Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( μαργαριτα ζορμπαλα - «μουσική και θάλασσα δεν έχουν σύνορα» :: 03-03-2003) 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΟΡΜΠΑΛΑ «Μουσική και θάλασσα δεν έχουν σύνορα»

Έπειτα από πέντε χρόνια σιωπής, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά επιστρέφει στη δισκογραφία (και στην Αθήνα) με το νέο της CD «Νερό κι αλάτι», το τέταρτο προσωπικό άλμπουμ, με τραγούδια που υπογράφει ο Νίκος Ζούδιαρης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ

Από τη στιγμή που το τραγούδι είχα πάψει να το αισθάνομαι ως ανάγκη, θεώρησα ότι ήταν πιο τίμιο να σταματήσω», λέει η Μαργαρίτα Ζορμπαλά για την απουσία της από τα δισκογραφικά πράγματα

Η μακρόχρονη απουσία της Μαργαρίτας Ζορμπαλά από το τραγούδι τέθηκε εξ αρχής στη συζήτησή μας. «Είχα βαρεθεί. Έπαψα να είμαι δημιουργική. Διότι για μένα το τραγούδι δεν είναι δουλειά. Είναι ανάγκη ζωής, αγάπη. Κι από τη στιγμή που έπαψε να είναι ανάγκη, θεώρησα ότι ήταν πιο τίμιο να σταματήσω».

Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να χάσετε το ενδιαφέρον σας;

«Ξοδεύτηκα σε πράγματα που δεν με εξέφραζαν, κι αυτό έχει ένα τίμημα μετά. Δεν σας κρύβω πως έφθασα στο σημείο να πιστεύω πως τελείωσα και είχα αρχίσει να ψάχνω να κάνω κάτι άλλο».

Δεν σκεφτήκατε να επιστρέψετε στο θέατρο ή στην τηλεόραση;

«Για μένα η σκηνή είναι ενιαία. Ο κορεσμός μάλλον ήρθε για τη σκηνή και όχι για κάτι συγκεκριμένο».

Πάντως, η επάνοδος στα μουσικά δρώμενα δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Επανήλθε η όρεξη για τη μουσική και έγινε μεγάλη ανάγκη. Είμαι πλέον αποφασισμένη να μην ξαναμπώ σε παιχνίδια που με στράγγιξαν στο παρελθόν».

Πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι σας με τον Νίκο Ζούδιαρη; Εσείς στη Λευκωσία, εκείνος εδώ;

«Μας έφερε σε επαφή μια κοινή φίλη, η Γιώτα Τσουκαλά. Μου είχε πει, θυμάμαι, "εσείς οι δύο πρέπει να γνωριστείτε, είστε αδελφές ψυχές". Και να που ξεφύτρωσαν συμπτώσεις μεταξύ μας. Το '92, όταν έφυγα από την Αθήνα για να εγκατασταθώ μόνιμα στη Λευκωσία, εκείνος γνώριζε την επιτυχία με τα τραγούδια που είχε γράψει για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Όταν μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να ξανατραγουδήσω και μάλιστα να πω τραγούδια με στίχο σημερινό, ο Νίκος ήθελε να γράψει για γυναικεία φωνή. Κι αν και προερχόμαστε από διαφορετικούς κόσμους, έχουμε πολλά κοινά και κυρίως κοινή αισθητική. Η πρώτη συνάντησή μας έγινε τον Δεκέμβριο του 2001 και έκτοτε εργαζόμαστε αδιάκοπα».

Η ηχογράφηση του νέου CD της Μαργαρίτας Ζορμπαλά είχε μόλις ολοκληρωθεί, όταν συναντηθήκαμε.

Τι θα ακούσουμε στο «Νερό κι αλάτι»;

«Είναι ένα τοπίο χωρίς σύνορα. Αυτό που λένε ότι η μουσική είναι μία, σ' αυτό τον δίσκο εκφράζεται πολύ».

