Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( 20 ερωτησεις - στεφανος τζουμακας :: 27-02-2003) 

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της κοινωνίας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

"Ως διεθνής Έλληνας και ως αριστερός πολίτης", ο Στέφανος Τζουμάκας, πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που μοιράζει τον επαγγελματικό χρόνο του μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, υποστηρίζει ότι στην υπερδύναμη "ο καπιταλισμός και η βαρβαρότητα εκεί έχουν όνομα, αλλά και τα επιτεύγματα, επίσης". Προσθέτει δε ότι "οι προοδευτικοί άνθρωποι είναι αντίθετοι με τον προκλητικό πλούτο μιας μειοψηφίας, την προκλητικά εκτεταμένη φτώχεια και τον ηγεμονισμό του αμερικανικού συστήματος".

Για τον Στέφανο Τζουμάκα η εμπειρία στην Αμερική: "μηδέ Μαρξ μηδέ Χριστός";

Σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες τρία είναι τα βασικά: α) η υποχώρηση της πολιτικής έναντι της οικονομίας, β) η υποχώρηση των κοινωνιών έναντι των αγορών και γ) η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση από κέντρα δύναμης και πληροφόρησης.

Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ή η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε ψήφο τετραετίας. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης σε προγραμματικές δηλώσεις. Την κυβέρνηση αφορά το κράτος και η διοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της κοινωνίας.

Κρατικοδίαιτη Κεντρική Επιτροπή = επάγγελμα πολιτικός;

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Πολιτική δεν ασκούν μόνο τα κόμματα. Όταν ένα κυβερνητικό κόμμα δεν εκφράζει και δεν λειτουργεί στα πέντε "Κ" - Κοινωνία, Κυβέρνηση, Κράτος, Κόμμα, Κινήματα - οι αρνητικές όψεις θα χαρακτηρίζονται από τη στρεβλή ανάγνωση του "πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι", με αρνητικά αποτελέσματα, μεταξύ των άλλων, τη μονομέρεια, την αλλοτρίωση, τα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Στην "ψυχρή" Νέα Υόρκη φθάνουν τα συντροφικά μαχαιρώματα;

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπολογίσιμη δύναμη στη Νέα Υόρκη. Τα επιτεύγματα αναγνωρίζονται. Μαχαιρώματα δεν φθάνουν, αλλά κριτική, εκατέρωθεν, ναι.

Ο Στέφανος Τζουμάκας πώς βλέπει την υπερατλαντική δημοκρατία;

Ως διεθνής Έλληνας και ως αριστερός πολίτης. Ο καπιταλισμός και η βαρβαρότητα εκεί έχουν όνομα, αλλά και τα επιτεύγματα, επίσης.

Έχει λεχθεί: "Ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων". Υπερβολή ή πραγματικότητα;

Οι προοδευτικοί άνθρωποι είναι αντίθετοι με τον προκλητικό πλούτο μιας μειοψηφίας, την προκλητικά εκτεταμένη φτώχεια και τον ηγεμονισμό τού αμερικανικού συστήματος. Κανείς προοδευτικός άνθρωπος δεν στρέφεται κατά της Αμερικής ως χώρας - μεταναστευτικού κράτους.

Στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, με την κατά Μπους "παλαιά Ευρώπη" ή με την αλληθωρίζουσα προς την "Μέκκα του Καπιταλισμού" πρώην κομμουνιστική Ευρώπη;

Η πόλωση έχει πάντα ως φόντο τις ρητορικές. Οι ΗΠΑ αναπτύχθηκαν ως αποικία της παλαιάς Ευρώπης. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εκδηλώνουν διαχρονικά τις ανασφάλειές τους με τη δυτική και ανατολική γειτνίαση.

"Η Ελλάδα στους Έλληνες" τριάντα χρόνια μετά, πώς ηχεί στα αυτιά του Στέφανου Τζουμάκα;

Εξέφραζε και εκφράζει το δικαίωμα των Ελλήνων για ανεξαρτησία απέναντι στις δυνάμεις της υποτέλειας και των έξωθεν παρεμβάσεων, στο δικαίωμα κάθε λαού να καθορίζει τις τύχες του.

