Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( αγιογραφιες - ο ψόφιος λαγός :: 12-02-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Ο ψόφιος λαγός

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ η οικονομία ήταν το ατού της διακυβέρνησης Σημίτη. Συνήθως οι πολιτικές που κατεβάζουν τον πληθωρισμό και συμμαζεύουν μακρο-οικονομικά μεγέθη είναι αντιλαϊκές. Ωστόσο, το επίτευγμα των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μόνον η πλύση εγκεφάλου στην ελληνική κοινωνία πως όλα γίνονταν για την ΟΝΕ - «που αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε» - αλλά ότι υπαινίσσονταν εντέχνως πως στο τέλος του δρόμου υπήρχε ουράνιο τόξο. Πράγματι, η μέση Ελλάδα οσμίστηκε εύκολο χρήμα στο «μπουμ» της Σοφοκλέους το '99. Το άρωμα υπήρχε ακόμη στον αέρα στις εκλογές του 2000.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, οι ΕΛΔΕ έχουν κλείσει. Οι νοικοκυρές δεν βλέπουν Σοφοκλέους λάιβ, αλλά εκπομπές με συνταγές μαγειρικής. Ευρώ και δόσεις δανείων τρυπάνε τσέπες. Και οι τριαντάρηδες ξέρουν πως είναι πιθανότερο να κερδίσουν λαχείο παρά να πάρουν σύνταξη της προκοπής. Πέραν εργολάβων και 2004, που κρατούν ψηλά την ανάπτυξη, η οικονομική δραστηριότητα πάει για ύφεση. Όσο για τα μηνύματα από έξω, είναι διακριτικά, αλλά δυσάρεστα, με αιχμή το δημόσιο χρέος. Έρχονται από ECOFIN, Κομισιόν και χθες από το ΔΝΤ.

ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης είναι σε κλίμα ουράνιου τόξου. Κάνει δυο - τρεις συνεντεύξεις Τύπου την εβδομάδα και βγάζει κάθε τόσο έναν λαγό από το καπέλο. Μετά τα φορολογικά και τον προϋπολογισμό, ο Χριστοδουλάκης θα κριθεί ως ταχυδακτυλουργός από την απήχηση των «λαϊκών εντόκων ομολόγων» την επόμενη εβδομάδα.

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΛΑ τα κόλπα, αλλά ο λαγός μπορεί να σου βγει ψόφιος, ο υπουργός ανησύχησε δημοσίως και με τον Γκαργκάνα για το Ιράκ. Άλλωστε, αν η σταυροφορία Μπους φέρει οικονομική αναστάτωση διεθνώς, η κυβέρνηση θα έχει πού να τα φορτώσει. Δηλαδή, «αν ο πόλεμος δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε».