Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Δραματοποιημένη είδηση

( στο έλεος του ελέφαντα :: 25-01-2003) 

Το ζώο κατελήφθη από αμόκ όταν άστραψαν δίπλα του τα φλας

Στο έλεος του ελέφαντα

"Ματωμένος γάμος" σε χωριό της Ινδίας

Εκείνο το πρωινό, πριν τραυματιστεί η Ίνγκριντ, ήμασταν στην παραλία όπου γευματίζαμε, όταν μου είπε ότι φοβάται τις… κουρούνες. "Δεν είναι επικίνδυνα;" ρωτούσε για τα πουλιά, καθώς χόρευαν γύρω μας. Καημένη Ίνγκριντ. Χθες ήταν η δεύτερη μέρα της στο νοσοκομείο. Η εξάχρονη κόρη της είχε καταβληθεί από θλίψη. Στην παραλία, στο σκοτάδι, την άκουσα να βγάζει άναρθρες κραυγές…

Ένας ελέφαντας σηκώνει στον αέρα τον οδηγό του όταν αφηνίασε, για άγνωστο λόγο, στο κρατίδιο Κεράλα της Ινδίας

Ο Κούμι, ο φίλος της Ίνγκριντ και ξάδελφος της γυναίκας μου, ξάπλωνε στο κρεβάτι δίπλα της με το πόδι ψηλά, στον γύψο. Μια από τις συγγενείς της νύφης αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη, που μπορεί να μην περπατήσει για τρεις μήνες. Και να ήταν μόνο αυτή… Ναι, οι κουρούνες της Ινδίας μπορεί να είναι ανελέητα ζώα, αλλά σίγουρα υπάρχουν περισσότερο επικίνδυνα.

Οι αιτίες. Αδύνατο να πω, με μια γρήγορη ματιά στο σημείο, τι προκάλεσε την καταστροφή. Ο τοίχος απέναντι από τον πάγκο όπου βρισκόταν το θηρίο είχε πέσει. Υπήρχαν περιττώματα ζώων παντού - καμία άλλη ένδειξη όμως. Κάποιοι είπαν ότι το φλας μιας φωτογραφικής μηχανής το εξόργισε. Άλλοι είπαν όχι, δεν υπήρχε φλας. Ίσως να ήταν το κλικ, εκτίμησαν.

Το είδαμε πρώτη φορά καθώς παίρναμε τη στροφή για τον κύριο δρόμο του χωριού.

Περίπου 20 από εμάς βρισκόμασταν στη μικρότερη άμαξα που είχε νοικιαστεί για τους καλεσμένους του γάμου. Ήταν ένα ιδιαίτερα κουραστικό ταξίδι. Κράτησε δυόμισι ώρες και ήμασταν ευτυχείς που θα κατεβαίναμε. "Κοίτα", είπε η γυναίκα μου, σαν να έδειχνε κάποιο γραφικό αξιοθέατο, "ένας ελέφαντας τρέχει καταπάνω μας". Θυμάμαι μόνο που σκεφτόμουν πόση ομορφιά είχε πάνω του, πόση εντύπωση μου έκαναν οι χρυσές κρεμαστές φούντες. Ο οδηγός μας έβαλε όπισθεν γιατί ήμασταν ήδη στον δρόμο του. Το ζώο εφόρμησε, ένα πόδι πέρασε μπροστά από το παράθυρο, τόσο ψηλό όσο και ένα λεωφορείο και… αυτό ήταν.

