Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - αποδείξεις :: 30-01-2003) 

ΓΝΩΜΗ Αποδείξεις

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Η ελαφρά αλλά σταθερή υποχώρηση της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό και οι αυξανόμενες αντιδράσεις στο εξωτερικό οδήγησαν τον κ. Μπους στην απόφαση να επιστρέψει στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να εξασφαλίσει τη διεθνή νομιμοποίηση της πολιτικής του έναντι του Ιράκ.

Κατά την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια, έθεσε τις βάσεις για την πολεμική επιχείρηση δηλώνοντας ότι το καθεστώς της Βαγδάτης όχι μόνο διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής αλλά έχει και σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, και διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν ακόμη και χωρίς ευρεία διεθνή υποστήριξη.

Ταυτόχρονα, όμως, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει στα Ηνωμένα Έθνη αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Με άλλα λόγια, παρά τη σκληρή ρητορική, καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια για την εξασφάλιση της διεθνούς υποστήριξης, αποδεχόμενος ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής, ο σκεπτικισμός της οποίας δυσχεραίνει τις κινήσεις του Τόνι Μπλερ, δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα άμεσης επίθεσης κατά της Βαγδάτης και απαιτεί επιπλέον αποδείξεις.

Η ερχόμενη Τετάρτη καθίσταται, λοιπόν, καθοριστική σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης των κρατών που εγείρουν αντιρρήσεις. Γαλλία και Ρωσία επιμένουν να ζητούν σαφείς αποδείξεις και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν τις ΗΠΑ μόνον εάν τις λάβουν. Εάν η Ουάσιγκτον τις διαθέτει και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πείσει τους αντιρρησίες, τότε οι ΗΠΑ ίσως αποδεχθούν και την προοπτική έκδοσης νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν αναλάβουν πολεμική δράση.