Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αιχμες - οι προθέσεις του κ. ανάν :: 12-02-2003) 

ΑΙΧΜΕΣ Οι προθέσεις του κ. Ανάν

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Με την επίσκεψή του σε Άγκυρα, Αθήνα και πιθανότατα Λευκωσία, στο τέλος του μήνα, ο κ. Ανάν θα καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια να πετύχει λύση του Κυπριακού πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου που ο ίδιος έθεσε. Η πρωτοβουλία του είναι ευπρόσδεκτη, όχι όμως η χρονική στιγμή που αυτή εκδηλώνεται.

Η τολμηρή κίνηση του κ. Ανάν να μεταβεί στην περιοχή σε μια φάση κατά την οποία δεν διαφαίνεται η προοπτική λύσης οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα ότι προτίθεται να καταθέσει μια τρίτη και τελική εκδοχή του σχεδίου που φέρει το όνομά του. Αυτό γίνεται την ώρα που η διεθνής συγκυρία δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ελληνική πλευρά. Η κρίση με το Ιράκ έχει αναβαθμίσει τη σημασία της Τουρκίας στην γεωστρατηγική εξίσωση της περιοχής. Η έκκληση Γκιουλ προς τον αντιπρόεδρο Τσέινι για αποδοχή των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Άγκυρας στο Ιράκ είναι ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται και ταυτόχρονα ανησυχητική για την ελληνική πλευρά, αφού και στα δύο αυτά θέματα ο κ. Ανάν συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ.

Αλλά και σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, πώς είναι δυνατόν να αποδεχθεί ένα «τελικό σχέδιο» Ανάν ο κ. Κληρίδης την τελευταία στιγμή και μάλιστα εν μέσω προεδρικών εκλογών, ή πολύ περισσότερο πώς είναι δυνατόν να το υπογράψει ο κ. Παπαδόπουλος, εάν φυσικά εκλεγεί, τη στιγμή που δεν θα έχει καν αναλάβει τα καθήκοντά του;

Εκτός εάν ο Κόφι Ανάν προσπαθήσει να «υπερπηδήσει το εμπόδιο» των πολιτικών ηγετών, παρουσιάζοντας το σχέδιό του «απευθείας» στις δύο κοινότητες και ζητώντας από αυτές να το δεχθούν μέσα από δημοψηφίσματα, επιχειρώντας με κάποιο τρόπο να συνδέσει τη λύση με την ένταξη στην Ε.Ε.