Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική μουσικής

( φως από την τζαμάικα :: 11-03-2003) 

Φως από την Τζαμάικα

Μυρωδιές από άνοιξη

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Πήραν όλοι τον ρόλο τους, κάθησαν στις θέσεις τους, αντάλλαξαν βλέμματα, μερικοί καθάρισαν τον λαιμό τους, άλλοι ίσιωσαν τους ώμους τους. Και περίμεναν. Είχε περάσει ώρα, αλλά περίμεναν. Οι κάμερες δεν φάνηκαν ποτέ. Μέχρι που ξέχασαν ότι ήταν οι κάμερες που περίμεναν τόση ώρα. Στο μεταξύ, κάποιος απ' όλους είχε την ιδέα να βάλουν μουσική.

"Dutty Rock" Sean Paul (Warner)

Ο Σον Πολ διαδίδει τον ρυθμό του, αφού διδάχτηκε τα μυστικά από τον δάσκαλο Σάγκι

Ντυμένος στα άσπρα, με ένα μαντίλι στο κεφάλι του και φαρδιά παντελόνια που σκουπίζουν τους δρόμους, χρυσές αλυσίδες στον λαιμό, περισσότερα από ένα δακτυλίδια στα χέρια άρχισε να μιλάει πάνω στον ρυθμό (κάπου κάπου και έξω απ' αυτόν), ικανός να πείσει τον διάβολο να αποστηθίσει τη Βίβλο. Κι αν κάτι μπορεί να διαφεύγει στην τελετουργία του Σον Πολ είναι ακριβώς αυτό: μια εκκωφαντική σύγκρουση του άρεν μπι με τη ρέγγε, της ρέγγε με το χιπ χοπ, ίσως και της ρέγγε με την ίδια τη σόουλ. Ο Σον Πολ είναι ο καλός μαθητής του Σάγκι, σταθερά, από την αρχή ώς το 23ο κομμάτι του "Dutty Rock", μετά το "Punkie" στα ισπανικά κι αφού έχουμε ακούσει το "Bubble", με παραγωγούς τους Neptunes. Βρισκόμαστε στην ηλιόλουστη πλευρά της μουσικής.

Το "Dutty Rock" είναι το δεύτερο CD της καριέρας του Τζαμαϊκανού φίλου, πικάντικες ιστορίες και σέξι μουσική, που σε αγκαλιάζουν στη μέση για να ακολουθήσεις - έτσι γεμίζουν τα κλαμπ και ο κόσμος δεν χρειάζεται να ανέβει σε τραπέζια για να χορέψει.

Ο ολοκαίνουργιος λουστραρισμένος ήχος έρχεται και στρώνει πάνω στο μπετόν της τζαμαϊκανικής παράδοσης, όχι επειδή έτσι κάποιος έγραφε το σενάριο, αλλά επειδή ο Σον Πολ Ενρίκες (ο ίδιος στη σύνθεση και στην παραγωγή), που ήταν στέλεχος στην ομάδα γουότερ πόλο της Τζαμάικα, έχει ρίζες που φτάνουν στην Πορτογαλία και στην Κίνα και καλλιτεχνική φλέβα στην οικογένεια. Από τον υγρό στίβο, βρέθηκε να κολυμπάει σε μαύρες θάλασσες βινυλίου. Το κάλεσμα του ντιτζέι ήταν το πρώτο που απάντησε. Τώρα, αν είσαι και φλογοβόλο στον ρόλο του MC (ξέρετε, αυτούς που παίρνουν τα μικρόφωνα και πυροβολούν) τόσο το καλύτερο. 'Ερχονται και μερικοί ωραίοι τύποι από την ευρύτερη παρέα και συνδράμουν με φωνητικά και στυλ - δικαίως το έργο πέταξε στην αφρόκρεμα των τελευταίων κυκλοφοριών. Το "Gimme The Light" φώτισε και όσους είχαν χαθεί στα σκοτάδια αναζήτησης του νέου πυρετού. Οι μόδες φεύγουν, οι καλές ιδέες μένουν. Υο!

Reggae Love Songs V/Α (Α&Ν)

Τα παγόβουνα λειώνουν, τα ψυγεία αποσυντονίζονται, τα κρύα αστεία θερμαίνονται και οι κρυόπλαστοι (ναι, το ξέρω, είναι πολλοί) δέχονται την επιφοίτηση του χιούμορ και της χάρης, μόλις τούτα εδώ τα πεντήντα (50!) τραγουδάκια της ρέγγε αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τη γλύκα τους. Κομμάτια που έχουν γράψει ιστορία κάτω από φεγγάρια και αστέρια (από το "Help Me Make it through the Night" ώς το "Shy Guy" και από το "Someone Loves You", "Honey" ώς το "Don't Rock My Boat"), από κλασικές αξίες που έβαλαν πλώρη από Τζαμάικα - Τζάνετ Κέι, Τζόνι Νας, Τζουν Πάουελ, Νταϊάνα Κινγκ, The Pioneers, Third World, Μπομπ Μάρλεϊ και οι Wailers είναι λίγοι μόλις από τους πενήντα, που τραγουδάνε ερωτόλογα με στακάτο ρυθμό και μπάσο. Love is in the Air. Reggae, too.

"Studio One Scorcher Instrumentals" V/Α (Α&Ν)

Αναρωτηθείτε: τι κρύβει η μουσική της Τζαμάϊκα και κόβει πάντα δρόμο για την καρδιά μας (και πού βρίσκει και όλους αυτούς τους παράδρομους και προσαρμόζεται άψογα σε κάτι καινούργιο και αστραφτερό; Ιδού ένας χρήσιμος οδηγός με κλασικές στιγμές και κάμποσες αναφορές στα είδη - από το σκα στο ροκστέντι - για όσους ψάχνουν την τζαμαϊκανική αλήθεια, αλλά και για εκείνους που θα παραδοθούν στον μύθο και μόνο. Ο ρυθμός αναλύεται - στην ιδιαίτερη αυτή συλλογή με την ετικέττα της Soul Jazz - από εκλεκτούς προφέσορες, όπως ο παραγωγός και κιμπορντίστας Τζάκι Μίτο ή ο Κάουντ Όσι, που οδηγεί τα κρουστά στα όριά τους. Στις ζεστές μουσικές του Μαρτίου, απαραίτητο.

Όνομα και διεύθυνση

* Οι Χ-ecutioners, μια ομάδα από Νεοϋορκέζους ντιτζέι θα κυκλοφορήσουν σε λίγο το άλμπουμ τους "Scratchology", που παραθέτει την ιστορία του "σκράτσινγκ" στο χιπ χοπ. Τα βινύλια είναι για γραντζούνισμα. http: //www.x-ecutioners.net/site.html.

* Τα ριάλιτι, προτεραιότητα και για το MTV. Οι Όζμπορνς έφεραν στο ταμείο ζεστό χρήμα. Να δούμε τι ψάρια θα πιάσει τώρα ο Σνουπ Ντόγκι Ντογκ με το "Doggy Fizzle Televizzle". http: //www.mtv.com.

* Ανανεωμένο και με αέρα άνοιξης το http: //www.babylon.gr. Έχετε λόγους να του κάνετε επίσκεψη.