Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( μουσταφα ακιντζι - θέλουμε πράξεις, όχι λόγια :: 28-01-2003) 

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ Θέλουμε πράξεις, όχι λόγια

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι διαδηλώνουν υπέρ του σχεδίου Ανάν και της ένταξης στην Ε.Ε. αλλά και κατά του Ραούφ Ντενκτάς, το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος της τουρκοκυπριακής κοινότητας της Λευκωσίας, Μουσταφά Ακιντζί, με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" ζητεί από τους Ελληνοκυπρίους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Μουσταφά Ακιντζί. Το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος της τουρκοκυπριακής κοινότητας της Λευκωσίας ζητεί από τους Ελληνοκυπρίους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα υπέρ του σχεδίου Ανάν

Ο κ. Ακιντζί επικρίνει αυστηρά τον Ραούφ Ντενκτάς λέγοντας ότι τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για λύση, "απαιτώντας το αδύνατο για να αποτρέψει το δυνατό", σημειώνει ότι στην Κοπεγχάγη κέρδισαν όλοι πλην των Τουρκοκυπρίων και τάσσεται υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν, δηλώνοντας ότι "εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, δεν πρόκειται να υπάρξει αργότερα καλύτερη προοπτική για λύση".

Μπορεί το σχέδιο Ανάν να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού και μπορεί αυτή να επιτευχθεί ώς το τέλος Φεβρουαρίου;

Εάν υπάρχει θέληση και πολιτική αποφασιστικότητα, ο χρονικός περιορισμός δεν θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα. Αυτή ήταν η άποψή μου πριν από την Κοπεγχάγη και εξακολουθεί να είναι και τώρα. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει πραγματικά η πολιτική βούληση. Έως τώρα ο ηγέτης μας κ. Ντενκτάς μάς λέει ότι το σχέδιο Ανάν δεν φθάνει για να λυθεί το πρόβλημα και φθάνει μέχρι του σημείου να δηλώσει ότι ακόμη και εάν υπάρξει δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα είναι θετικό αυτός δεν πρόκειται να το υπογράψει. Άρα, το πρόβλημα δεν είναι το χρονοδιάγραμμα.

Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης;

Στην Κοπεγχάγη κέρδισαν όλοι, εκτός των Τουρκοκυπρίων. Η Ε.Ε. διευρύνθηκε, η Τουρκία έλαβε μια "ημερομηνία για την ημερομηνία" η οποία μπορεί να ήταν λιγότερο από ό,τι επιθυμούσε, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι ήταν ένα πολύ σημαντικό κέρδος. Οι Ελληνοκύπριοι έγιναν δεκτοί ως πλήρες μέλος της Ε.Ε.. Μόνο οι Τουρκοκύπριοι έμειναν έξω.

Στις 16 Απριλίου η Ε.Ε. θα αυξηθεί από 15 σε 25 μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, αλλά με μια μόνο από τις κοινότητές της. Ανέκαθεν υποστήριζα την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ταυτόχρονα με την παροχή μια λογικής ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Σκεφτόμουν αυτά να γίνουν τον Μάιο του 2004. Αλλά δεν ήταν δυνατό επειδή η Τουρκία ήταν ανέτοιμη και δεν πληρούσε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και έτσι η Ε.Ε. δεν ήταν έτοιμη να της δώσει ημερομηνία.

Η στάση του κ. Ντενκτάς και των συμβούλων του στην Κοπεγχάγη;

Ο κ. Ντενκτάς ζητεί το αδύνατο για να αποτρέψει το δυνατό. Και το δυνατό υλοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Άλλωστε, δεν είχε στείλει εκεί έναν άνθρωπο ο οποίος ενδεχομένως να υπέγραφε, αλλά κάποιον για τον οποίο ήταν βέβαιος ότι δεν θα το έκανε.

Εάν ήσασταν ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, θα υπογράφατε το σχέδιο Ανάν;

Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, δεν πρόκειται να υπάρξει αργότερα καλύτερη προοπτική για λύση.

Δυστυχώς, η κάθε πλευρά διαπαιδαγώγησε πολύ αρνητικά την κοινότητά της. Η μια πλευρά θεωρούσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την επιστροφή όλων των προσφύγων στην πατρογονική τους γη, ή εκτός εάν όλοι οι έποικοι, χωρίς εξαιρέσεις, αποσυρθούν από το νησί, ή όλες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν.

Και από την άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι άκουγαν από την πολιτική τους ηγεσία ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που θα προβλέπει την επιστροφή έστω και ενός Ελληνοκύπριου πρόσφυγα ή την απόσυρση εποίκων ή Τούρκων στρατιωτών. Όλοι τα θέλουν όλα. Αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η λύση δεν πρόκειται να είναι άσπρο ή μαύρο. Θα είναι γκρι. Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι όλα ή τίποτα, αλλά μερικά από όσα θέλει η κάθε πλευρά. Η μαγική λέξη είναι το "μερικά". Το σχέδιο Ανάν δίνει μερικά σε κάθε πλευρά. Γι' αυτό θα υπάρξει εκατέρωθεν ικανοποίηση, αλλά και δυσφορία. Αλλά ως άνθρωπος θα το δεχόμουν.

Μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν μαζί;

Και βέβαια μπορούν, αλλά πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή προσέγγιση. Δεν πρέπει να επιχειρήσουμε να ενώσουμε τις δύο κοινότητες αμέσως. Θα χρειασθεί αρκετός καιρός και η σύσφιγξη της σχέσης θα αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου. Άλλωστε, αυτή η πρόνοια περιλαμβάνεται στο σχέδιο Ανάν.

Τι περιμένετε από την ελληνοκυπριακή πλευρά;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι είναι υπέρ της λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν και θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε.. Αλλά θέλουν να ακούσουν το ίδιο μήνυμα να έρχεται και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Να ακούσουν από τους Ελληνοκυπρίους ότι δέχονται το σχέδιο. Θέλουμε υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν, όχι "γενικά" υποστήριξη προς τους Τουρκοκυπρίους ή την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση που αντιτίθεται στον Ρ. Ντενκτάς. Αυτό όχι μόνο δεν αρκεί, αλλά και δεν βοηθά.