Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική θεάτρου

( ουγγρική «σταχτοπούτα» από την... κίνα :: 17-03-2003) 

Ουγγρική «Σταχτοπούτα» από την… Κίνα

Σε… παραμυθένιο παλάτι θα μετατραπεί από 21 Μαρτίου η σκηνή του θεάτρου «Coronet». Καθώς η ουγγρική όπερα της Cluj θα παρουσιάσει τη «Σταχτοπούτα» ως μπαλέτο, με μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ

Χ.Ν.Ι.

Η πρωταγωνίστρια της «Σταχτοπούτας» της ηλικίας… 211 ετών όπερας του Cluj, Amalia Utiu

Πόσοι θυμούνται άραγε σήμερα πως η ιστορία της Σταχτοπούτας είναι ένα κινέζικο παραμύθι του 9ου αιώνα; Και όμως από την Κίνα προέρχεται το δημοφιλές παραμύθι, που απετέλεσε θαυμάσια πρώτη ύλη για έργα παντομίμας, όπερας και μπαλέτου. Ο Ρώσος συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ ανέλαβε να συνθέσει τη μουσική της Σταχτοπούτας για τα διάσημα μπαλέτα Κίροφ το 1941, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει όταν η Γερμανία, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εισέβαλε στη Ρωσία. Ο συνθέτης ολοκλήρωσε το έργο του μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η πρεμιέρα δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1945 στο θέατρο Μπαλσόι της Μόσχας. Τη «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ επέλεξε και η όπερα της Cluj, μιας όμορφης πόλης στα σύνορα Ουγγαρίας - Ρουμανίας, για να παρουσιάσει στην Ελλάδα. Η όπερα, που ιδρύθηκε το 1792 και έως σήμερα έχει παρουσιάσει μεγάλες παραγωγές σε όλο τον κόσμο, από το 1948 λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία και δεν επιδοτείται από το κράτος.

Το μπαλέτο διαδραματίζεται σε τρεις πράξεις. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα κάστρο όπου μένουν η Σταχτοπούτα, ο πατέρας της, η μητριά της και οι δύο ετεροθαλείς αδελφές της. Η αλαζονική μητριά βάζει τη Σταχτοπούτα να κάνει όλες τις δύσκολες και βαριές δουλειές, ενώ φροντίζει οι κόρες της να ζουν πλουσιοπάροχα. Μια μέρα εμφανίζεται στην αυλή του κάστρου μια ζητιάνα, την οποία η μητριά αποπαίρνει ενώ η Σταχτοπούτα της προσφέρει το λίγο μπαγιάτικο ψωμί της.

Όταν η κακιά μητριά μαθαίνει πως στο παλάτι θα γίνει χορός, ετοιμάζει τις κόρες με την ελπίδα πως θα προσέξει μία από εκείνες το πριγκιπόπουλο και βάζει τη θετή κόρη της να καθαρίσει όλο το σπίτι.

Όταν μείνει μόνη η Σταχτοπούτα θα εμφανιστεί η γριά ζητιάνα που δεν είναι άλλη από την καλή μάγισσα του παραμυθιού. Καλεί όλες τις νεράιδες των εποχών να φέρουν ρούχα και κοσμήματα για να πάει και η Σταχτοπούτα στον χορό. Την ώρα που την ξεπροβοδίζει, την προειδοποιεί πως μπορεί να παραμείνει στο παλάτι μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα γιατί τα μάγια θα λυθούν.

INFO

«Σταχτοπούτα» από την όπερα της Cluj στο θέατρο «Coronet» (Φρύνης 11, Παγκράτι, τηλ. 210 7012.123, http://www.coronet.gr) από 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου. Καθημερινά στις 8.30 μ.μ. εκτός Τρίτης και Πέμπτης. Σάββατο και Κυριακή επιπλέον παράσταση στις 5.30 μ.μ. Εισιτήρια: 30, 25 και 20 ευρώ στην πλατεία, 25 ευρώ στους καναπέδες, 20 ευρώ (15 ευρώ φοιτητικό - παιδικό) στον εξώστη.