Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( ματιες - βλακόμετρο :: 15-02-2003) 

ΜΑΤΙΕΣ Βλακόμετρο

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Με ποιήματα, φυσικά, όπως λέει ο Τίτος Πατρίκιος, δεν ανατρέπονται καθεστώτα. Επίσης, με συλλαλητήρια δεν αποτρέπονται πόλεμοι. Εμείς, όμως, οι απλοί άνθρωποι και ποιήματα θα γράφουμε εναντίον των τυράννων και αντιπολεμικά συλλαλητήρια θα διοργανώνουμε. Και κάποτε - αυτό είναι βέβαιον - θα νικήσουμε. Γιατί όπως τραγουδάνε, απογοητευμένοι, αλλά, τελικά, αισιόδοξοι, ο Ρασούλης και ο Λοΐζος, «τίποτα δεν πάει χαμένο…».

Συλλαλητήρια σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι, σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι, από το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και τη Βηρυτό, μέχρι το Μέξικο Σίτι, το Σαντιάγο και το Σάο Πάολο και από το Όσλο μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ και, βέβαια, την Αθήνα θα βγουν στους δρόμους, θα μπουν σε πορείες, θα σηκώσουν χιλιάδες πλακάτ και θα φωνάξουν «Όχι στον πόλεμο», που έχει αποφασίσει να εξαπολύσει ο Μπους κατά του Ιράκ.

Ο Μπους… Διάβασα στο «Βήμα» μια συνέντευξη του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Άρθουρ Πεν στον Θανάση Λάλα: «Αυτή τη στιγμή, τόνιζε ο δημιουργός του «Μπόνι και Κλάιντ», η Αμερική έχει έναν πρόεδρο, ο οποίος για άλλη μια φορά ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο λάθος… Ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν βλάκας, προσπαθούσαμε να τον δικαιολογήσουμε λέγοντας ότι ως νέος είχε προβλήματα και διάφορα τέτοια. Ελπίζαμε ότι θα τα ξεπεράσει μεγαλώνοντας. Το γεγονός, όμως, ότι είναι βλάκας, δεν αλλάζει. Ο βλάκας, όπως και ο έξυπνος, γεννιέται. Ο Μπους υπήρξε προνομιούχο παιδί μιας πάμπλουτης οικογένειας και μιας μητέρας η οποία ήταν κέρβερος και σκύλα. Το θέμα μας είναι ότι κανένας μας, όταν ήρθε η ώρα, δεν είπε την αλήθεια γι' αυτόν. Κανένας, ούτε οι καλλιτέχνες ούτε οι δημοσιογράφοι, δεν τόλμησε να πει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν κάνει για πρόεδρος, διότι είναι ένας βλάκας και μισός…».

Αυτό το βλακόμετρο, όμως, έγινε πρόεδρος - με δικαστική απόφαση, παρακαλώ - των Ηνωμένων Πολιτειών!. Και τώρα, έχοντας δίπλα του το αντιπαθέστερο παράσιτο της Ευρώπης, τον Μπλερ, είναι έτοιμος να αιματοκυλίσει, χωρίς κανένα πρόσχημα πλέον, τον πολύπαθο Περσικό Κόλπο! Διαβάζω: «Με το πρώτο χτύπημα στο Ιράκ με πυραύλους και βόμβες, θα σκοτωθούν 50.000 άνθρωποι στη Βαγδάτη και άλλες 30.000 στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας, κατά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Συνολικά, τα θύματα του πολέμου θα ξεπεράσουν τα 500.000, οι Ιρακινοί που θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους θα φτάσουν το 1.000.000, ενώ άλλα 2.000.000 θα μετακινηθούν προς ασφαλέστερες περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ…».

Αλλά δεν είναι μόνον ο θάνατος, η προσφυγιά, η αρρώστια. Η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί τρομακτικό πλήγμα, αφού, αμέσως αμέσως, η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 40 δολάρια το βαρέλι! Όσο δε για την Ελλάδα, το «μπατιράκι», ο λογαριασμός που θα πληρώσει, στον τουρισμό και τον πληθωρισμό, θα είναι πολύ αβάσταχτος…