Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική βιβλίου

( ψηφίδες και ήχοι εμπειρίας στο χαρτί :: 29-01-2003) 

Ψηφίδες και ήχοι εμπειρίας στο χαρτί

Την εικόνα της Ελλάδας, όπως αποτυπώνεται στις σκέψεις του Κώστα Σκανδαλίδη και το βλέμμα οκτώ εικαστικών δημιουργών, παρουσιάζει η συλλεκτική έκδοση "Μέσα από την Ελλάδα"

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Οι παπαρούνες του Μιχάλη Μακρουλάκη είναι ένα από τα οκτώ χαρακτικά που πλαισιώνουν τη συλλεκτική έκδοση "Μέσα από την Ελλάδα"

Εμπειρίες και εικόνες μιας ζωής, ταξίδια και μνήμες που δεν έσβησαν "ζωντανεύουν" στο χαρτί. Πίσω από τις λέξεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει εκείνη την πλευρά του εαυτού του που βρίσκεται μακριά από τον κόσμο της πολιτικής. Αφορμή η συλλεκτική καλλιτεχνική έκδοση "Μέσα από την Ελλάδα" της εταιρείας Kintec (κυκλοφορεί σε 200 αριθμημένα αντίτυπα και δεν πωλείται), η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα κείμενα του Κώστα Σκανδαλίδη υπό τον τίτλο "Όταν οι λέξεις και τα χρώματα ηχούν", που εκδίδονται για πρώτη φορά, και οκτώ πρωτότυπα χαρακτικά των Παναγιώτη Τέτση, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Σωτήρη Σόρογκα, Αχιλλέα Δρούγκα, Μιχάλη Μακρουλάκη, Γιώργου Σταθόπουλου και Παναγιώτη Φειδάκη, που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

"Τούτα τα κείμενα γεννήθηκαν από την ανάγκη να εκφραστώ έξω από το πλαίσιο της καθημερινής ζωής, της μίζερης πολιτικής και της σκληρής δουλειάς", εξηγεί στα "ΝΕΑ" ο Κώστας Σκανδαλίδης. "Πρόκειται για βιώματα, στιγμές από τη ζωή μου, αλλά και από τη διαδρομή μου μέχρι σήμερα, κατασταλαγμένα πράγματα και ημερολογιακές σημειώσεις. Ψηφίδες από ό,τι έχω ζήσει, που προϋπήρχαν για χρόνια και τώρα βρήκαν έκφραση στο χαρτί, συμπυκνώνοντας ένα χρέος".

Ο Κώστας Σκανδαλίδης αποκαλύπτει τον άνθρωπο πίσω από την πολιτική μέσα από τα κείμενά του υπό τον τίτλο "Όταν οι λέξεις και τα χρώματα ηχούν"

Αναμνήσεις από τον πατέρα του Παπα-Γιώργη, από ένα ταξίδι στο Σινά και από ένα άλλο στο Καστελλόριζο, από την αίσθηση της θάλασσας του νησιού του, από τη διαδρομή από τη Χάλκη στην Κωνσταντινούπολη "ζωντανεύουν" μέσα από τούτα τα "πεζοτράγουδα", όπως τα χαρακτηρίζει ο Βασίλης Βασιλικός στον πρόλογο του λευκώματος. "Στα σύντομα αυτά ποιητικά κείμενα που παντρεύουν με άκρα δεξιοτεχνία τρεις τέχνες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους ­ λόγο, εικόνα, ήχο ­ το αυτοβιογραφικό στοιχείο, παρ' ό,τι έντονο παντού, αυτοκαταργείται για να δώσει τη θέση του στο πανελλαδικό και το οικουμενικό".

Παθιασμένος με τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν επιχειρεί να δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στο χαρτί, καθώς έγραφε ποιήματα από μικρός, όπως εξομολογείται. Τώρα όμως ένιωσε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνει το συγκεκριμένο βήμα "ύστερα από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς στο υπουργείο Εσωτερικών. Είναι σαν ένα δώρο προς τον εαυτό μου, γι' αυτό και το έχω αφιερώσει στον γιο μου".

Τα κείμενα του Κώστα Σκανδαλίδη πλαισιώνουν τα χαρακτικά οκτώ σημαντικών Νεοελλήνων εικαστικών δημιουργών, που "προσεγγίζουν ο καθένας με το ξεχωριστό μορφοπλαστικό του ιδίωμα τη δική τους Ελλάδα, συμβάλλοντας ομαδικά στη δημιουργία μιας τοιχογραφίας που εκφράζει το σύγχρονο εικαστικό μας γίγνεσθαι", όπως εξηγεί ο διευθυντής της Πινακοθήκης Πιερίδη, Τάκης Μαυρωτάς.

Έργα που έδωσαν πολλές φορές ερεθίσματα στον Κώστα Σκανδαλίδη για να συνθέσει τα κείμενά του.

Υπάρχει χρόνος στο φορτωμένο πρόγραμμα ενός υπουργού για τη συγγραφή; "Αλίμονο αν δεν υπήρχε! Κάθε πολιτικός πρέπει να έχει χρόνο για να καλλιεργεί τα ενδιαφέροντά του. Δεν μπορεί να είναι απόκοσμος. Αντιθέτως πρέπει να διατηρεί εναλλακτικές διόδους", λέει ο κ. Σκανδαλίδης.

INFO

Το λεύκωμα "Μέσα από την Ελλάδα" παρουσιάζεται στις 5 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στην Πινακοθήκη Πιερίδη (Λεωφ. Ποσειδώνος 29, Γλυφάδα, τηλ. 210-8980.166). Η έκθεση των έργων του έως 15 Φεβρουαρίου. Είσοδος ελεύθερη.