Η επίθεση. Αυτή είναι η Ινδία. Το μέρος είναι γεμάτο ελέφαντες. Για κάποιο λόγο όμως ο οδηγός μας δεν μας επέτρεψε να βγούμε έξω. "Ω, έλα!" κλαψουρίσαμε στον βοηθό του. "Ζήτα του να μας αφήσει!". Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε μόνοι μας τις πόρτες. "Είμαστε εδώ μέσα χρόνια!" συνεχίζαμε εμείς. "Βγάλε μας έξω. Γιατί δεν το κάνεις;". "Υπάρχει ….". Κάτι είπε, αλλά δεν καταλάβαμε. "Τι θα πει αυτό;" ρωτήσαμε. "Υπάρχει ένταση στο χωριό, εξαιτίας του ελέφαντα". Τότε μου ήρθε. Θυμήθηκα που είδα κάποιον να τρέχει τρομαγμένος πίσω από τον ελέφαντα. Όταν τελικά ο οδηγός κατευθύνθηκε προς τον ναό αντιληφθήκαμε ότι κάτι τρομερό είχε συμβεί. Είδαμε να απομακρύνουν μια γυναίκα, που έκλαιγε. Κόσμος τριγυρνούσε εδώ κι εκεί, άνθρωποι χαμένοι και σκόνη που δεν είχε κατακαθίσει ακόμη. Όμως ο γάμος θα γινόταν από λεπτό σε λεπτό. Έτσι περπατήσαμε τα σκαλοπάτια του τεράστιου ορθογώνιου ινδουιστικού ναού Θιραβέτου - 2.000 ετών, απ' ότι λένε. Δυο μοναχοί, ημίγυμνοι, μου έδειξαν το πουκάμισό μου και το έβγαλα. Ο πεθερός μου και οι γιοι μου έκαναν το ίδιο. Έθιμο.

Ο Κουλντίπ έμοιαζε απορροφημένος στις σκέψεις του, τόσο πολύ που δεν δικαιολογείται ακόμη και για έναν άντρα την ημέρα του γάμου του. Αργότερα πληροφορήθηκα ότι η νύφη ήταν αυτή που είδαμε να κλαίει. Οι φωτογραφίες. Πολλές φήμες ακούστηκαν, όμως τελικά μάθαμε την αλήθεια. Ο εξάδελφος Κούμι φωτογράφιζε την Ίνγκριντ ενώ εκείνη ποζάριζε μπροστά σε έναν ελέφαντα, ο οποίος ήταν δεμένος με αλυσίδα, δίπλα στον ναό.

Κάτι όμως τον ενόχλησε τόσο πολύ, που έκοψε την αλυσίδα, άρπαξε την Ίνγκριντ με την προβοσκίδα του και την έσυρε στον δρόμο. Κάποιος είπε ότι έμοιαζε να έπαιζε μαζί της με τα μπροστινά του πόδια. "Έβλεπα την κοιλιά του πάνω μου" είπε αργότερα η Ίνγκριντ, καθώς ανάρρωνε στο τρίτο κατά σειρά νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε. "Νόμιζα ότι θα πέθαινα".

Επιτρέποντας τις φιλοφρονήσεις, ο Κούμι ενήργησε πράγματι με γενναιότητα. Έτρεξε μπροστά στο θηρίο για να του αποσπάσει την προσοχή και τελικά αυτό άφησε την Ίνγκριντ, για να πιάσει όμως τον ίδιο και να τον αντιμετωπίσει με ανάλογο τρόπο. Αφηνιασμένο το ζώο άρχισε να στριφογυρίζει και να τρέχει προς τον συγκεντρωμένο κόσμο, τους ξένους και τους ντόπιους που είχαν κληθεί στον γάμο.

Ώρες μετά, κάποιος θυμόταν τη γη να τρέμει στον βηματισμό του. Έπεσε πάνω σε έναν πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος και από τη σύγκρουση προκλήθηκαν σπινθήρες, με αποτέλεσμα το ζώο να πανικοβληθεί. Έριξε τον τοίχο και άρχισε να τρέχει. Πέντε χιλιόμετρα μακριά, το έπιασαν. Ιερό θηρίο. Ο πατέρας της νύφης, σημαντικός πολιτικός των κυβερνήσεων Ρατζίβ Γκάντι και Ναρασίμα Ράο φρόντισε για τους τραυματίες. Λίγο μετά μάθαμε πως το ίδιο ζώο - αυτό που θα μετέφερε τη νύφη στον ναό - είχε σκοτώσει τους δύο προηγούμενους οδηγούς του. "Και τι θα του κάνουν;" ρώτησα, "θα το σκοτώσουν;". "Όχι, αποκλείεται", μου απάντησαν. "Αυτή τη φορά θα το στείλουν πίσω στο δάσος". Μην ξεχνάμε, είναι ένα ιερό θηρίο, καθαγιασμένο, που δεν θανατώνεται, ούτε και αν πέρασε τέτοια κρίση αμόκ. "Αν επέζησες επίθεσης ελέφαντα την ημέρα του γάμου σου - μονολογούσε ο γαμπρός - μπορείς να επιβιώσεις σε κάθε περίπτωση!".