Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( ιλιτς ραμιρεζ σαντσεθ 'η "καρλος το τσακαλι" - "είμαι πρόθυμος να καταθέσω στη δίκη" :: 25-02-2003) 

ΙΛΙΤΣ ΡΑΜΙΡΕΖ ΣΑΝΤΣΕΘ 'Η "ΚΑΡΛΟΣ ΤΟ ΤΣΑΚΑΛΙ" "Είμαι πρόθυμος να καταθέσω στη δίκη"

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Η 17 Νοέμβρη θα μπορούσε να συνεχίσει τις "αντι-ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις της", αφού το "δίκτυο των πληροφοριών της παραμένει άθικτο". Αυτή είναι η πεποίθηση του γνωστού τρομοκράτη Κάρλος, κατά κόσμον Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσεθ. Σε τρισέλιδο χειρόγραφο σημείωμά του προς "ΤΑ ΝΕΑ" από τις γαλλικές φυλακές υψίστης ασφαλείας Saint Maur, όπου κρατείται, το "Τσακάλι" μιλάει όπως δεν έχει ξαναμιλήσει ποτέ. Δηλώνει έτοιμος να έρθει αυτοπροσώπως στην Αθήνα για να καταθέσει στη δίκη των "Ελλήνων ανταρτών αγωνιστών", υποστηρίζοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.. "Κάποιες αλήθειες πρέπει να ειπωθούν ακόμη κι αν είναι ενοχλητικές για τους καθιερωμένους Έλληνες πολιτικούς, και τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες", λέει χαρακτηριστικά. Ακόμη ο Κάρλος χαρακτηρίζει κάποια από τα αρχεία της Στάζι "χάλκευση της γερμανικής αστυνομίας" με στόχο να διωχθούν "επαναστάτες" χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις και εμμέσως πλην σαφώς, αμφισβητεί τη γνησιότητα κάποιων προκηρύξεων του ΕΛΑ. Το "Τσακάλι" δεν κλείνει την επιστολή του με το συνηθισμένο "δικός σας ειλικρινά" (yours sincerely). Χαιρετά γράφοντας "Δικός σας στην Επανάσταση" (Yours in Revolution).

Το χειρόγραφο σημείωμα του "Κάρλος" προς "ΤΑ ΝΕΑ", από τις γαλλικές φυλακές Saint Maur

Το πλήρες κείμενο του Κάρλος έχει ως εξής: "Τα ακόλουθα είναι μερικές από τις εντυπώσεις μου για τα πρόσφατα γεγονότα στους ελληνικούς επαναστατικούς κύκλους: Ο επαναστατικός ένοπλος αγώνας για να αναπτυχθεί χρειάζεται ένα κατάλληλο ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, για να επιτραπεί το χτίσιμο των απαραίτητων υποδομών, οργανωτικών, διοικητικών (υλικών, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης, τεκμηρίωσης), εσωτερικών σχέσεων, προπαγάνδας, συλλογής πληροφοριών, σχεδιασμού και ασφάλειας.

Για τη 17 Νοέμβρη Σχετικά με την οργάνωση 17 Νοέμβρη, έχω κάνει δημόσιες δηλώσεις, αλλά θα έπρεπε να προσθέσω ότι από τις αναφορές του Τύπου καταλαβαίνω ότι το δίκτυο πληροφοριών της οργάνωσης είναι άθικτο και, αν δεν καταρρεύσει, θα διασφάλιζε τη συνέχεια των αντι-ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις αναφορές του τύπου, τέσσερα υποτιθέμενα μέλη του ΕΛΑ συνελήφθησαν, ΑΦΟΥ η ταυτότητά τους αποκαλύφθηκε από τα μίντια. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον τους με πλήρεις αποδείξεις, πιθανόν είναι θύματα επιδέξιων χειρισμών ξένων μυστικών υπηρεσιών (FBI, CIA). Γιατί; - γιατί τα αποκαλούμενα αρχεία της Στάζι εισήχθησαν για να εξηγήσουν τις συλλήψεις, παρά το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες αντάρτες πόλης αρνήθηκαν να πατήσουν το πόδι τους στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αφού οι μαχόμενοι στέλνονταν με τη βία από τη Βουλγαρία πίσω στα χέρια των Ελλήνων συνοριοφυλάκων και της αστυνομίας. "Χαλκευμένα" αρχεία

Τα αρχεία της Στάζι είναι μερικές φορές χάλκευση της γερμανικής αστυνομίας (της ΒΚΑ) για να δικαιολογήσει διώξεις, όταν δεν υπάρχουν ουσιώδεις αποδείξεις εναντίον των επαναστατών. Όταν η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία κατέρρευσε, το υπουργείο της για την Ασφάλεια του Κράτους (MFS ή STASI) κατέστρεψε τα πιο ευαίσθητα αρχεία. Αυτά που βρέθηκαν στα εγκαταλελειμμένα κτίρια διασκορπίστηκαν μερικώς από τα θυελλώδη πλήθη, ενώ τα υπόλοιπα λεηλατήθηκαν από την BND (τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών), αφήνοντας κάποια αρχεία να ξεδιαλεχθούν από μια Γερμανίδα κυρία (της οποίας το όνομα δεν θυμάμαι) σε δύο στίβες. Η μία για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της δικής μας "Οργάνωσης Διεθνιστών Επαναστατών" και άλλων μαχόμενων και η άλλη για να μπει "στην άκρη".

