Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( γνωμη - στα σοβαρά, θα εμπιστευτούμε τον οηε; :: 28-01-2003) 

ΓΝΩΜΗ Στα σοβαρά, θα εμπιστευτούμε τον ΟΗΕ;

GEORGE FRIEDMAN

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο στο Ιράκ, έχοντας αφήσει πίσω τη Γαλλία και τη Γερμανία. Θέλουν να δείξουν στον αραβικό κόσμο ότι θα φτάσουν στα όρια για να πετύχουν τους στόχους τους. Το Ιράκ είναι μία από τις στρατηγικά πιο σημαντικές χώρες στη Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι καταλαμβάνοντας το Ιράκ θα επεκτείνουν τη δύναμή τους σε όλη την περιοχή. Τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι ένας από τους λόγους αυτού του πολέμου. Ο βασικότερος λόγος είναι ψυχολογικός: ο ισλαμικός κόσμος θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μια δύναμη που είναι διατεθειμένη να έχει απώλειες σε έναν πόλεμο. Παράδειγμα, το Αφγανιστάν. Όμως, οι ΗΠΑ ποτέ δεν επεδίωξαν να συντρίψουν τους Ταλιμπάν ή να σταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν. Το Ιράκ είναι διαφορετική περίπτωση. Εκεί, οι Αμερικανοί θέλουν να νικήσουν τον στρατό του Σαντάμ και να κυριαρχήσουν στην περιοχή. Η μοναδική περίπτωση να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος είναι να ανατραπεί ή να παραιτηθεί ο Σαντάμ και η νέα κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο αμερικανικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές θα υποχρεώσουν στη συνέχεια το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας να αλλάξει στάση απέναντι στην Αλ Κάιντα.

Υπάρχει μια στρατηγική, ένα σχέδιο, για την επόμενη ημέρα; Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια ριζική αλλαγή στάσης ολόκληρης της περιοχής απέναντι στις ΗΠΑ και την Αλ Κάιντα. Οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με αυτό που προτείνουμε, αλλά ποτέ, ως σύμμαχοι, δεν έχουν μια εναλλακτική λύση. Θα μπορούσε, άραγε, να είναι μια λύση η διεύρυνση των επιθεωρήσεων και η υπαγωγή του Ιράκ υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ; Η απάντηση είναι ότι ο ΟΗΕ ψήφισε τη Λιβύη ως πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στα σοβαρά, θα εμπιστευθούμε στον ΟΗΕ τη ζωή των οικογενειών μας; Έχει υπάρξει μια σημαντική ρήξη στο ΝΑΤΟ. Δεν καταλαβαίνω με ποια έννοια η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Συνεργάζονται σε ορισμένα πράγματα, υπηρετώντας όμως το δικό τους συμφέρον. Οι Γερμανοί έχουν πει καθαρά ότι δεν θα μας δώσουν "λευκή επιταγή". Η αμερικανική άποψη είναι ότι δεν ζητάμε από τη Γερμανία να μας δώσει "λευκή επιταγή", αλλά να ξεπληρώσει αυτό που έχουμε καταθέσει στον λογαριασμό της.