Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική μουσικής

( sοfτ cεll - ηλεκτροπόπ με αισθήματα :: 21-02-2003) 

SΟFΤ CΕLL Ηλεκτροπόπ με αισθήματα

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Οι Soft Cell επιστρέφουν σε πλήρη electro-pop (ηλεκτροπόπ) ευφορία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη σιγουριά και των 10 εκατ. πωλήσεων που έχουν στο ενεργητικό τους

Αν το να δείχνεις τα συναισθήματά σου στη ζωή φανερώνει αδυναμία, στη μουσική είναι ταλέντο. Έτσι όπως το κάνουν οι Soft Cell είναι τέχνη. Κατά κάποιον τρόπο, ίσως υπερβολικό, είναι η τέχνη του τραγουδιού. Ο Μαρκ Άλμοντ και ο Ντέιβ Μπολ βγήκαν μπροστά και πάλι σαν Soft Cell, με πρόσχημα ένα καινούργιο άλμπουμ, με εξάρσεις και εντάσεις, το Cruelty Without Beauty, σαν να παίρνουν για όλα έως εδώ την ευθύνη. "Κάποιοι μας έβλεπαν πάντα σαν ένα μουσικό σχήμα τύπου καμπαρέ. Αυτό που πάντα έκανα εγώ, ήταν να εκφράζομαι με τον τρόπο που ήθελα κάθε φορά", λέει ο Μαρκ Άλμοντ που, περίτεχνα όσο λίγοι, γλιστρούσε σαν χέλι από τις μόδες, έκανε το ντεμοντέ μοντέρνο και το κλασικό "χοτ". Είναι ο άνθρωπος που έχει πει το "Tainted Love" στο κάτω κάτω, που έχει τραγουδήσει Ζακ Μπρελ και Σαρλ Ασναβούρ και έχει αφιερώσει ώρες και ερμηνείες σε Ρωσίδες ντίβες του τραγουδιού. Με άλλα λόγια, δεν τον πιάνεις πουθενά. Ακόμη και από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80, που στην ηλεκτρονική μουσική τα πράγματα ήταν συγκεκριμένα.

Το πώς συνδυάζει κανείς τη "λευκή σόουλ" και το γερμανικό τέκνο, ο Μαρκ Άλμοντ μπορεί να δώσει συμβουλές. Και το έκανε νωρίς στο Λιντς της Αγγλίας, όταν ονειρεύτηκε για πρώτη φορά τους Soft Cell, ένα μέλλον με ήχους που θα βγαίνουν από το κομπιούτερ και θα λένε αυτά που θέλει να πει η καρδιά. Τότε, ο Μαρκ Άλμοντ φάνηκε τρελός στα μάτια πολλών, εκκεντρικός ή επιδειξιμανής, με γοητευτικά τραγούδια, δερμάτινα ρούχα, παράξενος τύπος, όσο ένας πανκ ρόκερ που λατρεύει την ντίσκο. "Με ενδιέφερε, ωστόσο, κάθε φορά αυτό που κάνω να αφορά τον κόσμο. Δεν ένιωσα ούτε στιγμή αντεργκράουντ ή δυσπρόσιτος". Δεν ήταν…

Έχουν πουλήσει πάνω από 10 εκατ. άλμπουμ. Και οι Soft Cell σήμερα θεωρούνται το πρώτο "ελέκτρο" ντουέτο τής Βρετανίας - το "Tainted Love" ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σε ένα ακόμη φρέσκο ριμίξ. Τα τραγούδια, ως γνωστόν, έχουν πια πολλές ζωές. Αρκεί να το λέει το DNA τους. Ακολουθεί, ίσως, το "Say Hello, Wave Goodbye". Ποιος ξέρει; Οι εποχές είναι ιδανικές για τους Soft Cell να δράσουν. "Είναι αλήθεια πως έχω κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα τα τελευταία χρόνια - παραδέχεται ο Μαρκ Άλμοντ - και ίσως έχω μπερδέψει λίγο τον κόσμο ως το προς το σε ποια κατεύθυνση πηγαίνω (έχει τραγουδήσει με τον Τζιν Πίτνεϊ, με τη Λίντια Λαντς, τον Νικ Κέιβ, τους Magnetic Fields…). Νομίζω ότι έχω κάπως απλοποιήσει τα πράγματα τελευταία. Στη μουσική που με ενδιαφέρει και που έχει κάτι από αυτό που κάνω τόσα χρόνια".

INFO

Soft Cell στο "Ρόδον" (Μάρνη 24) αύριο και την Κυριακή. Τη Δευτέρα στο κλαμπ "Υδρόγειος" της Θεσσαλονίκης. Είσοδος: 30 ευρώ. Πληροφορίες: τηλ. 210-8820.426.