Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - δύσκολες ώρες για την κύπρο :: 13-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Δύσκολες ώρες για την Κύπρο

ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

Λεπτή φάση διέρχεται η Κύπρος αυτές τις μέρες καθώς τρεις παράλληλες διαδικασίες αλληλοεμπλέκονται. Η διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν, η προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Θα ήταν ιδεώδες αν οι τρεις διαδικασίες παρέμεναν ξεχωριστές, κυρίως η τρίτη με τις δύο πρώτες. Μοιραία αυτό δεν συμβαίνει.

Ενώ κοινή είναι η θέση της πλειοψηφίας έναντι του Σχεδίου Ανάν, διαφαίνεται μια επικίνδυνη τάση διασύνδεσης των τριών διαδικασιών, κυρίως από την πλευρά της συμπολίτευσης, με τις εξής παραλλαγές: Η στάση Κληρίδη, ουσιαστική διαπραγμάτευση αλλά μικρές πιθανότητες για λύση πριν τις 28 Φεβρουαρίου, δίδει την εντύπωση ότι κάτι ελπίζει να συμβεί πριν και επιθυμεί συνέχιση των συνομιλιών με τον κ. Ντενκτάς. Η στάση εκείνων που θέλουν να υπογραφεί το σχέδιο ως έχει γιατί άλλως θα διασαλευτεί η πορεία προς την Ε.Ε. Και η άλλη τοποθέτηση, από μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, τον υποψήφιο κ. Αλέκο Μαρκίδη, που βλέπει διαπραγμάτευση σε βάθος χρόνου με προοπτική επιτυχίας μόνο στη μετά Ντενκτάς εποχή.

Παρά την ποικιλομορφία των αντιφάσεων του μετώπου αυτού, ενσπείρονται αδικαιολόγητες φοβίες εναντίον της αυξημένης πιθανότητας νίκης των αντιπολιτευομένων δυνάμεων στις εκλογές. Εκθέτουν έτσι την καλοπιστία γενικά της ελληνοκυπριακής πλευράς ως συνόλου για την επιδίωξη λύσης του Κυπριακού, για προεκλογικούς λόγους.

Η στάση της αντιπολίτευσης (που συμπεριλαμβάνει στη μεγάλη πλειοψηφία τις δυνάμεις θετικά διακείμενες προς τη λύση) και η δέσμευση του υποψηφίου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με καλοπιστία και με στόχο τη λύση στη βάση του Σχεδίου έπρεπε να είναι κοινή και δεδομένη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Για να μην υπονομεύεται ούτε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση, ούτε αδικαιολόγητα να φαίνεται ότι κινδυνεύει η προσχώρηση της Κύπρου στην Ε.Ε. αν δεν επιτευχθεί λύση λόγω των θέσεων του Ντενκτάς και της Άγκυρας, χωρίς καμιά δική μας ευθύνη. Δεν επιτρέπεται, νομίζω, να δίνουμε διαφορετικά μηνύματα στην Ε.Ε. ή στη διεθνή κοινότητα ευρύτερα. Εξάλλου, οι συνταγματικές διαδικασίες στη χώρα δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί.