Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( 20 ερωτησεις - μιχαηλ νικολαγεβιτς μποτσαρνικοφ :: 20-01-2003) 

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΓΕΒΙΤΣ ΜΠΟΤΣΑΡΝΙΚΟΦ

"Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα στα θέματα τρομοκρατίας"

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο έμπειρος πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Μιχαήλ Νικολάγεβιτς Μποτσάρνικοφ τονίζει στα "ΝΕΑ" ότι ως προς το θέμα της τρομοκρατίας όλος ο κόσμος είναι στην ίδια βάρκα. Χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπισή της. Και αναφερόμενος στην Τσετσενία, κάνει λόγο για τρομοκρατία που εισάγεται από το εξωτερικό. Για το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, τονίζει ότι η Ρωσία αγωνίζεται για την ειρήνη. Και δηλώνει ευτυχής που ως διπλωμάτης υπηρετεί στην Αθήνα.

Η Ε.Ε. πήρε μία απόφαση για τη διεύρυνσή της. Θετική εξέλιξη;

Νέα πραγματικότητα. Θα επισημοποιηθεί στον χρόνο που έχει ανακοινώσει η Ε.Ε.

Ο ρόλος της Ρωσίας;

Σ' αυτό το γίγνεσθαι, θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. Η Ε.Ε. είναι άλλωστε στρατηγικός μας σύμμαχος.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Η διεύρυνση να μην οδηγήσει και καθιερώσει νέους διαχωρισμούς στην Ευρώπη. Θα θέλαμε να εξυπηρετήσει τη βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε. - Ρωσίας. Να μην προκαλέσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μας με κράτη με τα οποία διευρύνεται η Ε.Ε. Και πρέπει η Ρωσία να μπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το '89 ήσασταν μία πολύ μεγαλύτερη χώρα. Σας απασχολεί;

Η ερώτηση περιέχει και την απάντησή της. Μιλάτε για την ΕΣΣΔ, με δύο φορές πληθυσμό απ' ό,τι η Ρωσική Ομοσπονδία. Τότε υπήρχαν δύο υπερδυνάμεις στον κόσμο. Η κατάσταση όμως άλλαξε τελείως.

Σε ποια κατεύθυνση;

Η Ρωσία σήμερα είναι ένας σημαντικός και θετικός παράγων για την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο που κάνει συνεχώς θετικά βήματα.

Ο πρόεδρός σας ταξιδεύει συχνά. Στην Κίνα τι πέτυχε;

Θέλουμε εξωτερική πολιτική με πολλές κατευθύνσεις. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος γείτονάς μας με τον οποίο έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Το ταξίδι αυτό τις βελτίωσε.

Το ταξίδι στην Ινδία;

Μεγάλη χώρα, παλιός στρατηγικός μας εταίρος. Επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή πολιτική και οικονομική μας συνεργασία.

Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στο Ιράκ. Τι θέση παίρνει η χώρα σας;

Όλοι να σεβαστούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν το πόρισμά τους. Και το Συμβούλιο του ΟΗΕ θα αποφασίσει. Πάνω απ' όλα, η ειρήνη.

Στη Μέση Ανατολή;

Ανησυχούμε. Η συνέχεια της έντασης στις σχέσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την ειρήνη. Έργο μας, να βοηθήσουμε την ειρήνη.

Η 11η Σεπτεμβρίου "άλλαξε" τον κόσμο. Και τη ζωή σας;

Ήταν τραγικό. Πρέπει να χτυπηθεί η παγκόσμια τρομοκρατία. Να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος. Να απασχολεί όλους μας. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, να συνεργασθούν οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί.

Εσείς έχετε την τρομοκρατία στην Τσετσενία. Πώς την αντιμετωπίζετε;

Έχουμε ενέργειες των τρομοκρατών στην Τσετσενία σε συνεργασία με διεθνείς τρομοκράτες τα τελευταία δύο χρόνια.

Σήμερα;

Έχει παραενοχλήσει τη ζωή τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό που πλέον αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι διάφορες μικρής κλίμακας εξεγέρσεις στην Τσετσενία που προωθούνται από τη διεθνή τρομοκρατία.

Δεν υπάρχει λύση;

Προωθούμε την ολοκλήρωση μιας πολιτικής λύσης, η οποία στηρίζεται στην επιθυμία του λαού. Προετοιμαζόμαστε για ένα Σύνταγμα και ένα δημοψήφισμα. Ήδη είναι θετική η ανταπόκριση του λαού. Επιθυμεί να ζει σε συνθήκες συνταγματικής νομιμότητας και να κυβερνάται από εκλεγμένα όργανα.

Υπάρχει ανταπόκριση;

Όλο και περισσότερα προσωρινώς εκτοπισμένα άτομα επιστρέφουν. Το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Μαρτίου.

Θα τα καταφέρετε;

Η διεθνής τρομοκρατία θέλει να εκφοβίσει τον λαό και να υπονομεύσει την προσπάθεια. Όμως εμείς είμαστε ανοιχτοί στη διεθνή κοινότητα. Η ειρήνη θα επικρατήσει. Τη θέλει ο λαός.

Τον ίδιο καιρό υπάρχει και το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας. Κρύβουν μυστικά όπλα;

Μας απασχολεί το γεγονός ότι αποσύρθηκε από τη Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Πρέπει να επιστρέψει. Όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα θέματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει. Χρειάζεται πολιτικός διάλογος.

Πώς θα γίνει αυτός;

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιβανόφ έχει έλθει σε επαφή με τους συναδέλφους του της Γαλλίας, της Κίνας, των ΗΠΑ και της Β. Κορέας. Ήδη έχει καταρτισθεί το σχέδιο Ιβανόφ για την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου.

Ζείτε 4 χρόνια στην Ελλάδα. Δύσκολο;

Αντιθέτως. Ο χαρακτήρας των ανθρώπων είναι πολύ κοντά μας. Εγώ σαν διπλωμάτης αισθάνομαι μια ζεστασιά.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι παλιές. Μπορούν να βελτιωθούν;

Πολιτικά είμαστε πολύ κοντά. Υπάρχει συνεννόηση. Θα έλεγα ότι, όπως διαπιστώθηκε και με την επίσκεψη του προέδρου μας Πούτιν το 2001, υπάρχουν πολλές προοπτικές οικονομικής συνεργασίας, π.χ. στον ενεργειακό τομέα.

Πότε ήταν καλύτερες οι σχέσεις;

Το 1821, την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όταν η Ρωσία βοήθησε την Ελλάδα και, φυσικά, σήμερα που οι σχέσεις μας είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο.