Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( ο δεκάλογος της γρίπης :: 18-02-2003) 

Ο δεκάλογος της γρίπης

Οι ειδικοί απαντούν στις απορίες για τα συμπτώματα και τη θεραπεία

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Έξαρση γρίπης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στα παιδιά. Οι ειδικοί από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και ευρωπαϊκούς φορείς επιτήρησης απαντούν σε δέκα ερωτήσεις για τη γρίπη.

1. Τι είναι η γρίπη;

Μια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Μεταδίδεται με την εισπνοή, κυρίως από τα σταγονίδια που διασπείρονται στον αέρα από τα μολυσμένα άτομα. Η γρίπη διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από διαφόρους άλλους ιούς.

2. Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;

Πυρετός, πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση, πόνοι στους μυς. Ειδικότερα για την έξαρση αυτής της περιόδου, οι ειδικοί παρατηρούν πως ο πυρετός παραμένει υψηλός (έως 39) μέχρι και 8 ημέρες.

3. Γιατί η έξαρση της γρίπης παρατηρείται κυρίως τους χειμερινούς μήνες;

Τον χειμώνα η συγκέντρωση ανθρώπων σε κλειστούς χώρους που δεν εξαερίζονται σωστά ευνοεί την μετάδοση ιών. Οι εποχικές εξάρσεις συμβαίνουν συνήθως μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, στις εξάρσεις προσβάλλεται το 10%-20% του πληθυσμού.

4. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από γρίπη;

Τα μικρά παιδιά και όλοι όσοι έχουν περάσει το 65ο έτος της ηλικίας. Πιο ευάλωτοι στη γρίπη θεωρούνται ακόμη όσοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και από μεταβολικές παθήσεις (σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά.) και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (μεταμοσχευμένοι, ασθενείς του AIDS κ.λπ.).

5. Πώς θεραπεύεται;

Με ξεκούραση, κατανάλωση πολλών υγρών και - εφόσον είναι απαραίτητο - λήψη αντιπυρετικών και αναλγητικών φαρμάκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι αναγκαία η χορήγηση αντιβιοτικών.

6. Σε πόσο καιρό θεραπεύεται;

Οι περισσότεροι από αυτούς που θα αρρωστήσουν με γρίπη γίνονται τελείως καλά ύστερα από 1-2 εβδομάδες.

7. Υπάρχουν επιπλοκές της νόσου;

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η γρίπη είναι: πνευμονία, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα.

8. Τι είναι οι τύποι Α και Β;

Τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι δύο του τύπου Α (Η3Ν2 και Η1Ν1) και ο τύπος Β. Ο τύπος Α θεωρείται και ο πιο συνηθισμένος.

9. Το εμβόλιο προστατεύει;

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης προστατεύει και από τους δύο τύπους του ιού. Το εμβόλιο που διατίθεται φέτος στην ελληνική αγορά αποτελείται από αδρανοποιημένο ιό της γρίπης και αντιγόνα που αντιστοιχούν σε νέα στελέχη του ιού. Οι ειδικοί συνιστούν προληπτικό εμβολιασμό ο οποίος είναι καλό να γίνεται από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Ο εμβολιασμός αυτήν την περίοδο, της έξαρσης, θεωρείται άσκοπος, καθώς το εμβόλιο χρειάζεται περίπου 15 μέρες για να δράσει.

10. Πότε μιλάμε για επιδημία ή πανδημία;

Επιδημία εκδηλώνεται όταν ο ιός της γρίπης υφίσταται μεγάλες αντιγονικές μεταλλάξεις σε απρόβλεπτο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση αυτή, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θανάτους, καθώς ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς η μετάλλαξη του ιού δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων γνωστή. Όταν η επιδημία πάρει παγκόσμια διάσταση ονομάζεται πανδημία.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Συνηθισμένη εποχική έξαρση

Το 40% των παιδιών έχει γρίπη αυτή την περίοδο, αλλά με ήπια συμπτώματα

Τέσσερα στα δέκα παιδιά που φτάνουν στο γιατρό με συμπτώματα κρυολογήματος και πυρετό έχουν προσβληθεί από γρίπη.

Όπως ανέφερε στα "ΝΕΑ" ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, διευθυντής της Β' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού"), "σε δείγματα που πήραμε κατά τις δύο τελευταίες εφημερίες του νοσοκομείου, δέκα πέντε παιδιά βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης".

Στην εφημερία της περασμένης Πέμπτης, από τα 20 παιδιά που εξετάστηκαν τα 8 ήταν θετικά στον ιό ενώ το Σάββατο από τα 15 παιδιά, τα 7 βρέθηκε ότι είχαν προσβληθεί από γρίπη. "Αν σκεφτεί κανείς ότι σε κάθε εφημερία φτάνουν στο νοσοκομείο τουλάχιστον 100 παιδιά με πυρετό και άλλα συμπτώματα ίωσης, θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτήν την περίοδο το 40% των παιδιών έχει γρίπη", εξηγεί ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Από τα παραπάνω δείγματα, ένα έχει ταυτοποιηθεί και το αποτέλεσμα έδειξε πως τα στελέχη του ιού που ανιχνεύθηκαν ήταν τύπου Α.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πάντως, "τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια. Από τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στη γρίπη, μόνο ένα χρειάστηκε να νοσηλευθεί, γιατί είχε εμφανίσει και ωτίτιδα".

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια συνηθισμένη εποχιακή έξαρση της γρίπης.

LINKS:

* http://www.who.int/health-topics/influenza/en/ * http://www.pasteur.gr/el/health/influenza2.htm * http://www.keel.org.gr