Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( 20 ερωτησεις - γιωργος φωτιαδης :: 07-02-2003) 

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

Ο ρατσισμός γεννιέται όταν πεθαίνει η αλληλεγγύη

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Σε εγρήγορση λόγω της επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Αυτήν τη στιγμή 65 Έλληνες εθελοντές βρίσκονται σε αποστολές σε όλο τον κόσμο. Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Γιώργος Φωτιάδης ελπίζει σε περισσότερους υποστηρικτές που θα ενισχύσουν το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο.

Έτοιμοι για το Ιράκ;

Δεν μπορώ να κρύψω ότι είμαστε σε εγρήγορση. Το απευχόμαστε βέβαια, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε και την πραγματικότητα.

Σε ποια μέρη τού κόσμου βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα;

Αποστολές μας βρίσκονται σε 7 χώρες με 19 διαφορετικά προγράμματα. Παρόντες στον Καύκασο (Αρμενία), στην Αφρική (Μαλάουι, Ζάμπια, Αιθιοπία), στην Παλαιστίνη, στη Σερβία καθώς και στην Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι σε ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως αυτή των μεταναστών και προσφύγων, αλλά και των παιδιών του δρόμου.

Και πόσοι Έλληνες;

65 εθελοντές βρίσκονται σήμερα στις αποστολές, προσφέροντας τις επιστημονικές τους γνώσεις και την αγάπη τους στον συνάνθρωπο.

Είναι αποτελεσματικοί οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα;

Η αποτελεσματικότητα και η μετρήσιμη ποιότητα είναι και τα χαρακτηριστικά τα οποία ξεχωρίζουν σε ένα διεθνές επίπεδο την οργάνωση από οργανώσεις ή σχήματα ανάλογου τύπου.

Πόσο ανεξάρτητες είναι οι Διεθνείς Ανθρωπιστικές Οργανώσεις;

Τόσο όσο το θέλουν και μπορούν να αντέξουν από την καθοδήγηση των κρατικών ή διακρατικών φορέων. Οι ΓΧΣ Ελλάδας είναι ανεξάρτητοι από κάθε μορφής εξουσία πολιτική, θρησκευτική, ιδεολογική, εθνική, οικονομική ή άλλη. Μόνη δέσμευση αποτελεί η εντολή της κοινωνίας.

Πόσο μη κυβερνητικές είναι τελικά οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;

Είναι τελικά πολύ μικρός ο αριθμός αυτών που τα έχουν καταφέρει. Οι ΓΧΣ Ελλάδας, χάρη στους 120.000 συνδρομητές τους, βασίζουν το 90% των εσόδων τους σε ιδιωτικούς πόρους, οπότε αυτό τους διασφαλίζει ανεξάρτητη δράση.

Ο ρατσισμός γεννιέται όταν…

… όταν πεθαίνει η αλληλεγγύη.

Τι σημαίνει για εσάς να είστε μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα;

Είμαι παρών! Είμαι ενεργό μέλος ενός ζωντανού μηχανισμού.

Πώς βλέπουν οι ξένοι το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα;

Τώρα με θετική διάθεση και με διάθεση επαναπροσέγγισης εκατέρωθεν. Είμαι ικανοποιημένος γιατί σε αυτό το θετικό κλίμα θα έρθω να εναποθέσω το δικό μου δημιουργικό λιθαράκι.

Είσαστε οι «απείθαρχοι»;

Είμαστε οι «διαφορετικοί». Είμαστε αυτοί που ορθώσαμε μια διαφορετική φωνή μέσα στο Διεθνές Κίνημα. Όλοι κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους!

Έχει σύνορα η αλληλεγγύη;

Έχει σύνορα ο ανθρωπισμός;

Ένας ηλεκτρολόγος-μηχανικός στα ηνία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα;

Είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και που σηματοδοτεί και την πολυδιάσταση της Οργάνωσης.

Η πρώτη σας αποστολή;

Αφρική, Ζάμπια, περιοχή Μ' Κούσι (M'Kusi) έτος 1993.

Τη θυμάστε ακόμη;

Την κουβαλάω ακόμη. Σε αυτή την αποστολή πραγματικά ανακάλυψα τον άνθρωπο. Ανακάλυψα τα δικά μου αποθεματικά και τις δικές μου προσλαμβάνουσες.

Τι δεν μπορείτε να ξεχάσετε;

Τη στιγμή που έφευγα και άφηνα πίσω μου όλα αυτά τα γνώριμα πρόσωπα και αυτές τις παιδικές φωνές που κάθε πρωί με προϋπαντούσαν στον δρόμο μου για το νοσοκομείο.

Ξεκινήσατε από εθελοντής;

Ναι! Η πρώτη μου επαφή με την οργάνωση ήταν στα πλαίσια της εθελοντικής ενασχόλησης με το πρόγραμμα που σας προανέφερα.

Τώρα γίνατε… επαγγελματίας;

Ο επαγγελματίας είναι έννοια που πρέπει να απενεχοποιηθεί και να δοθεί σαν εργαλείο αποτελεσματικότητας. Ο εθελοντής απαιτείται να διαθέτει επαγγελματική και επιστημονική εγκυρότητα στο έργο που επιτελεί.

Υπάρχει δυσπιστία για το έργο σας;

Όχι, δεν υπάρχει. Απόδειξη είναι η ευρεία αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας (120.000 υποστηρικτές) στο διάστημα των 12 ετών.

Διαπιστώνετε έλλειμμα ανθρωπιάς στην καθημερινότητά μας;

Το διαπιστώνω σε απλά και καθημερινά πράγματα. Κατεβαίνω την 3ης Σεπτεμβρίου και ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο. Αν αυτό δεν είναι έλλειμμα ανθρωπιάς, τότε τι είναι;

Ποια είναι τα διάφορα «πρόσωπα» του πόνου;

Είναι όλοι αυτοί οι «αποκλεισμένοι», όλα τα παιδιά των φαναριών που «πουλούν την παιδικότητά τους» προκειμένου να συγκινήσουν. Για να μη μιλήσουμε για τις γνωστές πλέον σε όλους λιπόσαρκες φιγούρες που αντικρύζουμε καθημερινά στις αποστολές μας.