Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( μανωλης φαμελλος - "δεν ήμουν ποτέ και οργισμένο νιάτο" :: 04-03-2003) 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ "Δεν ήμουν ποτέ και οργισμένο νιάτο"

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Η μετάβαση από το "νέος πολλά υποσχόμενος" σε καθιερωμένη δύναμη της ελληνικής τραγουδοποιίας είναι μια επίπονη φάση. Για τον Μανώλη Φάμελλο η λεγόμενη ευρύτερη αποδοχή στοίχισε μια μεταφορά έδρας, απομάκρυνση από τους τέως συνοδοιπόρους του "Ποδηλάτες" και από τους πρώτους "δικούς" του Θεσσαλονικιούς ακροατές, οι οποίοι αισθάνθηκαν, λέει, ότι αυτομόλησε. Ο Μανώλης Φάμελλος που προσέξαμε από το "Καθώς μικραίνει η μέρα" (1999) βρισκόταν ήδη καθ' οδόν προς την Αθήνα. Η τελική στροφή του προς έναν ήρεμο ηλεκτρονικό ήχο και μια χαμηλόφωνη "εσωτερική" ερμηνεία του χάρισε μια θέση στις πιο χαρισματικές και δημοφιλείς πένες της νεώτερης γενιάς τραγουδοποιών. Ο νέος Φάμελλος τού "Μια πολιτεία στο βυθό" (WEA) έχει όλα τα χαρακτηριστικά του χαμηλόφωνου τροβαδούρου, ενός μάστορα της μελωδίας που ανέδειξε (και πάλι) τον πιο "mainstream" εαυτό του.

"Ε, καλά, δεν ήμουν ποτέ και οργισμένο νιάτο", λέει. "Απλά κάποια στιγμή άρχισα να αισθάνομαι γραφικός με αυτά που έκανα. Υπήρχαν πράγματα μέσα μου που πίεζαν να εκφραστούν κι άρχισα να πλήττω μέσα στην "χωροταξία" των Ποδηλατών".

Τίποτα δεν του δόθηκε εύκολα, λέει, στη 12χρονη διαδρομή του και γι' αυτό δεν περιμένει θαύματα από 'δω και πέρα. "Τα δυο τρία πράγματα που σου χρειάζονται τα μαθαίνεις στην πορεία. Και ακριβώς επειδή καμιά λύση δεν μου προσφέρθηκε έτοιμη, ανέπτυξα τον δικό μου κώδικα, αυτό τον κώδικα που πρέπει να αναπτύξει ο καθένας - αν θέλει να είναι ξεχωριστός. Απλά ζούμε σε μια εποχή που αγαπάει τις συνταγές και προσφέρει εύκολες και γρήγορες λύσεις".

Εννοείς τη νοοτροπία που επικρατεί στο τραγούδι…

"Η πρόσβαση πλέον είναι τόση εύκολη, τα μέσα για να κάνεις τη δουλειά σου τόσα πολλά, που χάνεται η χαρά της διαδρομής. Η διαδρομή όμως είναι το παν. Είναι τα λάθη μας, το ψάξιμό μας, η ανακάλυψη του εαυτού μας. Πρέπει να επενδύσεις χρόνο σε κάτι για να το κερδίσεις".

Έχεις σκεφτεί ότι η επιτυχία μπορεί να εγκλωβίσει έναν δημιουργό σε ένα συγκεκριμένο είδος;

"Με έχει προβληματίσει τόσο που προτιμώ να ευχαριστηθώ κάποια πράγματα τώρα… Αποκλείεται να το πάθω όμως γιατί θα αισθανόμουν χάλια αν δεν ήμουν ο εαυτός μου. Άσε που πλήττω και εύκολα με μένα". Πάντως τελευταία πρέπει να μην έπληξε γιατί το "Μια πολιτεία στο βυθό" είναι ουσιαστικά μια συνέχεια τού "Η ευτυχία είναι αυτό". "Απλά αφέθηκα κι έκανα τα τραγούδια. Χωρίς να νιώσω την ανάγκη για καινοτομίες…".

Πρόσφατα συνεργάστηκε ως παραγωγός με τον γνωστό Αμερικανό Μαρκ Έιτζελ ο οποίος θέλοντας να εμπλουτίσει τον ήχο του με ελληνικά στοιχεία ηχογράφησε το τελευταίο άλμπουμ του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα στο cd του κι ένα παλιότερο κομμάτι του Φάμελλου.

INFO

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη ο Μανώλης Φάμελλος στον "Σταυρό του Νότου" (Φραντζή και Θαρύπου 37, τηλ. 210-9226975). Μαζί του οι Ροβένα Αλευρά, Στάθης Δρογώσης.