Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( ο αλβανός κλόουν που έγινε σταρ :: 11-03-2003) 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ο Αλβανός κλόουν που έγινε σταρ

Αν όλοι μπορούμε για 15' να γίνουμε διάσημοι (όπως έλεγε ο Άντι Γουόρχολ), ο 23χρονος Αλβανός Φρέντι Τσόκα ξεπέρασε το όριο… Και αναδείχθηκε σε σταρ του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με όλα τα φώτα επάνω του, ως πρωταγωνιστής του 30λεπτου φιλμ "Freddy" του Θεόδωρου Καλέση!

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΟΣ

Ο 23χρονος Αλβανός Φρέντι Τσόκα, που κάνει τον κλόουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, έκλεψε την παράσταση στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, παίζοντας τη… ζωή του στο φιλμ "Freddy"

"Είμαι παρά πολύ ευτυχισμένος, είναι η ωραιότερη στιγμή της ζωής μου. Σας ευχαριστώ όλους", έλεγε όπου βρισκόταν και στεκόταν με τρισευτυχισμένο και φωτεινό από τα χαμόγελα πρόσωπο ο νεαρός Αλβανός Φρέντι. Μπορεί το φιλμάκι στο οποίο πρωταγωνιστούσε να πήρε το τρίτο βραβείο, αλλά ο Φρέντι έκλεψε τις καρδιές όλων. Και ο ίδιος δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας τη ζεστή, ενθουσιώδη ανταπόκριση των σινεφίλ του Φεστιβάλ στο πέρασμά του, όπου όλοι τον φώναζαν με το μικρό του όνομα, τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν!

Γνωστή Θεσσαλονικιώτικη φιγούρα ο Φρέντι, καθώς τα τελευταία χρόνια, ως τεράστιος, φουσκωτός κλόουν, γυρίζει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και προσφέρει χαρά στα μικρά παιδιά που φωτογραφίζονται μαζί του. Κι αυτή ακριβώς την ιστορία του ο νεαρός σκηνοθέτης Θεόδωρος Καλέσης την έκανε ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ, που έγινε το καλτ φιλμάκι του φετινού Φεστιβάλ!

"Είμαι από 16 χρόνων στην Ελλάδα και η αγάπη που συνάντησα από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης με έκανε να νιώθω σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Πατρίδα μου πια είναι η Ελλάδα και εύχομαι σε αυτή τη χώρα και στο λαό της να είναι πάντα καλά και μακριά από πολέμους και ανέχεια που έχω ζήσει εγώ και πολλοί Αλβανοί πατριώτες μου", είπε στα "ΝΕΑ" ο Φρέντι Τσόκα.

Αν, δηλαδή, είχες την ευκαιρία να φύγεις για την Αμερική, δεν θα μας παρατούσες;

"Δεν ξέρω. Ακούω τους περισσότερους να σκέφτονται την Αμερική, αλλά εμένα δεν με έχει απασχολήσει αυτό. Στην Ελλάδα δουλεύουμε και ζούμε πολύ καλά με την οικογένειά μου. Όλοι με αγαπάνε και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Γιατί να φύγω;".

Πόσο καιρό θα κάνεις τον κλόουν στους δρόμους;

"Είμαι πολύ περήφανος που κάνω τον κλόουν, γιατί έτσι δίνω χαρά σε μικρούς και μεγάλους και όλοι με αγαπάνε. Δεν έχω σκεφτεί να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Τώρα, μάλιστα, που ξέρουν από την ταινία και το πρόσωπό μου πίσω από τη μάσκα του κλόουν, είμαι ενθουσιασμένος".

Νέα προοπτική για το ελληνικό ντοκιμαντέρ χάραξε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθιερώνοντας από φέτος διαγωνιστικό πρόγραμμα για τα εγχώρια φιλμ - αν και έχει πολλά να ξεκαθαρίσει ακόμα για τη μορφή του διαγωνισμού του… Προς το παρόν, σημασία έχει ότι στο "Ολύμπιον" και στο "Παύλος Ζάννας" προβλήθηκαν 88 ελληνικά ντοκιμαντέρ, 87 ξένα από όλο τον κόσμο και έγιναν 259 προβολές που τις παρακολούθησαν 17.500 θεατές - 25% περισσότεροι από πέρυσι!

Από τα "λιοντάρια" στον "σεισμό"

Τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ήταν:

1ο βραβείο (12.000 ευρώ) από κοινού στις ταινίες: "Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά" της Κατερίνας Πατρώνη, "Υπάρχουν λιοντάρια στην Ελλάδα;" της Ελληνο-ρωσίδας Ιρίνας Μπόικο.

2ο βραβείο (6.000 ευρώ) στην ταινία: "Μου λένε να μη σε αγαπώ " του Γιώργου Ζέρβα.

3ο βραβείο (3.000 ευρώ) στην ταινία: "Freddy" του Θόδωρου Καλέση.

Τιμητικές διακρίσεις στα φιλμ: "Σεισμός" του Γιούρι Αβέρωφ, "Εποχές και συγγραφείς" του Τάσου Ψαρρά, "Ο χορός των σφουγγαράδων" του Βασίλη Βασιλειάδη.

Βραβείο κοινού (3.000 ευρώ): "Εννιά γερά δόντια" του Άλεξ Χάλπερν.

Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών): "Ο δρόμος προς τη Δύση" του Κυριάκου Κατζουράκη από τα ελληνικά φιλμ.