Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιβλιοδρόμιο :: Κριτική βιβλίου

( βιτρινα :: 08-03-2003) 

ΒΙΤΡΙΝΑ

ΕΦΗ ΦΑΛΙΔΑ

Το βιβλίο αυτό είναι μία διαχείριση παιδικών αναμνήσεων από μία γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Σύντομες ιστορίες για τα χρόνια που είχε μεγάλη σημασία αν στην οικογένεια υπήρχαν χωροφύλακες ή κομμουνιστές, που ο παππούς είχε τον ρόλο μέντορα, που τα αγόρια έπαιζαν μπάλα σε αλάνες κι έγδερναν τα γόνατά τους. Μία σειρά αφηγημάτων στα οποία οι ανθρωπότυποι ψιλικατζού, περιπτεράς, γειτόνισσα, φρουτέμπορας διαμορφώνουν σχέσεις καθημερινότητας και ζωής.

Παναγιώτης Γούτας - Το ίδιο έργο της ζωής μου

Εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2002, σελ. 166, Τιμή: 10 ευρώ.

Η Αμοργός αναστατώνεται από έναν άντρα, τον Πότη Γερακέα, ο οποίος εισβάλλει στην καθημερινή ζωή της οικογένειας ενός τριαντάχρονου και διεκδικεί το μερίδιο της ευτυχίας που πιστεύει ότι του αναλογεί. Μίσος και έρωτας, βεντέτες, ατμόσφαιρα θρίλερ και ανατροπές με τους πρωταγωνιστές να γράφουν τα κεφάλαια, καθένας από τη δική του οπτική γωνία, και τον συγγραφέα να επανέρχεται στο μυθιστόρημα, επιχειρώντας να αγγίξει τις ρίζες της καταγωγής του, στη μεσσηνιακή Μάνη.

Κώστας Αρκουδέας - Ο πειρατής

Εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2003, σελ. 256, Τιμή: 12 ευρώ.

Στα χρόνια μετά τη δολοφονία του Ρατζίβ Γκάντι, τότε που η Ινδία ταλαιπωρείται από πολιτική αστάθεια, ο Ραμ Κάραν, ένας διεφθαρμένος δημόσιος υπάλληλος, βασανίζεται από ένα ένοχο μυστικό. Τον συντροφεύουν η χήρα κόρη του και η εγγονή του σε έναν κόσμο με επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια. Το άρωμα της Ινδίας που βγαίνει από τις σελίδες του βιβλίου μυρίζει απόσταση αλλά και οικειότητα, χάρη στα χαρακτηριστικά πάθους και παραλογισμού των σύγχρονων χαρακτήρων που δημιουργεί ο νεαρός συγγραφέας.

Ακχίλ Σαρμά - Με τις καλύτερες προθέσεις

Μτφ. Αγορίτσα Μπακοδήμου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 405, Τιμή: 17,89 ευρώ.

Το έπος μίας οικογένειας που έζησε τα γεγονότα της περιόδου 1880-1940 και οι συνέπειες που προκάλεσαν στα μέλη της οι πόλεμοι και οι κοινωνικές αλλαγές καταγράφονται από τον νομπελίστα συγγραφέα των ιλιγγιωδών εικόνων, συναισθημάτων και εντυπώσεων. Η σκληρή αγροτική ζωή στα γαλλικά Πυρηναία, οι εξωτικές αποικίες, η φρίκη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, η Ευρώπη του Μεσοπολέμου συνθέτουν το σκηνικό αυτής της ανθρώπινης εμπειρίας κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες.

Κλοντ Σιμόν - Η Ακακία

Μτφ. Θωμάς Σκάσσης, σελ. 345, Τιμή: 18,72 ευρώ.

Παρά το πλήθος των μουσείων που υπάρχουν στη χώρα μας, οι επιστημονικές μελέτες γύρω από τη λειτουργία τους και τον ρόλο τους είναι ελάχιστες. Η παρούσα όμως μελέτη επιχειρεί να παρουσιάσει αυτήν την πραγματικότητα, εξετάζοντας τους κανόνες που ρυθμίζουν την ίδρυση, τη διοίκηση, την οργάνωση και τη σχέση τους με το κοινό. Η μελέτη στηρίζεται σε πρωτογενείς πηγές νομικών κειμένων, διαθέσιμων στοιχείων του υπουργείου Πολιτισμού, πρακτικά συνεδρίων, υπομνήματα αρχαιολόγων.

Δάφνη Βουδούρη - Κράτος και Μουσεία: Το θεσμικό πλαίσιο των Αρχαιολογικών Μουσείων

Εκδ. Σάκκουλα, σελ. 516, Τιμή: 52 ευρώ.

Οι νέοι φόβοι και απειλές που πανικοβάλλουν τους ανθρώπους απασχολούν τον διευθυντή της "Le Monde diplomatique" στην ανάλυσή του για τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, την παγκοσμιοποίηση, την οικουμενική ηγεμονία των ΗΠΑ, τις εντεινόμενες ανισορροπίες του οικοσυστήματος. Τον 21ο αιώνα οι πόλεμοι θα έχουν τη μορφή υπερτρομοκρατίας, εκστρατείες τιμωρίας εις βάρος ολόκληρων χωρών, προκλήσεις οικονομικής-κοινωνικής κατάρρευσης. Όμως τα νέα κινήματα των πολιτών, που μόνο περιθωριακά δεν είναι, ρίχνουν αχτίδες ελπίδας.

Ιγνάσιο Ραμονέ - Πόλεμοι του 21ου αιώνα

Μτφ. Στάθης Γκίνης, εκδ. του Εικοστού Πρώτου, σελ. 240, Τιμή: 15 ευρώ.

ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Η Βίλμα είναι το κορίτσι που όλοι αγαπούν και θαυμάζουν και θα ήθελαν να το κρατήσουν κοντά τους. Η Βίλμα έχει το δικό της μυστικό και πολλές περιπέτειες στο Χωριό των Φαντασμάτων. Το μυθιστόρημα, γραμμένο για παιδιά από 12 ετών, σκοπό έχει να τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών μακριά από τον πόλεμο, τα όπλα και τη βία και να τα συμφιλιώσει με την εποχή τους, τις εξελίξεις της τεχνολογίας χωρίς να χάσουν την αγάπη τους στη ζωή και τον άνθρωπο.

Γιολάντα Πατεράκη - Βίλμα, Το Κορίτσι-Αίνιγμα

Εκδ. Ψυχογιός, σελ. 216, Τιμή: 8 ευρώ.