Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Συνέντευξη-γνώμη

( πρόσωπα - υποστηρίζουμε ιδέες και όχι πολιτικούς :: 11-03-2003) 

ΚΑΡΕΝ ΕΛΙΟΤ ΧΑΟΥΖ

Πρόσωπα Υποστηρίζουμε ιδέες και όχι πολιτικούς

"Την ιδέα είχαν οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής έκδοσης. Εκείνοι κάλεσαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να γράψει ένα κείμενο, κι αυτός το είπε στον Αθνάρ και στον Μπλαιρ. Νομίζω πως ήταν τιμή για την εφημερίδα μας ότι πήρε αυτή την πρωτοβουλία".

Η Κάρεν Έλιοτ Χάουζ, διευθύντρια σύνταξης της "Γουώλ Στρητ Τζέρναλ" (WSJ)

Έτσι περιγράφει η Κάρεν Έλιοτ Χάουζ, διευθύντρια σύνταξης της "Γουώλ Στρητ Τζέρναλ" (WSJ), τις ενέργειες που οδήγησαν στη δημοσίευση, στις 30 Ιανουαρίου, του κειμένου των οκτώ Ευρωπαίων ηγετών με το οποίο εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στην αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράκ. "Στόχος των αρθρογράφων μας δεν είναι να εκφράζουν δογματικές απόψεις, αλλά να προκαλούν τον διάλογο. Θεωρούν πως είναι καιρός να φύγει ο Σαντάμ Χουσεΐν, και δεν διστάζουν να το γράψουν".

Η WSJ δεν υποστηρίζει κανέναν πολιτικό, υποστηρίζει μονάχα ιδέες, τονίζει η κ. Χάουζ. "Τα κύρια άρθρα μας δεν υποστηρίζουν πάντα τον Μπους. Γράψαμε έτσι ότι ο πρόεδρος δεν ήταν αρκετά αποφασιστικός στη μείωση της φορολογίας. Στο ιρακινό θέμα, όμως, οι θέσεις μας συμπίπτουν με εκείνες του Μπους. Προσοχή, όμως, δεν ήταν ο Μπους που ζήτησε από την εφημερίδα μας να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους Ευρωπαίους ηγέτες! Άλλωστε, οι θέσεις μας για τον Σαντάμ Χουσεΐν είναι ίδιες εδώ και 12 χρόνια. Πιστεύαμε τότε ότι ο πατέρας Μπους δεν έπρεπε να αφήσει τον Σαντάμ στην εξουσία μετά το τέλος του πολέμου του Κόλπου".

Η θέση της εφημερίδας είναι σαφής: "Όσο νωρίτερα κάνουμε τον πόλεμο, τόσο καλύτερα". Η εφημερίδα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου απ' ό,τι στις ίδιες τις μάχες. Κεντρική θέση θα έχουν τα θέματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο. Αρκετοί δημοσιογράφοι, κυρίως της ευρωπαϊκής έκδοσης, θα σταλούν στην περιοχή, ενισχύοντας τις ομάδες που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Κάρεν Έλιοτ Χάουζ, η κρίση ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παροδική. Δεν βλέπουμε σήμερα τους εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς που διαδήλωναν κατά του Ρήγκαν στην κρίση των ευρωπυραύλων. Ο καγκελάριος Σρέντερ δεν θα είναι για πάντα καγκελάριος. Όσο για τη Γαλλία, υπερασπιζόταν ανέκαθεν τα συμφέροντά της. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Ο κόσμος ξεχνά ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

Πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η νέα μορφή της εφημερίδας, κυρίως με την προσθήκη του ενθέτου "Προσωπική εφημερίδα" που ενδιαφέρεται για την καθημερινή ζωή, την οικογένεια, την υγεία, τα ταξίδια, το αυτοκίνητο. Χάρις σε αυτό το ένθετο, που κυκλοφορεί τέσσερις φορές την εβδομάδα, ο αριθμός των συνδρομητών αυξήθηκε. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προσθήκη του χρώματος: η WSJ είναι σήμερα η μοναδική εφημερίδα που μπορεί να δημοσιεύει έγχρωμες διαφημίσεις.