Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - η συνοχή της δύσης ενάντια στον πόλεμο :: 18-02-2003) 

ΓΝΩΜΗ Η συνοχή της Δύσης ενάντια στον πόλεμο

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ

Η Ελλάδα πληροφορήθηκε τελικά, κυρίως από τον γραπτό Τύπο, την τεράστια συμμετοχή των Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών στο πρώτο οικουμενικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Οι εικόνες που θυσιάστηκαν από τους ιδιωτικούς σταθμούς στον βωμό της κοκολαγνείας και του αστυνομικού ρεπορτάζ, είναι ιδιαίτερα διδακτικές και δικαιώνουν αναδρομικά τη σχετική ύφεση του αντιαμερικανισμού που παρατηρήθηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Υπήρξαν ασφαλώς εκδηλώσεις της περιλάλητης "ελληνικής ιδιαιτερότητας": Ο νεαρός τραγουδιστής που τελείωσε την αμερικανότροπη παράστασή του εκτοξεύοντας μια ακατονόμαστη βρισιά ενάντια στη "Δύση", εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει πόσο βαθιά ανήκει ο ίδιος και η τέχνη του στον δυτικό πολιτισμό. Οι διαδηλωτές που ποδοπάτησαν την αμερικανική σημαία ή τη βεβήλωσαν με τον αγκυλωτό σταυρό, προφανώς δεν αναρωτήθηκαν πώς θα ένιωθαν με τις πράξεις τους οι χιλιάδες Αμερικανοί που την ίδια ημέρα διαδήλωναν κι αυτοί κατά του πολέμου. Πολλοί Έλληνες, και μάλιστα αριστεροί, εξακολουθούν να μην κατανοούν ότι προσβάλλοντας ένα ολόκληρο έθνος εκδηλώνουν μια ακραία μορφή ρατσισμού.

Όμως, συνολικά, στο αθηναϊκό συλλαλητήριο έπνεε ένας διαφορετικός άνεμος. Είναι άκρως ενδεικτικό ότι το περιβόητο "Φονιάδες των λαών - Αμερικάνοι" επισκιάστηκε από το νεόπλαστο "Μπους και Μπερλουσκόνι - δολοφόνοι". Καλύτερη ιδέα και καλύτερη ρίμα!

Σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις της Αμερικής συγκεντρώθηκαν το Σάββατο ετερόκλητα πλήθη, άνθρωποι με διαφορετικές πεποιθήσεις που τους ένωσε η αντίθεση στον σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς διαδηλωτές προσβλέπουν σ' έναν καλύτερο κόσμο, και ασφαλώς σ' έναν καλύτερο δυτικό κόσμο. Οι εκδηλώσεις τους έχουν τη στοιχειώδη συνοχή μιας πολιτικής πράξης αμφισβήτησης που δεν εκκινεί από μια κρίση πολιτισμικής ταυτότητας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Έλληνες ξεπερνάμε σιγά-σιγά τη δική μας χρόνια πολιτισμική κρίση και ότι, συνακόλουθα, οι πολιτικές μας πράξεις αποκτούν μια μεγαλύτερη συνειδησιακή συνοχή.