Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιβλιοδρόμιο :: Κριτική βιβλίου

( στην εποχή των φιλοσόφων :: 08-03-2003) 

Στην εποχή των φιλοσόφων

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Μπορεί να χωρέσει μια ολόκληρη ζωή σε λίγες σελίδες και ειδικά όταν πρόκειται για τον κορυφαίο των φιλοσόφων, τον Σωκράτη; Φαίνεται πως όλα είναι δυνατά, ιδιαιτέρως όταν "παντρεύεται" η παιδική απλότητα με την ωριμότητα των ενηλίκων. Και το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον όπως αναδύεται από τις σελίδες του παιδικού βιβλίου "Σωκράτης", που υπογράφει ο Fu Pei-chung και αποδίδει στα ελληνικά ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

Με τρόπο απλό και κατανοητό, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται σαν παραμύθι η ζωή του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Η εποχή του Σωκράτη, οι άνθρωποι, οι ιδέες, ακόμα και η πολιτική κατάσταση βαδίζουν πλάι πλάι με τις απόψεις του και τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του.

Λιτή και διακριτική, η εικονογράφηση του Iassen Ghiuselev ασκεί την παρατηρητικότητα των μικρών αναγνωστών, καθώς χαρακτηριστικές φιγούρες τής κάθε ενότητας μπλέκονται με τα γεγονότα, που "ζωντανεύουν" την αφήγηση και βοηθούν τους αναγνώστες να μυηθούν στον κόσμο της φιλοσοφίας, η οποία παραδοσιακά θεωρείται αφιλόξενος για τις μικρές ηλικίες.

Στην ίδια σειρά με τον Σωκράτη κυκλοφορεί και ο Αϊνστάιν.