Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( 20 ερωτησεις - δημητρης παξινος :: 21-01-2003) 

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

"Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων"

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

"Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων", επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Δημήτρης Παξινός και τονίζει ότι και ο… πέλεκυς του ΔΣΑ θα πέσει βαρύς για όσους δικηγόρους προκύψει ότι έχουν ανάμειξη στο κύκλωμα των εκβιαστών. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ εκφράζει την αντίθεσή του με την παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας στις δίκες, ενώ ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει στενότερη συνεργασία με τον Σύλλογο.

Κάθε τηλεοπτικό πάνελ θέλει και τον… δικηγόρο του;

Το κακό έχει παραγίνει και είναι ανεπίτρεπτο και αντιδεοντολογικό όταν ο δικηγόρος περνά από το ένα τηλεοπτικό παράθυρο στο άλλο για λόγους αυτοδιαφήμισης και αυτοπροβολής…

Ο ΔΣΑ τι κάνει γι' αυτήν την κατάσταση;

Σε κάθε περίπτωση, μέσω των πειθαρχικών οργάνων, κάνει την αυτοκάθαρσή του και θεωρεί επιβεβλημένη την τηλεοπτική εμφάνιση του δικηγόρου μόνον στην περίπτωση που καταθέτει την επιστημονική του άποψη σε θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την κοινωνία.

Υπάρχουν εκβιαστές δικηγόροι;

Δεν είμαστε κοινωνία αγγέλων. Περιμένουμε κι εμείς την κρίση της Δικαιοσύνης για όσους έχουν ευθύνες και ο πέλεκυς του ΔΣΑ θα είναι βαρύς.

Βλέπετε φως στο τούνελ των εκβιασμών;

Ο ΔΣΑ κι εγώ προσωπικά έχουμε ζητήσει να χυθεί άπλετο φως σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση.

Υπάρχει διαπλοκή δημοσιογράφων και δικηγόρων;

Αναζητούνται αποδείξεις. Διαπροσωπικές σχέσεις υπάρχουν, το ζητούμενο είναι εάν αυτές οδηγούν σε παράνομες και ανήθικες συναλλαγές.

Υπάρχουν καταγγελίες στον ΔΣΑ για εκβιασμούς;

Μεμονωμένα περιστατικά, που αφορούν τη σχέση δικηγόρου με τον εντολέα του και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με την υπόθεση που απασχολεί αυτή τη στιγμή την Ελληνική Δικαιοσύνη και την κοινωνία.

Υπάρχει συνεργασία με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της διαφθοράς;

Θα συνεισφέρουμε σε ό,τι μας ζητηθεί. Χρειάζεται, όμως, να πειστεί η ελληνική κοινωνία ότι πράγματι υπάρχει βούληση πολιτική για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Θα παρακολουθήσετε τη δίκη της 17Ν;

Ο θεσμικός ρόλος μου επιβάλλει να παρακολουθώ κάθε δίκη. Και πολύ περισσότερο αυτή που έχει και τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς τήρησης των δικονομικών εγγυήσεων.

Θεωρείτε απαραίτητο να επαναλαμβάνει κανείς συχνά ότι η δίκη της 17Ν θα είναι μια "δίκαιη δίκη";

Όλες οι δίκες κατά τεκμήριο είναι δίκαιες. Αυτό πρέπει να θεωρείται αυτονόητο και στην υπόθεση της 17Ν με την τήρηση της αρχής της νομιμότητας σε κάθε στάδιο.

Βλέπετε παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων σε αυτή την υπόθεση;

Ο ΔΣΑ και η Επιτροπή Δεοντολογίας που έχει συστήσει ειδικά γι' αυτή την υπόθεση έχουν παρέμβει για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

Δίκες χωρίς τηλεοπτικές κάμερες. Ναι ή όχι;

Προσωπικά, είμαι υπέρ της απαγόρευσης. Η δημοσιότητα μιας δίκης δεν επηρεάζεται από την απουσία της τηλεοπτικής κάμερας.

Δίκες χωρίς κατηγορουμένους. Είναι "φάρμακο" για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης;

Είναι ένα μέτρο που θα κριθεί.

Δύο αναβολές το πολύ, αρκούν στις ποινικές δίκες;

Αρκούν.

Στο εξής κάθε μήνυση δεν θα οδηγεί απαραιτήτως στο εδώλιο, αφού απαραιτήτως θα προηγείται προκαταρκτική έρευνα. Καιρός ήταν;

Αναμφίβολα, με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται ο στιγματισμός κάθε μηνυομένου, με την άμεση παραπομπή του στο ακροατήριο.

Το νέο νομοσχέδιο, γενικώς, κινείται σε σωστή κατεύθυνση;

Το νομοσχέδιο μελετάται ήδη από επιτροπή του ΔΣΑ και θα εξεταστεί διεξοδικά κάθε διάταξη.

Δηλαδή, το υπουργείο Δικαιοσύνης αγνοεί τον ΔΣΑ;

Ζητείται στενότερη συνεργασία.

Δικαστές και δικηγόροι. Σχέσεις οργής;

Είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, έχουμε οριοθετήσει τις σχέσεις μας και αποδίδουμε τον σεβασμό που κι αυτοί οφείλουν, αντίστοιχα, στον θεσμικό μας ρόλο.

Έχετε, τελευταίως, κρούσματα κακής συμπεριφοράς από την έδρα;

Υπάρχουν, ιδιαίτερα έναντι των νέων συναδέλφων, τα οποία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε δραστικά.

Να δικηγορούν οι βουλευτές-μέλη του ΔΣΑ;

Το ζήτημα είναι πολύπλοκο. Βουλευτής και επαγγελματίας δικηγόρος πλέον δεν συμβιβάζονται… Αλλά δεν πρέπει να οδηγηθούμε και σε επαγγελματίες βουλευτές.

Για ποιο λόγο θα βγαίνατε σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο;

Υπό όρους, μόνο για σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και την ελληνική κοινωνία. Ποτέ για να προβάλω τον εαυτό μου.