"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κριτική κινηματογράφου

( παιδιά στην κόλαση :: 16-01-2003) 

CΙΝΕ CLUΒ

Παιδιά στην κόλαση

"Άκου ρε, καπνίζω, παίρνω πρέζα… Έχω κλέψει, έχω σκοτώσει… Δεν είμαι παιδί με τίποτα. Είμαι αληθινός άντρας". Τούτη η ατάκα είναι πταίσμα μπροστά σε ό,τι διαδραματίζεται στη σκληρή μαρτυρία του Βραζιλιάνου Φερνάντο Μεϊρέγιες "Cidade de Deus"

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ

"Έχω κλέψει, έχω σκοτώσει… Δεν είμαι παιδί με τίποτα", λέει ο μικρός της "Cidade de Deus" (Πόλης του Θεού) στην ταινία του Βραζιλιάνου Φερνάντο Μεϊρέγιες

Η ταινία "Cidade de Deus" (Η πόλη του Θεού) ήταν το γεγονός του περασμένου Φεστιβάλ των Καννών. Βγαίνοντας οι θεατές από την αίθουσα, ένα και μοναδικό πράγμα επιθυμούσαν. Όλα τα πολεμοφόδια του κόσμου να πέσουν πάνω σ' αυτή την κόλαση και να στείλουν στον Άδη όλους αυτούς που ξεκλήρισαν και ξεκληρίζουν κάθε ίχνος ζωής και ελπίδας απ' αυτά τα… δεκάχρονα και δωδεκάχρονα "σκουπίδια" του Ρίο Ντε Τζανέιρο! Το τοπωνύμιο "Cidade de Deus" είναι καρπός μαύρης και αυθόρμητης ειρωνείας των πάμπτωχων, ρακένδυτων κατοίκων που ζουν σ' ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ξεχασμένοι από θεούς και αγγέλους, ζουν, αναπνέουν και πεθαίνουν σαν τα σκουπίδια. Δεκάδες μωρά στους δρόμους, στην πρέζα, στα πυροβόλα όπλα και στην πορνεία. Κανείς νόμος, κανένας φραγμός, καμιά αναστολή, ούτε μισό ίχνος αλληλεγγύης. Η ζούγκλα, μπροστά σ' αυτή την καιόμενη βάτο, είναι Γη της Επαγγελίας. Η απόλυτη απαξίωση κάθε ικμάδας ανθρωπισμού. Αν η ανθρωπότητα ζήσει και μεγαλουργήσει, έπειτα από χίλια χρόνια, η Cidade de Deus θα διατηρηθεί σαν μουσείο. Και όπως γίνεται σήμερα με το Άουσβιτς και το Νταχάου, οι ξεναγοί θα την δείχνουν και θα την μνημονεύουν με την εξής φράση "εδώ βλέπετε μια από τις πιο ανατριχιαστικές κτηνωδίες του Ανθρώπου του 20ού αιώνα"!

Ο Γουόλτερ Σάγιες (ή Σάλες), η πιο διάσημη σκηνοθετική υπογραφή της Βραζιλίας που αναδείχθηκε παγκοσμίως την περασμένη δεκαετία, είχε την ιδέα για τη μεταφορά στην οθόνη του ομότιτλου βιβλίου που έγραψε ο Πάουλο Λινς γι' αυτή τη συνοικία. Κατά τη γνώμη του - και αποδείχθηκε πως είχε πέρα ώς πέρα δίκιο - ο καταλληλότερος σκηνοθέτης που θα τολμούσε να βουτήξει σ' αυτή την κόλαση ήταν ο 47χρονος Φερνάντο Μεϊρέγιες. Στο ενεργητικό του είχε δύο ταινίες μεγάλου και τρεις μικρού μήκους που είχαν σαρώσει κάμποσες διακρίσεις σε διάφορα φεστιβάλ. Ο Φερνάντο το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ενορχηστρώσει το καστ των 110 περίπου παιδιών που παίζουν στην ταινία. Χωρίς τη ζωντάνια τους, τον αυθορμητισμό τους, χωρίς το… πετσί τους, το εγχείρημα θα καταντούσε μια εξωτική καρικατούρα. Γι' αυτό τον λόγο και αφού πρώτα κατέληξε στους καλύτερους, μαζί με τη βοηθό του Κάτια Λόιντ, δημιούργησαν ένα εργαστήρι υποκριτικής και άρχισαν να δουλεύουν σε… 24ωρη βάση επί οκτώ μήνες.

Η προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός. Απόδειξη πως για τα γυρίσματα δεν χρειάστηκαν παραπάνω από εννέα εβδομάδες ενώ το κόστος δεν ξεπέρασε τα 3.300.000 δολάρια. Τόσο δηλαδή όσο κοστίζει το γύρισμα μιας σκηνής από οποιαδήποτε χολιγουντιανή παραγωγή!

Η νουβέλα στην οποία βασίστηκε η ταινία είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας στο συγκρότημα κατοικιών, όπου μεγάλωσε ο Πάουλο Λινς. Ο συγγραφέας ξόδεψε οκτώ χρόνια της ζωής του παίρνοντας συνεντεύξεις και συλλέγοντας δεδομένα για τη διακίνηση ναρκωτικών. Μια ιστορία που τελικά προκάλεσε πόλεμο ανάμεσα στις συμμορίες. Έναν πόλεμο που σημάδεψε την ιστορία της γειτονιάς μεταξύ των δεκαετιών '70 και '80.

Προσευχή και επίθεση!

Μικρό, ελάχιστο δείγμα της κανιβαλικής αγριότητας που επικρατούσε στην "Πόλη του Θεού", είναι ένα περιστατικό που περιγράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: "Η κάμερα έτοιμη κι εγώ θα φώναζα "action" όταν ένα παιδί που είχε αφήσει τη δουλειά του στους εμπόρους ναρκωτικών για να συμμετάσχει στο εργαστήρι, με ρώτησε: "Δεν θα προσευχηθούμε πρώτα; " - "Τι εννοείς να προσευχηθείτε", ρώτησα - "Κάθε φορά που πάμε να επιτεθούμε σε κάποιον, πρώτα προσευχόμαστε και ζητάμε προστασία" - "Πώς γίνεται αυτό", ρώτησα - "Άσε με ν' αρχίσω, εσύ τράβα και θα δεις τι εννοώ""! Όταν το δείτε θα καταλάβετε τι εννοούσε!

INFO

Την Κυριακή στις 3 μ.μ. στο Cine "Αθηναΐς" (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210-3480.006).