώνων, οι σημερινές παραστάσεις μάς δίνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνην που προσδοκούσαμε και περιμέναμε.

Ανακαλύψαμε κάπως αργά τις προσωρινές κατασκευές και τις λυόμενες εγκαταστάσεις. Έδαφος σαθρό από τις βροχοπτώσεις. Το περιβάλλον ανήμπορο να αντέξει στην προχειρότητα και ανίκανο να παρακολουθήσει τις ανθρώπινες επιταγές, αντιδρά επώδυνα και εκδικητικά πολλές φορές.

Η επίσκεψη των αξιωματούχων της ΔΟΕ, το προσεχές τριήμερο στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων, γεννά περισσότερα ερωτηματικά τώρα παρά ποτέ.

Κι αν το Ζάππειο Μέγαρο θα φαντάζει στολίδι για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ο λαμπρός αττικός ήλιος των ημερών δεν είναι αρκετός να στεγνώσει και να καλύψει κακοτεχνίες που χρόνια ταλανίζουν τον τόπο.