Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιβλιοδρόμιο :: Συνέντευξη-γνώμη

( νικόλα πιοβάνι - «ο μπους θα έπρεπε να έχει πολύ μεγάλη μύτη»! :: 01-03-2003) 

Νικόλα Πιοβάνι «Ο Μπους θα έπρεπε να έχει πολύ μεγάλη μύτη»!

Η μουσική του έχει αφηγηθεί μεγάλες αλήθειες του σύγχρονου πολιτισμού. Ο Νικόλα Πιοβάνι, όμως, επιστρέφει για να συνοδέψει μουσικά τα ψέματα του «Πινόκιο», της νέας ταινίας του Ρομπέρτο Μπενίνι

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

«Η μουσική σε οδηγεί σε τόπους που δεν περιγράφονται με λέξεις. Στην ταινία, γράψαμε ένα τραγούδι με τον Ρομπέρτο Μπενίνι που λέει ακριβώς αυτό "στην αγάπη δεν υπάρχουν λόγια"», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νικόλα Πιοβάνι (κάτω)

Η συνάντηση μοιάζει εκρηκτική, περίπου παραμυθένια. Ο Νικόλα Πιοβάνι, ο Ρομπέρτο Μπενίνι και ο Πινόκιο. Οι τρεις τους μοιράζουν αλήθειες, ίσως και κάποια ψέματα, απαραίτητα σε έναν κόσμο όπως οι σόου μπίζνες. Όταν όμως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής μας, ο Πιοβάνι, δηλώνει δικαιωματικά - αφού βάζει τη μουσική στην ταινία - πως «ο Πινόκιο δεν είναι ψεύτης», οι ισορροπίες αλλάζουν. Φαντάζεται κανείς το παιχνιδιάρικο γέλιο του Μπενίνι να γεμίζει το δωμάτιο και το παραμύθι να ξεκινάει.

Τα πάντα είναι μουσική στη ζωή του Νικόλα Πιοβάνι. Οι ιδέες του γίνονται αβίαστα νότες, καθώς ο άνθρωπος που «φόρεσε τα παπούτσια του Νίνο Ρότα» γράφοντας μουσικές για τον Φεντερίκο Φελίνι, που μαθήτευσε κοντά στον Μάνο Χατζιδάκι και έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 100 ταινίες, δένει ξανά την έμπνευσή του με τον πιο διάσημο, τα τελευταία χρόνια, Ιταλό σκηνοθέτη. Με τον Μπενίνι και τον «Πινόκιό» του. Σε μια εποχή γεμάτη ψέματα, η αλήθεια - λέει ο Πιοβάνι - είναι φαντασμαγορική. Αλήθεια, πόσοι κυκλοφορούν εκεί έξω με μύτες που (θα έπρεπε να) μεγαλώνουν;

Το παραμύθι συνεχίζεται από εκεί που το είχαμε αφήσει. Από το σάλτο του Μπενίνι και το ευτυχισμένο βλέμμα του Πιοβάνι στην απονομή των Όσκαρ, τη στιγμή που η προηγούμενη συνεργασία των δύο αστραφτερών μυαλών της ιταλικής κουλτούρας «Η ζωή είναι ωραία» έπαιρνε τα αγαλματάκια της. Το νέο εγχείρημα του Μπενίνι, ο «Πινόκιο», τους ξανάφερε κοντά.

«Λοιπόν, ο Πινόκιο», ακούγεται να λέει από την άλλη άκρη της γραμμής ο Νικόλα Πιοβάνι, «δεν είναι ψεύτης. Ψεύτες είναι εκείνοι που ξέρουν πώς να το κάνουν. Ο Πινόκιό μας, κάθε φορά που λέει ένα ψέμα, η μύτη του μεγαλώνει. Το μόνο ψέμα που λέει, κάπου εκεί στο τέλος της ταινίας, είναι πως νιώθει ευτυχής που έγινε ένα καλό παιδί. Και εκεί δεν μεγαλώνει η μύτη του».

Μήπως, τελικά, και η αλήθεια είναι λίγο υπερεκτιμημένη;

«Η αλήθεια είναι πιο σπουδαία, πάντα. Θα έλεγα πως είναι και πιο συναρπαστική».

Συναρπαστική και ιλιγγιώδης. Αν την δει κανείς τουλάχιστον στο φάσμα της μουσικής προσφοράς του ασταμάτητου Πιοβάνι. Τριάντα χρόνια καριέρας μετράει και συνεχίζει. Μουσικές για περισσότερες από 100 ταινίες, για πάνω από 40 θεατρικές παραγωγές, 20 μουσικά θεάματα, βραβεία, διακρίσεις, συνεργασίες με τους μεγάλους - τους κορυφαίους - δημιουργούς. Από τους αδελφούς Ταβιάνι έως τον Φεντερίκο Φελίνι, τον Νάνι Μορέτι, τον Τζουζέπε Τορνατόρε, από τον Μάρκο Μπελόκιο έως τον Μπενίνι. Ίλιγγος; Αν μη τι άλλο!

