Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( γιαννος παπαντωνιου - να μην παίξουμε στο γήπεδο των ηπα :: 10-02-2003) 

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Να μην παίξουμε στο γήπεδο των ΗΠΑ

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

"Παράθυρο για την ειρήνη" χαρακτηρίζει με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου τη νέα, υπό διαμόρφωση, πρωτοβουλία Βερολίνου - Παρισιού για αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ, ενώ εκφράζει την αγωνία του για τη συνοχή της Ευρώπης, αν δεν συμφωνήσει σε "ενιαία στάση". Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, τονίζει ότι η βούληση "σημαντικών χωρών", όπως η Γαλλία και η Γερμανία, δίνει "σημαντικά περιθώρια" για την ειρήνη, με την υιοθέτηση ενός σχεδίου, η γενική κατεύθυνση του οποίου έχει δύο σκέλη: την "αυστηροποίηση" της παρουσίας και των κανόνων λειτουργίας των επιθεωρητών, ώστε να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του Ιράκ, και την άσκηση "ακόμη ισχυρότερης πίεσης" στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Το περίγραμμα της νέας πρωτοβουλίας έδωσε ο κ. Παπαντωνίου από το Μόναχο, λίγη μόλις ώρα μετά την ανοιχτή διαμάχη Ράμσφελντ - Φίσερ και ενώ στους παγωμένους δρόμους γύρω από το περίφημο ξενοδοχείο "Μπαγιέρισεφ Χοφ" διαδήλωναν χιλιάδες κατά του πολέμου. Ο κ. Γ. Παπαντωνίου εκφράζει την ανησυχία του για τις συνέπειες ενός πολέμου στην περιοχή και την Ελλάδα, ενώ προαναγγέλλει απόσυρση της φρεγάτας "Ύδρα" από την Αραβική Θάλασσα, αν η περιοχή χαρακτηρισθεί "εμπόλεμη ζώνη". Παράλληλα, συναρτά από το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό το είδος και την έκταση της ελληνικής συνδρομής στην Τουρκία.

Στο λεγόμενο "Νταβός της Άμυνας", τη Διεθνή Σύνοδο για την Ασφάλεια που γίνεται στο Μόναχο παρουσία 40 υπουργών και 200 ειδικών, αυτά που κυριάρχησαν φέτος στην αίθουσα ήταν δύο: Αφενός η σαφής απειλή του κ. Ράμσφελντ ότι η "ώρα της δράσης" για τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα είναι θέμα "ημερών ή εβδομάδων - και πέραν αυτού ουδέν". Και αφετέρου η ανοιχτή κόντρα του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών κ. Φίσερ για το θέμα αυτό. Στο περιθώριο ορισμένοι Ευρωπαίοι μιλούσαν δειλά δειλά για μια νέα πρωτοβουλία…

Μετά το κλίμα αυτό, που εισπράξατε από πρώτο χέρι, υπάρχει παράθυρο για την ειρήνη, κύριε υπουργέ;

"Υπάρχει πάντα παράθυρο για την ειρήνη, όταν υπάρχει βούληση ιδιαίτερα από σημαντικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, για να εξαντλήσουν τα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης. Η Ελλάδα πιστεύει ότι υπάρχουν τέτοια σημαντικά περιθώρια, τόσο μέσα από την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας των επιθεωρητών, μέσα από την οποία μπορούμε να πετύχουμε τον αφοπλισμό του Ιράκ, όσο και μέσα από την άσκηση ακόμη ισχυρότερης πίεσης, πάνω στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πόλεμος - εάν γίνει - θα έχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος και, επιπλέον, μπορεί να έχει έντονα αποσταθεροποιητικές συνέπειες στις γειτονικές χώρες και, γενικότερα, στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό πρέπει να εξαντλήσουμε τα μέσα ειρηνικής διευθέτησης".

Ποιες είναι οι δυνατότητες για την ελληνική προεδρία - έστω και την τελευταία στιγμή;

"Η ελληνική προεδρία μιλά με όλους. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που έχει η ελληνική προεδρία και αυτό το εξάντλησα και στη Διάσκεψη του Μονάχου, όπου απηύθυνα έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους μας, να εναρμονίσουν τις θέσεις τους και να επιτύχουμε μια σύγκλιση απόψεων, εν όψει της Συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας της επόμενης Πέμπτης.

Έχει σημασία - τους είπα - η Ευρώπη να έχει ενιαία στάση, διότι η σημερινή διάσταση απόψεων, ιδιαίτερα όπως προβλήθηκε με τόσο έντονο τρόπο στο Μόναχο, εξασθενίζει την επιρροή της πάνω στις εξελίξεις και αφήνει σε άλλους - και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ - να πάρουν ενδεχομένως μονομερείς πρωτοβουλίες. Με διχασμένη και αδύνατη Ευρώπη, η πρωτοβουλία πάει στο άλλο γήπεδο, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού".

Πολλοί λένε, ωστόσο, ότι το στοίχημα της ελληνικής προεδρίας να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση χάθηκε γρήγορα με τις θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών ότι πρέπει να δώσουμε "ισχυρό μήνυμα" στον Σαντάμ. Υπάρχουν περιθώρια να εκφράσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική θέση;

"Πιστεύω ότι υπάρχουν. Η μέχρι τώρα στάση της Ελληνικής Προεδρίας έχει εκτιμηθεί πολύ, διότι με τις θέσεις και παρεμβάσεις μας έχουμε εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα βεβαίως έχει τις δικές της θέσεις, σαν χώρα που αγωνίζεται πάντα για την ειρήνη, αλλά ο τρόπος που εκφράζει τις θέσεις αυτές δεν πρέπει να υποσκάψει την αποτελεσματική άσκηση της Προεδρίας, για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης, πράγμα το οποίο επεδίωξα συστηματικά και εγώ ο ίδιος στο Μόναχο. Η αποδοχή που είχε η παρουσία της Ελλάδας στο Μόναχο συναρτάται με την αντικειμενικότητα με την οποία η Ελλάδα ασκεί τον ρόλο της Προεδρίας".

Αν αποτύχουν οι πρωτοβουλίες και γίνει τελικά επίθεση, πόσο βλέπετε να διαρκέσει - 6 ή 7 εβδομάδες όσο λένε εδώ στο Μόναχο; Είστε αισιόδοξος ότι θα αντέξει η ελληνική οικονομία αυτή την κρίση;

"Ο πόλεμος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, την ευρωπαϊκή οικονομία και την ελληνική οικονομία ασφαλώς, διότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο και επίσης είμαστε μια τουριστική χώρα.

Ευχή όλων μας, αν υπάρξει πολεμική επιχείρηση, να κρατήσει λίγο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες αντίστασης που θα έχει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν".

Η Ελλάδα μπορεί να απειληθεί, όπως λένε μερικοί, από πυραύλους που τυχόν έχει ο Σαντάμ;

"Οι πληροφορίες που υπάρχουν αποκλείουν τέτοιο κίνδυνο. Δεν ανήκει στη σφαίρα της πραγματικότητας".

Η φρεγάτα "Ύδρα" θα μείνει στη ζώνη των περιπολιών που είναι τώρα (σ.σ.: Αραβική Θάλασσα) αν γίνει πόλεμος;

"Εξαρτάται από το αν αυτή η ζώνη κριθεί εμπόλεμη ζώνη ή όχι. Έχω δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραμείνουν ελληνικές δυνάμεις σε περιοχές που θα περιλαμβάνονται στη ζώνη του πολέμου".

Μια νέα διάσταση δίνει ο κ. Παπαντωνίου στο θέμα της συνδρομής της Ελλάδας στην Τουρκία, μέσω ΝΑΤΟ.

"Η Ελλάδα πιστεύει στην αλληλεγγύη των χωρών του ΝΑΤΟ. Τα μέσα τα οποία θα διαθέσουμε δεν τα έχουμε αποφασίσει ακόμη, γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της αμοιβαίας συνδρομής. Αν τυχόν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα σταθμίσουμε τα πράγματα και τις δυνατότητες που έχουμε. Αλλά από τώρα πρέπει να σας πω ότι θα πρέπει να σταθμιστεί στην απόφασή μας και η ποιότητα των σχέσεών μας με την Τουρκία".

Οι οποίες έχουν βελτιωθεί ή ακόμη περιμένουμε δείγμα γραφής;

"Έχει βελτιωθεί, όπως έχω πολλές φορές δηλώσει, σε ό,τι αφορά το κλίμα, αλλά παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα, που είναι το Κυπριακό, οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο, και να προσθέσω και τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία".

Το Αιγαίο on-line με "Πεντάγωνο"

Το Αιγαίο "στο πιάτο", ανά πάσα στιγμή, έχει από σήμερα ο αρχιστράτηγος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στα υπόγεια του "Πενταγώνου". Ο υπουργός Άμυνας εγκαινιάζει σήμερα, 7 χρόνια μετά τα Ίμια, το νέο σύγχρονο Διακλαδικό Σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών (C4I). Ένα σύστημα, στην έλλειψη του οποίου αρκετοί χρεώνουν ορισμένα από τα λάθη στις διαδικασίες εκείνο το κρίσιμο βράδυ…

"Πράγματι, είναι σωστή αυτή η κριτική σε ό,τι αφορά τη νύχτα των Ιμίων, την οποία έζησα ως μέλος του ΚΥΣΕΑ. Φύγαμε τελείως από την κατάσταση αυτή και πρέπει να πω ότι σήμερα με τη διακλαδικότητα, αν συμβεί οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να αντιδράσουν άμεσα και με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα, διότι πλέον, ένας άνθρωπος, ο αρχιστράτηγος, έχει από τον καιρό της ειρήνης την πλήρη επιχειρησιακή ευθύνη διοίκησης όλων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας.

Όλα τα επιχειρησιακά σχέδια έχουν ανασυνταχθεί σε διακλαδική βάση για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων, ενώ, μέσα από το διακλαδικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, ο αρχιστράτηγος, το ΓΕΕΘΑ, έχει πλήρη συνολική εικόνα του θεάτρου επιχειρήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα σε όλο το εύρος της εθνικής επικράτειας. Αυτό επιτρέπει στον αρχιστράτηγο να διευθύνει την επιχείρηση πολύ αποτελεσματικά, σε πραγματικό χρόνο".

ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

Εισπράττουμε την αγωνία των διαδηλωτών

Στο Μόναχο. Ο κ. Παπαντωνίου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον στη Σύνοδο για την Πολιτική Ασφάλειας

Ήταν απ' τις "αντιφάσεις" του Σαββατοκύριακου στο Μόναχο. Ο δήμαρχος της πόλης το ένα βράδυ υποδέχθηκε επισήμως τους υπουργούς και την άλλη ημέρα διαδήλωνε μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου.

Εσείς, κ. Παπαντωνίου, θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ να είστε στην αντιπολεμική εκδήλωση στις 15 Φεβρουαρίου;

"Ο δήμαρχος πρέπει να έχει αρκετό χιούμορ, νομίζω. Δεν ξέρω αν στο ΠΑΣΟΚ διαθέτουμε τόσο χιούμορ. Θα ήταν, ίσως, ένας στόχος να μοιάσουμε στον δήμαρχο. Ο ελληνικός λαός, όπως εκφράζεται και από το ΠΑΣΟΚ, έχει φιλειρηνική και αντιπολεμική διάθεση και αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εισπράττουμε την αγωνία του Έλληνα πολίτη".

"Να νοιαστούμε για τον πολίτη"

"Να νοιαστεί η κυβέρνηση για τον πολίτη και την καθημερινή του ταλαιπωρία", ζητά ο κ. Γ. Παπαντωνίου ενώ αποφεύγει να σχολιάσει το "περιστατικό", όπως λέει, Πανταγιά:

"Δεν θέλω να σχολιάσω το θέμα του κ. Πανταγιά, το οποίο, εξάλλου, έχει κλείσει. Στην πορεία μιας κυβέρνησης, ενός μεγάλου κόμματος, συμβαίνουν διάφορα περιστατικά. Δεν είναι αυτό που προσδιορίζει την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που είναι κοντά στον λαό και πιστεύω ότι αυτή την εγγύτητα με το λαϊκό αίσθημα μπορεί να την αναδείξει ακόμα περισσότερο, ενισχύοντας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς για την καθημερινότητα. Κινήσεις οι οποίες θα δείξουν ένα νοιάξιμο για τον πολίτη, ένα νοιάξιμο για την ταλαιπωρία που αισθάνεται, ένα νοιάξιμο για την ποιότητα των υπηρεσιών που εισπράττει από το κράτος.

Στο υπουργείο Άμυνας προχωρούμε γοργά σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως οι υποδομές που δημιουργούμε στις μονάδες (γυμναστήρια, κέντρα internet, βιβλιοθήκες), η σύνδεση της θητείας με την επαγγελματική κατάρτιση που παρέχει στους νέους δεξιότητες και προσόντα για την επαγγελματική τους ένταξη, το catering στις μεγάλες μονάδες που τους απαλλάσσει από τις αγγαρείες, το επίδομα των 100 ευρώ στα παιδιά των απόρων οικογενειών, ακόμα και η γραμμή ψυχολογικής στήριξης, η συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ για τα ναρκωτικά".

Λέτε συχνά ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία, συνάδελφοί σας, όπως ο κ. Πάγκαλος, υποστηρίζουν ότι τα κομματικά όργανα δεν είναι παρά συνάξεις "κρατικών αξιωματούχων". Από τι κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ σήμερα;

"Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να αποκοπεί από τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, είτε αυτοί είναι οι νέοι, είτε γυναίκες, είτε νέες δυναμικές κοινωνικές ομάδες όπως είναι νέα στελέχη επιχειρήσεων, νέοι επαγγελματίες, οι εθελοντές, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέσα από ένα σύστημα οργάνωσης που νομίζω ότι συνδέεται περισσότερο με τα παλαιά κομμουνιστικά κόμματα, παρά με ένα σύγχρονο κόμμα σε μία κοινωνία των πολιτών.

Πρέπει να δημιουργήσουμε πιο ευέλικτες σχέσεις του πολίτη με το κόμμα, πιο ανοιχτές οργανώσεις, πιο ευέλικτες σχέσεις συμμετοχής, με μέλη όχι κατ' ανάγκη "πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης" για να πλησιάσουμε αυτές τις κοινωνικές ομάδες και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρουν πολιτική έκφραση στο ΠΑΣΟΚ".

Παρ' όλο που η δελφινολογία έχει κοπάσει στο ΠΑΣΟΚ, αρκετοί θεωρούν ότι στη νέα αφετηρία θα είστε και εσείς στα κολουάρ. Προπονείστε γι' αυτό;

"Δεν προπονούμαι γι' αυτό! Προπονούμαι να είμαι ένα καλό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και πρέπει να σας πω ότι έχω πολλά ακόμα να προσφέρω στον τομέα της Άμυνας".