Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( κυριακος κατζουρακης - «και στη ζωγραφική σκηνοθετείς» :: 20-03-2003) 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ «Και στη ζωγραφική σκηνοθετείς»

«Η μανία της Δύσης να τα κάνει όλα ομοιόμορφα, να ισοπεδώσει κάθε διαφορετικό εθνικό χαρακτηριστικό, γέννησε το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης», αλλά έκανε και τον ζωγράφο Κυριάκο Κατζουράκη να ασχοληθεί με το θέατρο, τη σκηνογραφία και τώρα με το σινεμά!

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΟΣ

«Η μανία της Δύσης να ισοπεδώσει όλα τα διαφορετικά εθνικά χαρακτηριστικά των άλλων λαών οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, καθώς αυτοί που δεν συμμορφώνονται βομβαρδίζονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκατομμύρια μετανάστες στις ημέρες μας», λέει ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης, που τώρα πέρασε και στην κινηματογραφική σκηνοθεσία με το ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος προς τη Δύση»

Καλλιτέχνης του καιρού του - το αντίθετο του απομονωμένου δημιουργού στον γυάλινο… πύργο του - ο Κυριάκος Κατζουράκης τρέχει αγχωμένος «με τη διαδικασία του επείγοντος, για να μη με προλάβει ο πόλεμος», όπως εύστοχα τονίζει ο ίδιος!

Γιατί τρέχει; «Η δική μου πνευματική πληρότητα εξαρτάται από την πληρότητα του διπλανού μου. Και η ανησυχία του μυαλού μου με κάνει να δουλεύω ατέλειωτες ώρες, καθώς νιώθω τη θύελλα μιας καταστροφής να σκοτεινιάζει τον κόσμο», λέει με ζηλευτή ωριμότητα και βαθιά κριτική ματιά για τις γύρω μας αδικίες που βασανίζουν στις ημέρες μας τους λαούς. Αποτέλεσμα αυτής της αγωνίας του, «Ο δρόμος προς τη Δύση», ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε και προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού πριν από λίγες ημέρες στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και κέρδισε το βραβείο FIPRESCI, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών.

Και είναι αλήθεια πως μετά την «Αγέλαστο πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη, το ντοκιμαντέρ του Κυριάκου Κατζουράκη σού μεταδίδει συγκίνηση. Και σε βυθίζει στη σκοτεινή πλευρά της Αθήνας: των μεταναστών και των προβλημάτων τους. Μια όψη της πόλης που όλο και πιο πολύ δεν θέλουμε να βλέπουμε, για να μη μας… ψυχοπλακώνει. Ένα φιλμ που συνδυάζει το φιξιόν με το ντοκιμαντέρ. Με την Κάτια Γέρου, υποδειγματική ως Ρωσίδα εκπορνευόμενη στην Αθήνα που ψάχνει μια συμπατριώτισσά της.

Παράλληλα, ακούμε ιστορίες μεταναστών, βλέπουμε σκηνές από πολιτικά επίκαιρα ή τον Μπους να ετοιμάζει τις πολεμικές μηχανές του, ενώ έργα ζωγραφικής του Κατζουράκη «σχολιάζουν» το χάος και τη διάλυση του κόσμου.

Πηγή έμπνευσης του φιλμ, το κείμενο της Μάρως Δούκα «Σας αρέσει ο Μπραμς;» που είχε ανεβάσει ο Κατζουράκης στο θεατρο.

Τι σας έκανε να στραφείτε στο σινεμά και στη σκηνοθεσία;

«Η ζωγραφική είναι μια μορφή σκηνοθεσίας. Κι αυτό, όχι με την έννοια του εικαστικού σινεμά, αλλά με το νόημα του μοντάζ ως παράθεση-παράσταση επιλεγμένων εικόνων. Σε όλη την κλασική ζωγραφική υπάρχει σκηνοθεσία, στη "Σταύρωση του Ματθαίου" του Καραβάτζιο, στη "Νυχτερινή περίπολο" του Ρέμπραντ και σε τόσα άλλα έργα. Με εμπνέει η σύνθεση μέσα από τη σκηνοθετική "αφαίρεση" εικόνων».

Η ευαισθησία του γύρω από την πορνεία και την εκμετάλλευση στις μετανάστριες που ζουν στην Αθήνα, στάθηκε αφορμή για τον Κυριάκο Κατζουράκη να ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος προς τη Δύση». Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθαρίζει: «Δεν με ενδιέφερε να κάνω μια εικαστική ταινία. Σέβομαι την κινηματογραφική γλώσσα και δεν ήθελα ένα υποκατάστατο της ζωγραφικής μέσα από το σινεμά. Τα πάντα διαλύονται γύρω μας και με τον επερχόμενο πόλεμο στο Ιράκ θα προστεθούν και άλλα εκατομμύρια μεταναστών. Δεν υπάρχει μετανάστης που να μην προέρχεται από πόλεμο ή καταστροφή. Όλοι τρέχουν να σωθούν από τις βόμβες που τους κυνηγούν και τους ξεριζώνουν από τα σπίτια τους».

Μαύρο, το χρώμα των μεταναστών

«Μεγάλες, μαύρες κηλίδες, σαν σκιές που ζωντάνεψαν και τρέχουν ανάμεσά μας είναι το χρώμα που αποπνέει ο κόσμος των μεταναστών» για τον Κυριάκο Κατζουράκη. Γι' αυτό και μεγάλα έργα του - 3 και 4 μέτρων - «γίνονται ζωντανοί πίνακες που προβάλλονται στην οθόνη και εκφράζουν τα συναισθήματά τους».

Και «Ο δρόμος προς τη Δύση» είναι ο δρόμος προς τη Γη της Επαγγελίας ή ο δρόμος προς την απώλεια;

«Είχα στείλει ένα γράμμα στον Πέτερ Χάντκε για τη δράση του υπέρ των κατατρεγμένων και μου απάντησε: "Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον στη Δύση. Ελπίζω να συναντηθούν τα βήματά μας στον δρόμο προς την Ανατολή". Παρ' όλα αυτά, τη μάχη σου για την αίσθηση του δικαίου θα την δώσεις στη Δύση, εδώ που ανήκεις. Πρέπει να πάψει η Δύση να προσπαθεί να ενσωματώσει όλο τον κόσμο στη δική της λογική και στον βαθμό που οι άλλοι αντιδρούν, να τους βομβαρδίζει»!

INFO

Έργα των τελευταίων ετών του Κυριάκου Κατζουράκη, με θέμα τους μετανάστες, παρουσιάζονται στην γκαλερί «Χριστίνα Λέντζου» (Ελαιών 15, Νέα Κηφισιά, τηλ. 210-8072.608), έως 30 Μαρτίου.