Ακούμε τρία τραγούδια από το νέο CD (περιλαμβάνει και το ντουέτο με τον Νίκο Ζούδιαρη «Μια καλημέρα»). Η φωνή της θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι σήμα κατατεθέν. Είναι σαφώς αναγνωρίσιμη και διατηρεί τη φρεσκάδα της. Καθένα από τα τραγούδια που ακούσαμε («Μια καλημέρα», «Νερό κι αλάτι», «Είναι φορές», «Σερπαντίνες») είχε διαφορετικό ύφος. Σαν να λέμε «έχει το CD γυρίσματα» παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση.

Και ο τίτλος «Νερό κι αλάτι» πώς προέκυψε;

«Ήταν κάτι που άρεσε σε όλους που εργάστηκαν για τη δημιουργία του. Αλλά επικράτησε και στα άτυπα γκάλοπ που κάναμε μεταξύ φίλων και γνωστών», απαντά χαμογελώντας η Μαργαρίτα Ζορμπαλά. «Ο νους μου από την άλλη πάει αυτομάτως στη θάλασσα, στον ανοιχτό ορίζοντα και μ' αρέσει, διότι όπως προείπα στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα, όπως και στη θάλασσα».

Με μπούσουλα τη φωνή της, ο Νίκος Ζούδιαρης έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια του δίσκου. Και τούτος είναι ένας λόγος που κάνει την καλλιτέχνιδα να αισθάνεται ευτυχισμένη διότι, αν και έχει στο ενεργητικό της κάπου 24 άλμπουμ, λέει ότι «ελάχιστα γράφτηκαν εδικά για μένα». Με το «Νερό κι αλάτι» τα προσωπικά της άλμπουμ γίνονται τέσσερα (προηγήθηκαν το «Ταξίδι στη νύχτα» του Μίκη Θεοδωράκη, τα «Κόκκινα πατίνια», το «Χαίρω πολύ»). «Στα άλλα ερμηνεύω τραγούδια σε δεύτερη ή τρίτη εκτέλεση, ενώ κάποια άλλα είναι ζωντανές ηχογραφήσεις».

Την ρωτώ τι συναισθήματα τής γεννά ο νέος δίσκος. «Ηρεμία», απαντά σχεδόν κοφτά, χωρίς δεύτερη σκέψη. «Είμαι σίγουρη γι' αυτό το "παιδί"», συμπληρώνει γελώντας. «Ξέρετε, μπήκα με όνειρα σ' αυτή τη δουλειά και τώρα βλέπω πως το όνειρο δεν χάθηκε, παραμένει, για τούτο και δεν έχω αγωνία».

«Ο έρωτας με έφερε στην Κύπρο»

Από το 1992 ζει μόνιμα στην Κύπρο, στη Λευκωσία. Ύστερα από τόσο καιρό θα μπορούσε να πολιτογραφηθεί Κυπρία. Χωρίς διάθεση για διακρίσεις και διαχωρισμούς, λέει πως «η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, αλλά στην Κύπρο είναι το σπίτι μου, η ζωή μου».

Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να πάτε στην Κύπρο; Τάση φυγής από την Αθήνα ενδεχομένως, ο τόπος, ο σύζυγός σας;

«Ο έρωτας», απαντά γελώντας. Ανέκαθεν πήγαινε στην Κύπρο και της άρεσε ως μέρος. «Το αγαπούσα και το αγαπώ. Έχει μια ηρεμία που εδώ και χρόνια δεν έχει η Αθήνα. Εκεί οδηγώ, εδώ με τίποτα. Στις μετακινήσεις μου προτιμώ το ταξί παρά το αυτοκίνητό μου. Αν δεν υπήρχε ο Βλαδίμηρος, δεν θα πήγαινα να ζήσω μόνιμα».

INFO

To CD «Νερό κι αλάτι» της Μαργαρίτας Ζορμπαλά, σε στίχους και μουσική Νίκου Ζούδιαρη, θα κυκλοφορήσει στα μέσα Μαρτίου.