Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Χρονογράφημα

( άλλα ήθη, άλλα έθιμα :: 28-01-2003) 

ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΥΛΑ

Άλλα ήθη, άλλα έθιμα

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ

Βλέπω πλήθυναν τα παράθυρα στην τηλεόραση τα βράδια. Σ' ένα κανάλι ο παρουσιαστής είχε απλώσει ίσαμε και δέκα παράθυρα ο άνθρωπος (όχι, εγώ δεν είμαι ρατσιστής, τον παρουσιαστή τον λέω άνθρωπο. Έχει κι αυτός δικαίωμα στη ζωή). Όλα όμως τα παράθυρα φοβάμαι βλέπουν σε ακάλυπτο. Μάλλον σε ακάλυπτους.

Μια σωρεία φατσών (όπως έλεγε κι ο Χορν κοιτάζοντας τους περαστικούς στον δρόμο - "Τι ποικιλία φατσών!"), ένα μάτσο μούρες γραβατωμένες αντιδικούν, συμφωνούν, υβρίζονται, αλληλογλείφονται, ειρωνεύονται, ουρλιάζουν, φτύνουν, χαμογελούν, σαρκάζουν, καυτηριάζουν, κομπάζουν, μορφάζουν με τα μακιγιαρισμένα προσωπεία τους, σε πλήρη πανικό κι απόγνωση.

Αλλάζω κανάλι, μέσα στη θάλασσα, σε υποβρύχια κατάσταση, καμιά δεκαριά παλικάρια (ώρες στο γυμναστήριο με τη γλώσσα έξω και τα μυαλά στον καταψύκτη) και μια ντουζίνα γκομενομοντέλες (ώρες στον καθρέφτη, το πιστολάκι στα μαλλιά, το κινητό στ' αυτί και το μυαλό στον γάμο) κάνουνε μακροβούτια ενώ συγχρόνως χορεύουν, φιλιούνται, πίνουν καφέ, ψιλοχαμουρεύονται, αν κρίνω δε και απ' τις μπουρμπουλήθρες ενίοτε και ρεύονται. Κάτω απ' την επιφάνεια της θαλάσσης τώρα αυτό.

Αλλάζω. Μια μελαχρινή βαμμένη ξανθιά - ξεβαμμένη έχει πάρει ένα γέρο απ' τη μασέλα, τον κοπανάει στο χώμα και τον φτύνει.

Αλλάζω. Μια τραγουδίστρια (όπως η ίδια δήλωσε βάσει των συνεπειών του νόμου) διαλαλούσε τους κοιλιακούς της και τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα (χασαπο)Σέρβικά της.

Αλλάζω. Ένας πολιτικός (το επάγγελμα) εξηγούσε τις βλαβερές συνέπειες του ίδιου του κόμματός του, και δουλειά, δουλειά, δουλειά…

Αλλάζω. Μια τρόφιμος ριαλιτοκομείου ψιθύριζε… "και με άλλους πήγα τουαλέτα, γιατί να το κρύψω;… πηγαίναμε να μου δείξουν κάτι".

Αλλάζω. Ένας ηθοποιός αγνώστων λοιπών στοιχείων έκλαιγε που δεν του δώσανε απ' το υπουργείο μια ελεημοσύνη, του ζητιάνου της αγάπης.

Αλλάζω. Ένας δημόσιος γρίφος, κοινώς δημοσιογράφος, απειλούσε με το μον-μπλαν του, αν δεν συμμορφωθώ, να μου τη ρίξει στο δόξα πατρί.

Χτυπάει το τηλέφωνο. - Έλα, Αντώνης. Τι γίνεται; - Τίποτα. Να εδώ κάθομαι και δεν βλέπω τηλεόραση. - Κοίτα τι μου είπανε εδώ που δεν το 'ξερα, και είναι η τέλεια ανακύκλωση. Η τέλεια. Ο χοιρόλακκος. - τι χοιρό… - Παιδί μου, εδώ για το γουρούνι έχουνε ένα λάκκο και το βάζουνε μέσα, και του ρίχνουνε όλα τα περισσεύματα, όλα τα σκουπίδια, ό,τι για πέταμα… στον λάκκο. Τρώει, τρώει το γουρούνι, και μόλις παχύνει και δεν χωράει πια, οπ! Το σφάζουνε, το τρώνε, βάζουνε στον λάκκο άλλο. Ανακύκλωση σου λέω. Τέλεια ανακύκλωση. Τι μου 'πες, δεν έβλεπες; - Όχι, έβλεπα. Τον χοιρόλακκο έβλεπα κι εγώ. Τον χοιρόλακκο.