Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική βιβλίου

( η μήτρα του ελληνισμού :: 21-02-2003) 

ΕΚΔΟΣΗ

Η μήτρα του Ελληνισμού

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Μικρά Ασία, Πόντος, Κωνσταντινούπολη, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Πελαγονία, Βόρεια Ήπειρος. Συλλογικές μνήμες που ξεπηδούν μέσα από τις 380 σελίδες μεγάλου σχήματος του βιβλίου "Οι Πατρίδες των Ελλήνων" του δημοσιογράφου και ιστορικού Θόδωρου Καρζή. Η "μήτρα του Ελληνισμού", κατά την έκφραση του υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μαζί με τον διευθυντή τής "Ελευθεροτυπίας" κ. Σεραφείμ Φυντανίδη και τον πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Παύλο Ναθαναήλ, παρουσίασε χθες την έκδοση.

Πρόκειται για την 4η έκδοση του βιβλίου το οποίο είχε πρωτοβγεί πριν από τριάντα χρόνια. Ωστόσο τώρα ο συγγραφέας το έχει σχεδόν ξαναγράψει, με γλωσσική προσαρμογή, συμπληρώσεις και επανέλεγχο κάθε επιχειρήματος. Επίσης έχει 150 νέες φωτογραφίες (ο συνολικός αριθμός τους είναι κοντά στις 400), καθώς και παράρτημα 200 σελίδων, όπου το κείμενο, χωρίς φωτογραφίες, παρουσιάζεται στα αγγλικά. Ο αναγνώστης θα βρει επίσης αναλυτική ορολογία, τοπωνύμια, ονοματολογία και βιβλιογραφία.

Με πολυτελή βιβλιοδεσία και ανανεωμένο περιεχόμενο, το νέο βιβλίο είναι καλύτερο από το παλιό, το οποίο στην εποχή του είχε δεχθεί εξαιρετικές κριτικές και είχε λάβει βραβεία από την Ένωση Σμυρναίων και την Εστία Νέας Σμύρνης. Ο Θόδωρος Καρζής, που έχει διατελέσει διευθυντής ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, έγραψε με "μελαγχολία και ψυχραιμία" - κατά τον κ. Βενιζέλο -, αλλά και με πλήθος στοιχείων που διασώζουν γεγονότα και μνήμες που φθείρονται από τον χρόνο.

INFO

Θόδωρου Καρζή, "Οι Πατρίδες των Ελλήνων", Εκδ. Λιβάνη 2002, σελ. 579, τιμή: 50 ευρώ