Η γερμανική Βουλή τώρα είναι έτοιμη να περάσει έναν νόμο δικαίως διακηρύσσοντας ότι "έγγραφα" που έχουν προκύψει από τα αρχεία της Στάζι, δεν μπορούν από μόνα τους να γίνουν αποδεκτά ως αποδείξεις στα γερμανικά δικαστήρια. Αυτά για τα υπερτιμημένα αρχεία της Στάζι.

Αφού ο Γενικός της Στάζι Μάρκους Βολφ διαπραγματεύτηκε με τη CIA λίστες πρακτόρων και πληροφοριοδοτών της Στάζι, εμείς αποφασίσαμε να δικάσουμε τους πληροφοριοδότες που είχαμε κρατήσεις στις τάξεις μας για λόγους ευκολίας. Όλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Αυτά για τους πληροφοριοδότες της Στάζι.

Έχω δηλώσει και παλαιότερα ότι ποτέ δεν έχω πατήσει σε ελληνικό χώμα. Παρ' όλ' αυτά, πάντα είχα μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές υποθέσεις. Δεν είμαι εκπρόσωπος του ΕΛΑ, γι' αυτό δεν θα σχολιάσω πραγματικές ή υποτιθέμενες προκηρύξεις του ΕΛΑ που αναλάμβαναν την ευθύνη για ένοπλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η επαφή με Διώτη

Τα μικρά ονόματα "Νίκολας", "Φιλίπ" και "Τζιάνι" προέκυψαν ανάμεσα στις ερωτήσεις που μου υπεβλήθησαν στις 22 Δεκεμβρίου του 1995 από τον Εισαγγελέα Αθηνών, κ. Ιωάννη Διώτη, ο οποίος συνοδευόταν από τον αστυνομικό επιθεωρητή Δημήτριο Μαρίλο.

Η απάντησή μου ήταν: Δεν μπορώ να πω. Θα έπρεπε να μου δείξετε φωτογραφίες.

Φυσικά, δεν υπήρχαν φωτογραφίες, όλα ήταν αερολογίες με προέλευση από τις ΗΠΑ. Κάθε φορά που κάποιος με το όνομα "Φιλίπ" εμφανιζόταν κατά τη διάρκεια των πολύ σπάνιων συνεδριών "ανάκρισης" με τον δικαστή Jean Louis Bouguese στο Παρίσι, έκανε μια παύση για να επαναλάβει αυτό το όνομα, σαν να είχε πολύ μεγάλη σημασία γι' αυτόν. Αναρωτιέμαι!

Το "Φιλίπ" είναι μάλλον ένα κοινό όνομα που χρησιμοποιείται στη Γαλλία μετά τον στρατηγό Φιλίπ Πετέν. Ακόμη και ο στρατηγός Ντε Γκωλ, που ήταν υπασπιστής τού Φιλίπ Πετέν, έδωσε στον γιο του και μελλοντικό ναύαρχο το όνομα του "Στρατηγού". Είμαι πρόθυμος και έτοιμος να βοηθήσω αυτοπροσώπως στην Αθήνα στις δίκες των Ελλήνων ανταρτών αγωνιστών, αν χρειαστεί η κατάθεσή μου. Κάποιες αλήθειες πρέπει να ειπωθούν, ακόμη κι αν είναι ενοχλητικές για τους καθιερωμένους Έλληνες πολιτικούς, και τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες.

Δικός σας στην Επανάσταση

Κάρλος"

Κοινά χτυπήματα με τον ΕΛΑ

Στο Σουδάν το 1994, ύστερα από επιχείρηση των γαλλικών αρχών, συνελήφθη το "Τσακάλι", ο Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσεθ, γνωστός ως Κάρλος, και έκλεισε ο μεγάλος κύκλος δράσης του στη διεθνή τρομοκρατία. Η καριέρα του στη διεθνή τρομοκρατία άρχισε τη δεκαετία του '70 με αεροπειρατείες και άλλες επιθέσεις. Βαρύνεται με περισσότερους από 80 θανάτους και θεωρείται υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της σφαγής των αθλητών της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, αλλά και για την ομηρεία 70 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήσαν και υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ, στη Σύνοδο της Βιέννης το 1975.

Η σύλληψη του αρχιτρομοκράτη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας εξαιτίας διασυνδέσεών του με τον ΕΛΑ. Σε συνεργασία με την ομάδα τού Κάρλος οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα, η απόπειρα δολοφονίας του Σαουδάραβα πρέσβη και η βομβιστική επίθεση στο μπαρ "Όσκαρ" στη Γλυφάδα. Ο Κάρλος καταδικάσθηκε το 1997 στη Γαλλία σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός Γάλλου πράκτορα και του Λιβανέζου πληροφοριοδότη του. Από τον Οκτώβριο του 2002 εκτίει την ποινή του στις φυλακές Saint Maur.