Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η αλλη οψη - οι επιπτώσεις από πιθανό "ξεφούσκωμα" :: 07-01-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Οι επιπτώσεις από πιθανό "ξεφούσκωμα"

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Τα ακίνητα αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο των ελληνικών νοικοκυριών, με αποδόσεις οι οποίες υπερακοντίζουν συνήθως τις αντίστοιχες όλων των υπόλοιπων εναλλακτικών μορφών επένδυσης. Ιδιαίτερα, τα τρία τελευταία χρόνια οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ακίνητα υπερκάλυψαν τις απώλειες από τις τοποθετήσεις σε μετοχές.

Όμως, η συνεχώς διογκούμενη "φούσκα" των ακινήτων, όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, επηρεάζει ήδη αρνητικά τα ελληνικά νοικοκυριά σε ορισμένους τομείς, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στην τραπεζική αγορά και την κτηματαγορά.

Για παράδειγμα, η ιλιγγιώδης αύξηση του κόστους και των τιμών των ακινήτων έχει κάνει την απόκτηση κατοικίας απαγορευτική για τα μικρομεσαίου εισοδήματος άστεγα νοικοκυριά. Παρά τη δραστική μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η αγορά μιας μέσης κατοικίας χρειάζεται την εξασφάλιση πολλαπλάσιων τραπεζικών κεφαλαίων με μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησής τους που προσεγγίζει τον μέσο μηνιαίο μισθό. Σε αντίθεση, δηλαδή, με τις προηγούμενες δεκαετίες που οι δόσεις αντιπροσώπευαν ποσοστό του μισθού που κυμαινόταν μεταξύ 25% και 60%. Ύστερα, επειδή τα δάνεια αυτά χορηγούνται με προσημείωση των αγοραζόμενων ακινήτων, τα οποία αποτιμώνται με τη σημαντικά υψηλή εμπορική τους αξία, ένα πιθανό ξεφούσκωμα της αγοράς ακινήτων θα έχει χαμένους. Αυτοί μπορεί να αναζητηθούν τόσο στην τραπεζική αγορά, όσο και στην κτηματαγορά, αλλά και στα νοικοκυριά που έχουν επενδύσει σε αυτά.