«Κάθε καινούργια συνάντηση δεν παύει να είναι μια τελείως καινούργια εμπειρία. Ο ρόλος του συνθέτη σε μια ταινία, ωστόσο, έχει σχέση όχι τόσο με το τι παίρνει, αλλά με το τι δίνει, τι μπορεί να προσφέρει εκείνος στο έργο. Και αυτό σε κάνει πιο πλούσιο σε εμπειρίες. Πρώτα πλησιάζεις την ιστορία, την ερμηνεύεις, καταλαβαίνεις τι θέλει να πει ο σκηνοθέτης και βρίσκεις τον ρυθμό της».

Πιστεύετε ακόμη πως «η ζωή χωρίς μουσική είναι σαν μια λίμνη χωρίς πάπιες», όπως είχατε πει σε μια παλιότερη συνέντευξή σας στα «ΝΕΑ»;

«Πάντα είναι ωραίες οι πάπιες στη λίμνη, δεν είναι;».

Ο Νικόλα Πιοβάνι με τον Ρομπέρτο Μπενίνι είναι δίδυμο σιγουριάς. Οι συγκινητικές μελωδίες του συνθέτη φτάνουν ως τη σπονδυλική στήλη των έργων του Ιταλού κωμικού και σκηνοθέτη. Αν το ένα έλειπε - έχεις την αίσθηση - από το άλλο, το κοινό θα το είχε καταλάβει.

«Ο Ρομπέρτο Μπενίνι είναι σπουδαίος άνθρωπος. Έχω τρεις βασικούς λόγους που τον αγαπώ και τον πιστεύω. Πρώτα, είναι ένας αληθινός ποιητής. Μετά, έχει αποδείξει πως είναι ένας σκηνοθέτης που καταφέρνει να σε κάνει να βγάζεις από μέσα σου τον καλύτερο εαυτό σου και, τρίτον, αλλά πολύ σημαντικό, είναι ένας αληθινός φίλος».

Όλα αυτά είχαν λειτουργήσει θαυμάσια και στο «Η ζωή είναι ωραία», μια ταινία που έφτασε παντού, εκατομμύρια ζευγάρια μάτια την είδαν και πολλά απ' αυτά δάκρυσαν. Η ταινία φώναζε - με αυτόν τον μοναδικό εκφραστικό τρόπο του Μπενίνι - «όχι πια πόλεμος».

Τι συμβαίνει τώρα, άλλαξε πάλι ο κόσμος;

«Ο κόσμος ποτέ δεν θέλει τον πόλεμο. Κανείς δεν τον θέλει. Κι αυτός εδώ ο πόλεμος είναι όχι μόνο εγκληματικός, αλλά και ιδιαίτερα ηλίθιος. Ο πλανήτης μας αυτά τα χρόνια κυβερνάται από την ηλιθιότητα και αυτός ο γελοίος κυνισμός κάνει ακόμη πιο εγκληματική την κατάσταση. Όλοι αυτοί οι λόγοι που προτάσσει ο Μπους είναι μόνο άθλια ψέματα. Κανονικά, ο Μπους θα έπρεπε να είχε μια πολύ μεγάλη μύτη».

Η εμφάνιση του Πινόκιο θα προκαλέσει τους συνειρμούς της, άλλωστε ο ξύλινος γιος του Τζεπέτο, πάντα σαν χαρακτήρας του παραμυθιού, είχε δεσμούς με την επικαιρότητα. Η υποδοχή της ταινίας, ωστόσο, δεν έγινε παντού το ίδιο θερμά.

«Μα έχει προβληθεί έως τώρα μόνο στην Ιταλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, στην Αμερική, βγήκε στις αίθουσες κατά μισή ώρα κομμένη, και παίχτηκε μόνο μία εβδομάδα. Επόμενο ήταν να μην πάει τόσο καλά. Στην Ιταλία; Στην Ιταλία έκανε ρεκόρ εισπράξεων όλων των εποχών. Μεγάλος θρίαμβος. Μένει να δούμε αν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και οι άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας ή της Αμερικής».

ΈΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ Ο ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Η Ελλάδα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Νικόλα Πιοβάνι. «Χαίρομαι πολύ που η μουσική μου για τον "Πινόκιο" κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη χώρα σας». Ο Μάνος Χατζιδάκις - κοντά στον οποίο μαγεύτηκε από τη μουσική ο Νικόλα Πιοβάνι - παραμένει μεγάλη έμπνευση για εκείνον. «Αυτόν τον καιρό ετοιμάζω ένα έργο που είναι αφιερωμένο στον μύθο του Απόλλωνα και θα το παρουσιάσω στο νησί της Δήλου κάπου μέσα στον Σεπτέμβριο (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας). Θα λέγεται "Το Νησί του Φωτός"… Βλέπετε, οι δεσμοί μου με την Ελλάδα είναι πάντα ισχυροί. Ελπίζω, όμως, να έρθω νωρίτερα στη χώρα σας».

info

Η ταινία «Πινόκιο» του Ρομπέρτο Μπενίνι θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 7 Μαρτίου. Η μουσική του Νικόλα Πιοβάνι για την ταινία κυκλοφορεί από την Virgin