Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - ώρες αλλαγής, αλλά και ευθύνης :: 17-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Ώρες αλλαγής, αλλά και ευθύνης

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ

Η Κύπρος ψήφισε, καταψηφίζοντας τον αρχιτέκτονα της Κοπεγχάγης Γλαύκο Κληρίδη, και εξέλεξε κατά τρόπο θριαμβευτικό και πανηγυρικό, αφού η εκλογή έγινε από τον πρώτο γύρο, έναν γνωστό, επίσης έμπειρο, πολιτικό - τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Το εκλογικό σώμα καταψήφισε τον Γλαύκο Κληρίδη - ενώ όλοι, εχθροί και φίλοι, τού αναγνωρίζουν την ιστορική επιτυχία της Κοπεγχάγης - για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον: Η διαρκώς εντεινόμενη ανησυχία των Κυπρίων ότι ο Πρόεδρος, προβάλλοντας κατά ιδιαίτερα παράδοξο τρόπο την πρόταση του δεκαεξαμήνου της θητείας του, ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει γρήγορα σε επίλυση του Κυπριακού χωρίς ουσιαστικές και πραγματικές αλλαγές εις το προταθέν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού σχέδιο Ανάν. Σημειώνουμε εν προκειμένω πως μια μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού είχε ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν. Έναντι του σχεδίου αυτού είχε ταχθεί εξ αρχής κριτικά και με πολύ σοβαρές επιφυλάξεις τόσο ο Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και οι πολιτικές δυνάμεις που τον στήριζαν στις εκλογές. Επομένως, η εκλογική ήττα του Κληρίδη αποτελεί ένα είδος μομφής εκ μέρους του εκλογικού σώματος για τους χειρισμούς του στο κυπριακό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Σημειώνουμε επίσης στο ίδιο σκεπτικό την αντίληψη των πολιτών ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, χωρίς να είναι αδιάλλακτος, εμφανίζεται πιο διεκδικητικός και πιο αποφασιστικός στην προάσπιση των δικαιωμάτων του λαού αλλά και του εθνικού συμφέροντος της χώρας.

Δεύτερον: Το εκλογικό σώμα δεν αισθανόταν ιδιαίτερα ασφαλές και ευτυχές να έχει πρόεδρο περίπου 85 ετών, ο οποίος να μην ασχολείται σχεδόν καθόλου με τα προβλήματα της εσωτερικής πολιτικής της χώρας και της διακυβέρνησής της. Η εκλογή ενός νεώτερου πολιτικού όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος (68 ετών) δίνει στα μάτια του Κύπριου ψηφοφόρου την αίσθηση της προοπτικής, του ορίζοντα και της ικανότητας της χώρας να επιβιώσει, αλλά και να βρει τον δρόμο της απαλλαγής της απο τον βραχνά της διχοτόμησης και της τουρκικής κατοχής.