Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιβλιοδρόμιο :: Κριτική βιβλίου

( ρέα γαλανάκη - με το σπαθί της :: 15-02-2003) 

Ρέα Γαλανάκη Με το σπαθί της

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Ένα μπεστ σέλερ ποτέ δεν βλάπτει. Κυρίως όταν πρόκειται για τη Ρέα Γαλανάκη, μια συγγραφέα - διανοούμενη που έχει κερδίσει με το σπαθί της την πιο απαιτητική μερίδα του κοινού της ελληνικής λογοτεχνίας. Το τέταρτο μυθιστόρημά της ("Ο αιώνας των λαβυρίνθων", Εκδ. Καστανιώτης) μπορεί να ξένισε τους φανατικούς φίλους της, σίγουρα όμως ξέφυγε από τα όρια των δικών της αναγνωστών, φτάνοντας μέσα σε τέσσερις μήνες (Οκτώβριο του 2002 εκδόθηκε) τα 28.000 αντίτυπα, όσα δηλαδή έχουν περίπου πουλήσει από την πρώτη τους έκδοση το καθένα από τα προηγούμενα μυθιστορήματά της.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την φορά έχουμε στα χέρια μας μια διαφορετική Ρέα Γαλανάκη. Εξίσου όμως μαστόρισσα στη γραφή, βαθιά πολιτικοποιημένη, μια πένα που προσεγγίζει την Ιστορία από ξεκάθαρη θέση ρίχνοντας φως σε πρόσωπα και γεγονότα που μέχρι τώρα παρέμεναν στη σκιά.

Σ' αυτό το βιβλίο βρίσκουμε και πολλά αυτοβιογραφικά της στοιχεία, αφού όλη του η δράση εντοπίζεται στην Κρήτη, την πατρίδα της. Αν θέλουμε πάντως να έχουμε μια ουσιαστικότερη εικόνα για τη συγγραφέα, υπενθυμίζουμε τα προηγούμενα μυθιστορήματά της, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Άγρα: "Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά" (το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα στην UNESCO Collection of Representative Works, το οποίο έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και έχει μπει στα σχολικά βιβλία της Γ' Λυκείου ), "Θα υπογράφω Λουί" που κυκλοφόρησε και στις Ην. Πολιτείες και το "Ελένη ή ο Κανένας" που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1999) κι έχει εκδοθεί στα Ισπανικά.