Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( 20 ερωτησεις - μιχαλης σταθοπουλος :: 02-01-2003) 

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ναι στον χωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους-Εκκλησίας

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Το θέμα με τις ταυτότητες έκλεισε οριστικά, υποστηρίζει ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει την υπογραφή της ηγεσίας της Ν.Δ. στο δημοψήφισμα ψηφοθηρική ενέργεια, ενώ υποστηρίζει ότι μεταξύ των κρατούντων δεν υπάρχει βούληση για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Σχολιάζοντας τις απόψεις, για απαγόρευση εισόδου του τέως στη χώρα μας, λέει ότι δείχνει φόβο απέναντι σε έναν άνθρωπο, από τον οποίον η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει καθόλου…

Έκλεισε οριστικά το θέμα με τις ταυτότητες κ. Σταθόπουλε;

Ναι, αφού ούτε η Βουλή μπορεί να επαναφέρει την αναγραφή του θρησκεύματος. Θα ήταν αντίθετο προς το Σύνταγμα (έτσι έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας) και προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (έτσι έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).

Αισθάνεστε δικαιωμένος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

Δικαιωμένες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης, των αριστερών κομμάτων και πολλών νηφάλιων νεοδημοκρατών, θέσεις που και εγώ υποστηρίζω.

Περιμένατε τις αντιδράσεις;

Τις περίμενα, αλλά όχι τον φανατισμό που εξέθρεψαν κάποιοι πολιτικοί από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείτε ότι υπήρξατε "θύμα" των αντιδράσεων;

Πολλές είναι οι αιτίες εξόδου μου από την κυβέρνηση, για την οποία συνεννοήθηκα εκ των προτέρων με τον Πρωθυπουργό. Άλλωστε, θεωρούσα την υπουργική μου θητεία προσωρινή.

Πολιτικά, έχασε ή κέρδισε η κυβέρνηση;

Η πολιτική της στο θέμα των ταυτοτήτων ενίσχυσε το δημοκρατικό της προφίλ, άρα την ωφέλησε από τα αριστερά. Με ευρύτερη στήριξη από τον κυβερνητικό χώρο, οι απώλειες από τα δεξιά θα ήταν αμελητέες, αφού και οι νεοδημοκράτες συμφωνούσαν.

Μετά την εμπειρία της υποψηφιότητας Τζαννετάκου, τι λέτε για τη σπουδή της ηγεσίας της Ν.Δ. να υπογράψει στο δημοψήφισμα;

Η υπογραφή ήταν ψηφοθηρική ενέργεια. Με κριτήριο τη δημοκρατικότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν αρνητική, ενώ η επιλογή Τζαννετάκου ήταν θετική ενέργεια.

Πιστεύετε ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει η Εκκλησία στα πολιτικά δρώμενα;

Η Εκκλησία δεν παρεμβαίνει. Πρώτο γνώρισμα του χριστιανισμού είναι η ταπεινοφροσύνη. Παρεμβαίνουν ορισμένοι εκπρόσωποί της, ορεγόμενοι εξουσία.

Έχουν μερίδιο ευθύνης σ' αυτό οι πολιτικοί;

Πολλοί πολιτικοί, για λόγους βραχυπρόθεσμης σκοπιμότητας, δεν θέλουν να είναι δυσάρεστοι με καμία "ομάδα πίεσης". Γιατί να είναι και με τους ιεράρχες που παρεμβαίνουν;

Θεωρείτε δηλαδή ότι έχουν;

Έμμεσα ενθαρρύνουν τις παρεμβάσεις των ιεραρχών, περιμένοντας και ανταλλάγματα. Ο συνετός πολίτης όμως εκτιμά τους πολιτικούς που δεν υποχωρούν σε εκβιασμούς του είδους "θα δείτε στις εκλογές", αρκεί να τον ενημερώνουμε σωστά.

Επιμένετε στον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους;

Ναι, στον χωρισμό των αρμοδιοτήτων, προς όφελος και των δύο πλευρών. Το είχε προτείνει εν μέρει και ο Αρχιεπίσκοπος σε ανύποπτο χρόνο.

Υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο;

Μάλλον όχι, μεταξύ των κρατούντων.

Είπατε ότι η σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας είναι προσκολλημένη σε μεσαιωνικές αντιλήψεις…

Υπάρχει, παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, πολλή μισαλλοδοξία ή τουλάχιστον έλλειψη ανεκτικότητας προς τους αντιφρονούντες (ό,τι δηλαδή χαρακτήριζε τον Μεσαίωνα και την πριν από τον Διαφωτισμό εποχή).

Ταυτότητες, "τρομονόμος". Υπήρξατε ο υπουργός για τις άχαρες δουλειές;

Και στην περίπτωση του "τρομονόμου" υπάρχει δικαίωση. Το ίδιο και στον νόμο για την επιτάχυνση των δικών, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, αποχές κ.λπ.

Συνέβαλλε ο "τρομονόμος" στην εξάρθρωση της 17Ν;

Όταν τελειώσει η δίκη, θα κάνουμε αποτίμηση.

Είναι πολιτικοί κρατούμενοι οι κατηγορούμενοι της 17Ν;

Είναι εγκληματίες, αν πράγματι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Θεωρείτε σωστό να μην υπάρχουν κάμερες στο δικαστήριο;

Ναι, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά το δικαστήριο, σε συνεννόηση με όλους τους παράγοντες της δίκης. Η δημοσιότητα διασφαλίζεται και χωρίς κάμερες. Η δίκη δεν είναι θέατρο.

Σας ικανοποίησε η απόφαση για την βασιλική περιουσία;

Ναι, ήταν δίκαιη (και ως προς το ποσό που επιδικάστηκε).

Χρειάζεται ο τέως ελληνικό διαβατήριο για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα;

Μπορεί και με διαβατήριο άλλης χώρας της Ε.Ε.

Πώς σχολιάζετε την άποψη, να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα;

Δείχνει φόβο απέναντι σε έναν άνθρωπο, από τον οποίον η αβασίλευτη δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει καθόλου. Άλλωστε, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του πολιτεύματος θα ήταν αξιόποινη πράξη (εσχάτη προδοσία).

Θα δεχόσασταν σήμερα θέση στην κυβέρνηση, αν σας το πρότειναν;

Όχι…