Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Δραματοποιημένη είδηση

( πρόσωπα - ένας εβραίος ειρηνιστής :: 14-03-2003) 

ΤΖΟΝΑΘΑΝ «ΓΙΟΝΙ» ΜΠΕΝ-ΑΡΤΖΙ

Πρόσωπα Ένας Εβραίος ειρηνιστής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Τζόναθαν «Γιόνι» Μπεν-Άρτζι είναι ανεψιός του σκληροπυρηνικού πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αλλά πάλι, δεν ευθύνεται κανείς για τους συγγενείς του…

Γιόνι Μπεν-Άρτζι. «Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που λέει επισήμως πως δεν υπάρχουν ειρηνιστές»

Ο Μπεν-Άρτζι, ένας 20χρονος φοιτητής, είναι υπόδικος επειδή αρνείται να υπηρετήσει στις τάξεις του ισραηλινού στρατού. Έχει περάσει στη φυλακή περισσότερο καιρό από οποιονδήποτε άλλον Ισραηλινό αντιρρησία συνείδησης - πάνω από 200 μέρες και κάθε μήνα το στρατοδικείο ανανεώνει την κράτησή του - περισσότερες απ' ό,τι οποιοσδήποτε στρατιώτης έχει φυλακισθεί για «παράνομο φόνο» κάποιου αθώου Παλαιστίνιου. Είναι επίσης ο γνωστότερος αντιρρησίας, απόγονος μιας γενιάς ηρώων των ισραηλινών πολέμων. Και ενδέχεται να εξαναγκάσει τον ισραηλινό στρατό να αναγνωρίσει κάτι που ουδέποτε ώς τώρα έχει παραδεχθεί. Πως υπάρχουν Εβραίοι ειρηνιστές.

Γιατί ο Μπεν-Άρτζι δεν ανήκει σ' εκείνους που υπηρέτησαν τη θητεία τους πολεμώντας στις πύλες της Βηρυτού ή αντιμετωπίζοντας τους Παλαιστίνιους στην πρώτη Ιντιφάντα, αλλά τώρα αρνούνται να υπηρετήσουν ως έφεδροι επειδή αντιτίθενται στη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών ή στις τακτικές τρομοκράτησης, ταπείνωσης και συλλογικής τιμωρίας που εφαρμόζονται εις βάρος των Παλαιστίνιων. Η αντίρρηση του Μπεν-Άρτζι είναι ευρύτερη. «Στο Ισραήλ ο στρατός είναι ένα είδος θεού και περίμεναν από μένα να τον λατρεύω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», τονίζει. «Στο σχολείο υπάρχουν στρατιωτικές δραστηριότητες, κάνουν τα παιδιά να βάζουν στόχο να στρατολογηθούν σε επίλεκτα σώματα, τα καθοδηγούν πνευματικά προς τον στρατό». Αλλά ενώ οι συμμαθητές του διάλεγαν να γράψουν δοκίμια για τα ηρωικά κατορθώματα του Μοσέ Νταγιάν, ο Μπεν-Άρτζι έγραφε για το ειρηνιστικό κίνημα. «Στα 14 μου κάναμε με το σχολείο μια επίσκεψη στη λίμνη της Γαλιλαίας, μέσα από τα κατεχόμενα εδάφη», αφηγείται. «Είπα στον δάσκαλο ότι δεν θα πήγαινα επειδή δεν θεωρούσα ότι ήταν εντάξει να βάζεις παιδιά να περνάνε από χωριά στα οποία οι Παλαιστίνιοι είναι παγιδευμένοι στα σπίτια τους με απαγόρευση κυκλοφορίας».

Όταν ήρθε η ώρα να υπηρετήσει, δήλωσε ειρηνιστής, αλλά ανακάλυψε πως δεν ήταν δυνατό να τον δεχθούν ως τέτοιο. «Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα που διακηρύσσει επισήμως πως δεν υπάρχουν ειρηνιστές», εξηγεί. «Είναι θέμα πολιτικής. Το μόνο είδος αντίρρησης συνείδησης που αναγνωρίζουν είναι από την εβραϊκή θρησκεία». Έτσι ο στρατός αποφάσισε πως ο Μπεν-Άρτζι είναι ήδη στρατευμένος και πρέπει να δικαστεί από στρατοδικείο. Στην πρώτη συνεδρίαση, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος «δεν είναι καλύτερος από λιποτάκτη ή ναρκομανή». Αλλά ο Γιόνι Μπεν-Άρτζι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει ούτε εκατοστό. Και δικηγόροι πιστεύουν ότι θα καταφέρει τελικά να φέρει την υπόθεσή του ενώπιον πολιτικών δικαστών, οι οποίοι είναι πιθανότερο να πεισθούν ότι το… εξωτικό είδος του ειρηνιστή μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και στο Ισραήλ.