Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Συνέντευξη-γνώμη

( πόλεμος τριών ημερών :: 30-01-2003) 

Πόλεμος τριών ημερών

Ρ. Φισκ: Οι Αμερικανοί πηγαίνουν στο Ιράκ για να μείνουν

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΔΕΛΗΣ

"Ο πόλεμος αυτός πρέπει να ονομαστεί "πόλεμος του πετρελαίου". Όλα τα υπόλοιπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπλων μαζικής καταστροφής δεν πείθουν κανέναν".

Ρόμπερτ Φισκ: Το σύνθημα "Αίμα αντί για πετρέλαιο" περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση

Ο Ρόμπερτ Φισκ, ανταποκριτής της εφημερίδας "Independent" στη Μέση Ανατολή, μιλάει από τη Βηρυτό για τους πραγματικούς λόγους που οδηγούν τους Αμερικανούς στην επέμβαση στο Ιράκ, καθώς και για τα σενάρια για τη μετά τον Σαντάμ εποχή.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο αληθινός λόγος της επικείμενης αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ;

Κατά τη γνώμη μου, ο λόγος είναι ένας και μοναδικός και λέγεται πετρέλαιο. Εάν αυτός ο πόλεμος γίνει στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ισχυρίζονται οι Μπους και Μπλερ, γιατί περίμεναν τόσα πολλά χρόνια μέχρι να ευαισθητοποιηθούν; Μήπως ο λόγος είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής; Εάν πραγματικά ως Δύση έπρεπε να επέμβουμε σε χώρες που διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, θα έπρεπε σίγουρα να επέμβουμε στη Βόρεια Κορέα. Αυτό όμως ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί, για τον απλούστατο λόγο ότι η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει πετρέλαιο.

Το σύνθημα "Blood for oil" ("Αίμα αντί για πετρέλαιο") περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση. Το σύνολο της αμερικανικής ηγεσίας διαπλέκεται τελείως φανερά με εταιρείες πετρελαίου, όπως για παράδειγμα η Κοντολίζα Ράις, που έχει στην κατοχή της ένα σούπερ τάνκερ το οποίο το έχει βαφτίσει με το όνομά της "Κοντολίζα" και ανήκει στη Σέβρον. Το Ιράκ διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή, τα οποία θέλουν να ελέγξουν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου, γιατί έτσι θα βάλουν χέρι σε μια περιουσία 112 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ΗΠΑ θα λύσουν το ενεργειακό τους πρόβλημα για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Πώς βλέπετε την επομένη ημέρα στο Ιράκ;

Προβλέπω ότι οι Αμερικανοί θα καταλάβουν τη Βαγδάτη πολύ εύκολα, ίσως και σε τρεις ημέρες. Θα έχουν μια γρήγορη και εύκολη προέλαση, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη μέχρι τώρα διάταξη των δυνάμεων. Το πρόβλημα όμως θα είναι σίγουρα η επόμενη ημέρα. Την πρώτη ημέρα αφότου τα αμερικανικά τανκς περάσουν τον Τίγρη ποταμό και μπούνε στη Βαγδάτη θα δούμε φωτογραφίες παιδιών που θα σχηματίζουν το σήμα της νίκης. Την επομένη ημέρα όμως θα δούμε μέλη του κόμματος Μπάαθ (κόμμα του Σαντάμ) να λιντσάρονται από το πλήθος. Η αμερικανική επέμβαση ωστόσο θα τροφοδοτήσει ένα ισχυρό κύμα αντιαμερικανισμού στις αραβικές χώρες σε εκφραστές τύπου Μπιν Λάντεν, ενώ σίγουρα θα υπάρξει και αύξηση τρομοκρατικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα. Ο Μπους δυστυχώς φαίνεται να μην παίρνει στα σοβαρά τον μεγάλο αυτό κίνδυνο για την Αμερική. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι όταν οι Ιρακινοί, ύστερα από την πτώση του Σαντάμ πουν τους Αμερικανούς "σας ευχαριστούμε που ήρθατε, αλλά τώρα θέλουμε να μας αδειάσετε τη γωνιά". Οι Αμερικανοί όμως πηγαίνουν στο Ιράκ για να μείνουν πολύ. Τι θα γίνει όταν στα τζαμιά στο νότιο Ιράκ οι ιμάμηδες αρχίζουν να διαμαρτύρονται και να ζητούν από τους Αμερικανούς να φύγουν από τη χώρα τους. Οι Ιρακινοί δεν θέλουν να έχουν ξένους αφέντες.