Η Ευρώπη του 20ού αιώνα δημιούργησε το κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Η Ευρώπη του 21ου αιώνα φαίνεται να ξεχνά την αρχή "παν μέτρον άνθρωπος" και να την αποδομεί. Το ΠΑΣΟΚ θα συμπορευθεί στο ξήλωμα;

Για το ΠΑΣΟΚ το θέμα έχει πέντε όψεις: α) Παν μέτρον άνθρωπος (δικαιώματα και ευημερία των ανθρώπων), β) τα συμφέροντα των εργαζομένων (ανάπτυξη, παραγωγικότητα), γ) διεθνές περιβάλλον (ανταγωνιστικότητα), δ) δίκαιη κατανομή των βαρών και ε) όχι στις κοινωνίες των 2/3 και του 1/3.

Πόσοι στο ΠΑΣΟΚ του 2003 μ.Χ. θα υπέγραφαν το "κοινωνικό συμβόλαιο"; Ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους εργάτες και πολύ περισσότερο εναντίον των εργαζομένων…

Το σύστημα είναι καπιταλιστικό, η κυβέρνηση είναι σοσιαλιστική. Το ζητούμενο σήμερα, και στο άμεσο μέλλον, είναι η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η κατοχύρωση και η διεύρυνση δικαιωμάτων και η εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής.

Η "κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας" (φανταχτερή και πολυτελής ζωή) αγγίζει και σε ποιο βαθμό το στελεχικό δυναμικό του Κινήματος;

Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ διάγει σε συνθήκες μικρομεσαίας ευημερίας αντίστοιχη με τις τάξεις και τα στρώματα απ' όπου προέρχονται. Φαινόμενα νεοπλουτισμού υπάρχουν σε κοινωνικές ομάδες, αλλά ελάχιστα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο ωθεί τον βουλευτή στην αφοσίωσή του στο λειτούργημά του ή συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας επαγγελματικής τάξης πολιτικών;

Τα θέματα είναι τρία: α) η τήρηση του Συντάγματος, β) η διαίρεση των περιφερειών μαμούθ για να έχει δύναμη η ψήφος των πολιτών και όχι τα συστήματα προβολής και προαποφασισμένης "εκλογιμότητας" προσώπων και γ) η καθιέρωση των μονοεδρικών εδρών με πιθανή επιλογή ενός ή δύο γύρων. Αυτός ο συνδυασμός είναι απαραίτητος για την εξάλειψη του φαινομένου των επαγγελματιών πολιτικών.

Στο παρελθόν στάθηκες στο επίκεντρο εξωκομματικών και εσωκομματικών συγκρούσεων, αυτό οφείλεται σε συγκυρίες ή σε σταθερή αντίληψη;

Οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις και γενικά οι πολιτικές μακράς πνοής που θα δημιουργούν νέες ισορροπίες επιβάλλουν και συγκρούσεις. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει τον διάλογο και τη συνεννόηση.

Ο Στ. Τζουμάκας του 1974, του 1981, του 1996 και του 2003;

α) Δεν άλλαξα τρόπο σκέψης, β) σταθερή αναφορά στη δημιουργία προϋποθέσεων, γ) απόκτηση πολλαπλών εμπειριών, δ) γνώση νέων δεδομένων.

Η αυτοκριτική ποια περίοδο της πολιτικής σου πορείας αγγίζει;

Για την πολιτική μου διαδρομή αισθάνομαι δικαίωση. Όφειλα να ενδιαφερθώ περισσότερο για την προσωπική και κοινωνική μου ζωή, όπως δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Το "ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας", πώς το ορίζεις;

Να συνειδητοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ και ο ελληνικός λαός ότι η Ελλάδα συναποφασίζει, συμπράττει και προβαίνει σε επιλογές με βάση τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και αναπτύσσει πρωτοβουλίες.